Woods makalösa återkomst och siffror

Det ingen trodde var möjligt för några år sedan blev möjligt. Tiger Woods vann FedEx Cup-finalen. 42-åringens första seger på drygt fem år. Publiken var i extas när Tiger gick fram mot det 18:e hålet på East Lake Golf Club i Atlanta.

Tusentals entusiastiska fans vandrade med Tiger Woods över fairway fram till 18:e hålet Foto: John Amis, AP Photo

Och han var nära att vinna hela PGA-slutspelet men Justin Rose höll precis undan och kunde inkassera 87 miljoner kronor.Tiger fick nöja sig med 14,2 miljoner.

Tiger vann på elva under par efter en 71-runda på söndagen. Han hade två slag i marginal till Billy Horschel..

Rose slutade delad fyra på sex under par och fick verkligen kämpa för att hålla undan för Tiger Woods som hade vunnit hela FedEx Cup om Rose hade misslyckats. Men engelsmannen höll nerverna under kontroll och gjorde en birdie på 18:e hålet.

Senast Woods vann på PGA-touren var den fjärde augusti 2013 i tävlingen WGC-Bridgestone Invitational.

Det största som hänt?

Woods återkomst jämförs redan med den kanske största i idrottshistorien. Och han var märkbart rörd vid intervjun efter segern.

- Jag bevisade för alla att jag fortfarande kan spela. Jag kan inte förstå att jag lyckades göra det här efter den här tunga tiden. Jag har kämpat mig tillbaka och jag hade aldrig kunna göra det utan alla som är mig nära.

- Jag hade svårt att hålla tillbaka tårarna på 18.e hålet. Så fort jag fick in bollen på green så insåg jag att jag skulle vinna turneringen, tårarna började rinna, sa en överlycklig segrare.

Fyra ryggoperationer

Woods har gått igenom fyra ryggoperationer, den sista innebar steloperation av ländryggen, de senaste åren. Få trodde att han kunde bli en vinnare igen, ja, att han över huvud taget skulle kunna spela golf igen. Men hans mentala styrka och vilja är fenomenal. Därför är han en vinnare igen. Söndagens seger innebar hans 80:e på PGA-touren.

Han ledde tävlingen från start till mål. 

Allt han gör är unikt

Tiger woods karriär är helt unik. 

Innan han fyllde 24 år hade han redan vunnit 21 professionella turneringar, vilket tangerade rekordet från 1913.

Nu betonas det sportsliga värdet, men segern har också ett ojämförligt stort kommersiellt värde.

Förlorade 7,5 miljoner dollar

Vid hans otrohetsskandal är det bevisat att golfbranschen drabbades hårt av alla rubriker, scener och rapporter om hur sportens starkast lysande stjärna hade betett sig. Totalt förlorade golfutrustningsföretagen 7,5 miljarder dollar i intäkter till följd av att besvikna Woods-fans slutade att spela golf.

 Noobnorm.com har grävt i resultatlistor för att ta fram exakta siffror för Woods karriär. Det är smått ofattbart hur han har dominerat golfen och vilka enorma pengar som han har tjänat.

Tjänat 34 842 kr per slag

Amerikanen har i snitt fått motsvarande 10 658 kronor per slag och 2008, när han tjänade som mest, drog 14-faldige majorvinnaren in hela 34 842 kronor per slag.

Vad han har tjänat totalt under sin karriär finns det olika beräkningar på. Men bara 2008 hade han intäkter om115 miljoner dollar.

Woods var etta på golfens världsranking från 15 augusti 1999 till 29 augusti 2004, det vill säga 264 veckor i sträck. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.