Fotbollens unika mästarlag

På dagen  nästan femtio år sedan när nykomlingslaget Östers IF blev svenska mästare i fotboll. En händelse som var lika unik då som den blivit sen. Inget lag har kunnat göra om den prestationen. 

Öster hade byggt ett mästarlag för 6,4 miljoner kr, det var vad 24 spelare då kostade...

Stig Svensson inte bara skapade ett mästarlag hemma i Växjö. Han formade en son som ingick i det guldlaget och som sedan blev den mest framgångsrike förbundskaptenen (som ledare för det fantastiska bronslaget i VM 1994 - Tommy Svensson. Foto: Jack Mikrut, TT

IF Elfsborg vann som nykomling allsvenskan, 1961, men då hade boråsarna tidigare spelat 28 säsonger i fotbollens högsta serie. 

Hur kunde det ske den här gången?

I vår strävan att efter preskriberingstid avslöja verklig orsak blir vår början att se hjältarna från 1968, alla i livet, hyllas i pausen vid matchen mellan de rödblåa Östers IF och Helsingborgs IF (4-4) i Superettan.

16 000 åskådare i snitt

Öster hade kvar sitt identitetsspel från framgångsåren. Tekniskt och passningsorienterat.

Den gången kom alla spelarna från Växjö (Tommy Svensson, Karl-Axel Blomqvist) och åtta från orter på maximala sex mils avstånd från hemmaplanen. Eller Långasjö (Jan Fransson), Värends Nöbbele (Harry Bild), Älmhult (Axel Lindberg), Alvesta (Leif Blom), Värnamo (Rolf Damberg, Börje Axelsson), Rörvik (Lars-Göran Fjordestam), Målerås (Inge Ejderstedt, Bodabruk (Leif Fransson och Rottne (Lars-Erik Bergstrand).

Nej, ni läser inte Jens Liljestrands utomordentliga biografi ”Mannen i skogen” om Vilhelm Mobergs romanplatser.

 Hade Östergrundaren och trävaruhandlaren Stig Svensson haft någon arbetsstegräknare som passare till hjälp när han svepte runt Växjö i den framgångsrika talangjakten? Säkert har spelarnas ursprung en del av förklaringen till att publiksnittet då var omkring 16 000 besökande.

Magnussons från Blomstermåla

Inom den geografiska kretsen finns det fyra spelare från årets upplaga. Tar vi med hela Småland får vi också med Roger och Benno Magnussons systerson Calle Johansson från Blomstermåla och Jonathan Drott, Vetlanda. Publiksnittet är nu omkring 2 500 personer.

Budgeterad omsättning för år 2018 är 17 miljoner kronor, med en spelarbudget på 6,4 miljoner. På en 24 spelare stor trupp känns den som en Smålandsbudget.

Öster kvalspelade till allsvenskan första gången 1961, stryk i första matchen mot Högadals IS på Vägga i Karlshamn med 5-0. En sextonårig Tommy Svensson satt då på spelarbänken. Kvalspelade gjorde laget också 1963 och 1964. Det tog sju kvalmatcher innan första segern kom. 

Sätt en smålänning…

Men en smålänning ger sig som bekant inte så lätt och det gällde i allra högsta grad ”Mr Öster” själv, Stig Svensson. Denne korte, ibland lugne, ibland hete, (mer än en domare har fått sig en duvning efter en Österförlust) listige ledare drev detta lag från gärdsgårdsserien till mästarlag. Iklädd sin keps var han lätt att hitta vid långsidelinjen under alla träningar. Officiellt var han ordförande och lagledare. I decennier efter decennier var han allt. Från år 1971 var han anställd i föreningen. 

På planen hade han under sin fullkomligt unika epok två söner, Tommy och Peter, två svärsöner Karl-Axel Blomkvist och Kalle Björklund, ett barnbarn, Joachim Björklund. Att Öster ibland också fick heta Svenssons IF var ganska naturligt. 

När vi för någon dag sedan träffades några timmar i ”Sveriges förnämsta privata idrottsmuseum” hos systersonen till Stig, Hasse Rydén, ihop med Tommy Svensson var det två personer som kunde sin Österhistoria. Fotografier, programblad, tidningsklipp, medaljer, samlarbilder över en hel källare behövde inte tala.

Att Tommy Svensson och jag bildat ving i Smålands landskapslag i fotboll för juniorer och med Östers juniorer i ishockey blev det mycket lite tugg om… skall nog bara vara tacksam för det.

Men den där ryska bandyklubban från 1954 med Sverdlovsk (Jekaterinburg numera) och Nässjö IF:s spelarautografer på, vad kom den ifrån?

När blickarna vandrade mot matchaffischer när Öster som division trelag, förstärkt med Kalle Svensson, Sven-Ove Svensson och Sven Tumba, mötte den tidens storheter som Juventus och Fluminense på Värendsvallen hette det ”där någonstans tog det fart ”.

Rivalerna i söder

Stig Svensson och Malmö FF:s Eric Persson hade lärt känna varandra via fotbollens intresseorganisation, FSE. Konkurrensen blev inte mindre av det. Vissa har hävdat att nu blev måltavlan både tydligare och större. 

Stig Svensson blev först med kontrakterade spelare och eftermiddagsträning i svensk fotboll.

Mellan åren 1966-68 ökades klubbens omsättning från 268 000 kr till 1,6 miljoner. Spelarersättningen från 7 325 kronor till 442 000 kronor.

Under kvalårens förluster hette det att Öster var för lätt och vekt. 

Harry Bild satte både pricken och målen

Men med tuffe mästartränaren från IFK Norrköping, Vilmos Varszegi och rutinerade målgöraren Harry Bild, 1967, kom den sista pusselbiten på plats.

- Harry Bild gav oss tyngd, säger Tommy Svensson och nästan ursäktar att han inte allra först nämner målfarligheten.

 Allsvenskan blev äntligen en realitet.

Harry Bild kommer från Värends Nöbbele, fågelvägen 25 km söder om Växjö, vann skytteligan redan första säsongen i Norrköping som 20-åring, Guldbollenvinnaren var nu inne på sin fjärde säsong i utlandet. Klubbadressen var Feijenoord, Rotterdam.

Tommy Svensson säger om sin far att han var orädd, tog de kontakter han bestämt sig för. Satte sig i bilen och åkte de cirka 100 milen till Rotterdam. Med på resan var också en bankdirektör från Växjö. Enligt obekräftade uppgifter kostade övergången 142 000 kr. Inflationen har gjort att det motsvarar 1,2 miljoner idag.

Publiksiffran vid det hemvändande utlandsproffset första match var 21 000. Det var inte motståndarlaget Halmia som drog publiken... Första avbetalningen var fixad I den första kvalmatchen mot Sandviken borta, vinst med 2-0, målgörare Harry Bild.

När Harry Bild, 81, som förste spelare vid presentationen i lördags gjorde entré vinkade han till publiken på samma manér som han gjorde år 1967. Denna gång dock till 18 000 färre…

Svenssons ande svävar

När alla mästarlag analyseras, oavsett idrott, av deltagarna själva är det alltid andan och gemenskapen som lyfts fram. Samt att träningarna var tuffa, även mellan varandra.

-  Sammanhållningen, svarar Tommy Svensson direkt på sitt lugna och eftertänksamma sätt, som koden för detta mästarlag 1968.

-  Far tänkte även på familjerna, vid dåtidens tipscupmatcher på kontinenten hände det att familjerna fick hänga med.

-  Han var envis, säger Tommy om sin far, när han fortsätter med att säga att han också fått en del av detta vänder han på kaffebrödet i munnen en extra gång. (Cyklar i nittio minuter varje dag). Var det inte även så att han smackade lite belåtet också? Säkert är att det var enda gången han lyfte sig själv. Går med samma korta steg, som om steglängden skall tajmas med bollmottagningen.

 När vi idag talar med olika spelare kommer olika incidenter under träning fram. Men oftast slutar samtalet med ”tala med Tommy, han vet”. 

Svensons ande svävar fortfarande över Öster.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.