Mattias utan både stall och bil

Mattias Ekström, 40 år, har alltid gått, eller kört sin egen väg. Nu har han kommit till ett vägskäl då han saknar både stall och bil. För ganska exakt ett år sedan tog han beslutet att efter 17 år, 195 lopp, 23 segrar och två titlar sluta i DTM. Då hade han drivit sitt eget stall, ESK, med fabriksstöd från just Audi, i ett år. Men nu tvingas han lägga ned stallet eftersom  Audi backar. 

Frågan är vad han ska göra 2019, van som han är vid att ha fullt upp med bra lön – och nå framgång via bra uppbackning.

Mattias Ekström söker körning under 2019 sedan han tvingades lägga ned sitt eget stal. Foto Erik Abel

Hans talang för att ratta en bil har varit välkänd sedan barnsben. Han minns hur pappa Bengt blev trea i en rallycrosstävling i Arboga och fick en stor flaska pommac som 4-åringen fick smaka på och som blev ett bestående minne. Det var inte motorvrål eller oljelukt som skapade association till biltävlingar. 

 Tio år senare var han fast efter att pappa hade köpt en go kart till honom i julklapp.

Började i en go kart

Han tvekade inte heller om en karriär som förare när han blev påkörd under en tävling i Dalacupen och skadade sig . Pappa Bengt  köpte en Renault 5  för och redan  året därpå, 1996, vann Mattias Renault 5 Junior Cup. 

På den vägen är det.

Mattias har alltid haft en hög ambition – som förare, entreprenör och stallchef. Efter åren som förare med en rad topplaceringar inte bara hemma i Sverige utan framför allt i Tyskland i DTM-serien fick han för sig att starta ett eget stall med allt vad det innebär. Täcka en budget om 30 miljoner, jaga sponsorer, köpa in bilar, anställa mekaniker och säkra hela koordinationskedjan runt företaget och racingen.  Det ordnade han  och stall ESK blev att räkna med. Två år i rallycross-VM kunde inte ha gått så mycket bättre.

– Vi vann bägge mästerskapstitlarna 2016 och har varit tvåa två gånger och det är något jag är stolt och tacksam över, framhöll Mattias belåtet på sin egen sajt.  

Succé för hans stall

Även VM-trean hörde till ESK, dånorrmannen Andreas Bakkerud lade beslag på den platsen.

Förare och mekaniker var nöjda, likaså sponsorer.

Men villkoren förändrades radikalt i höstas. 

Självmant lämnade han Audi och körde inte i DTM-mästerskapet under 2018 utan koncentrerade sig på att lägga kraft och tid som förare på rallycross-VM. Men redan under hösten började rykten cirkulera om att Audi funderade på att backa. Sedan kom beskedet att det stämde och att stallet måste lägga ned.

-  Eftersom Audi lämnar sporten hade vi fått stå på egna ben under 2019, skrev Mattias på sin hemsida. 

Då fanns det egentliga inga alternativ.

Sorgligt och tungt

Tre år med ideliga VM-medaljer kunde inte påverka förutsättningarna i det läget och i slutet av november lät Mattias Ekström meddela att hans ESK inte kommer till start i rallycross-VM nästa säsong. Stallet kommer inte att bedriva någon tävlingsverksamhet över huvudtaget.

-Ett sorgligt och tungt ögonblick inte bara för mig utan för varje medlem av EKS, skrev Mattias som inte vet hur 2019 kommer att bli.

Hos Audi är han populär efter åren som toppförare där och då han firade triumfer på de tyska banorna där det ibland är 100 000 åskådare vid tävlingarna. Mattias har inte bara vunnit DTM två gånger 2004 och 2007), han var tvåa 2005 och 2011, trea 2002 och 2008. 

Mattias Ekström, ansågs tidigts av många som den största talangen bland landets racingförare. 

Bor i Schweiz

Idag är han pappa till två barn sambo med Heidi  och bor i Salenstein i Schweiz 

Det är ett antal bilar, tävlingar och mil sedan han fick den där go-ksrten och fångades av tjusningen att köra en topptrimmad bil.

En topptrimmad Audi har cirka 470 hästkrafter  och accelerar från 0 till 100 km/h på cirka 2,5 till 3 sekunder. 

40-åringen minns debuten i go-kart. 

”Det kändes väldigt naturligt och enkelt, jag hade lätt att förstå, också jämfört med de andra som var där. Sedan har jag lärt mig att träna upp körkänslan till en nivå som jag aldrig trodde var möjlig ens själv. Nu kan jag hoppa i nästan vad som helst, när som helst, med vilka däck som helst och köra, har han sagt i i en intervju.

Fakta

Om farter, bilarnas och inte minst Mattias kapacitet får du en en känsla av i den här filmen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.