Per Anders lanseras som ny bandybas

Medievinden blåser snålt runt Svenska bandyförbundet. De flesta skriverierna handlar om elitklubbar som lever över sina tillgångar plus att AIK som för ”osynliga” pengar köpt in sig i elitserien. Nu är det dags för en ny ordförande. Valberedningen föreslår Per Anders ”Nöne” Gustafsson.

Per-Anders kan få rollen som bandyförbundets nye ordförande. Kanske blir han heltidsanställd.

Planer finns att anställa honom. Om än inte på heltid så föreslås att den nya ordföranden ska bli arvoderad. Det finns mycket att göra i Förbundet…

- Vi har diskuterat att ordföranden ska få en arvodestjänst, säger Johan Sixtensson, med i valberedningen och allsvenska serieföreningens styrelse.

Bertilsson avgår

Varför inte anställa honom på heltid?

- Det är ingen fel idé men det handlar om ekonomi. Vi ska ha en ny generalsekreterare också, säger Sixtensson.

Den knallen uteblir

”Nöne” efterträder Stig Bertilsson som avböjt återval. Årsmötet sker den 15 juni.

- Stopp ett tag, jag är inte vald än, säger Gustafsson i telefon från hemstaden Lidköping.

Om han inte blir vald skulle det vara en knall större än Åby/Tjuredas avancemang till elitserien.

Han är redan varm i kläderna i Förbundets lokaler i Idrottens Hus vid Skanstull i Stockholm.

- Jag är back up i Stockholm sedan den tidigare generalsekreteran slutat, men jag är inte på plats på heltid, säger han.

Per Anders är 64 år. För två år sedan pensionerade sig från vd-jobbet på hälsokoncernen Avonova (kan läsas baklänges). Han är inte främmande för att jobba i varje fall deltid som ordförande. Hans enda uppdrag efter pensioneringen är nu några styrelseuppdrag.

Han har meriter så det räcker och blir över. Det finns i n g e n i bandy-Sverige som inte vet vem han är. 

 

Prövat alla roller

Han har meriter så det blir över

Allsvensk spelare i Villa plus en säsong i Hammarby när han utbildade sig på Bosön.  14 säsonger som tränare i Villa i olika omgångar. Under fyra säsonger i Vetlanda förde han klubben till dubbla SM-guld plus seger i Europacupen. Dessutom tre år som tränare i Vänersborg och ett som rådgivare i Boltic. Sitt sista tränarår gjorde han i Villa, säsongen 2006 - 2007.

2011 blev han invald i förbundsstyrelsen. Han är dessutom ordförande i landslagskommittén.

Ni ser, någon snedseglare är han inte även om han vann en VM-uttagning i OK Jolle i yngre år Han var dessutom förbundskapten på ungdomssidan i seglingssporten.

Per Anders är väl medveten om dagens problem inom bandyn. 

Satsning på knattarna

- Det är en tuff utmaning vi har framför oss. Framför allt måste vi bli bättre på ungdomsverksamheten. Föreningarna måste jobba hårdare med den uppgiften. Det har gått för lätt tidigare att köpa sig till framgångar.

- Utbildningen av morgondagens spelare måste starta redan i knatteåldern. Det är bandyns enda chans att överleva. Visst, det behövs fräschare och bekvämare arenor på sina håll men ungdomarnas utbildning är viktigare.

- Förbundet ska göra en rejäl satsning för att hjälpa klubbarna med instruktörer och vi ska också hjälpa klubbarna ekonomiskt när det gäller att utbilda instruktörer, säger Gustafsson.

- Nu gäller det att våga ta i, säger den blivande ordföranden. 

Han blir vald, tro inget annat.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.