Marta ändå den verkliga VM-stjärnan

En vinterdag 2004 landade Marta Veira da Silva på Umeås flygplats. 18-åringen kom från värmen i Brasilien till minusgrader och snö i Umeå. Lokal-tv var på plats. 163 centimeter Marta tricksade med en boll inför tv-kamerorna, stampade sin vänsterfot i stelfrusna marken och sa: ”Hur ska man kunna spela fotboll här?” Några månader senare när gräset var grönt visste hela fotbolls-Sverige vem hon var. Och snart skulle hon erövra världen. Hetare damspelare hade ingen sett.

Marta vann ytterligare respekt och beundran efter VM-matchen mot Australien när hon visade sin vänstersko och pekade på märket för - en jämställdhetssymbol.

år senare är hon både historisk och odödlig. Under VM i Frankrike blev 33-åringen den första i världen, alla kategorier, att göra mål i fem VM när hon sköt in straffen mot Australien. Före 2019 hade hon VM-spelat 2003, 2007, 2011 och 2015. I tisdags blev hon odödlig när hon sköt Brasilien till en 1-0-seger mot Italien, straffmål igen. Det betydde hennes 17:e VM-mål, flest av alla genom tiderna. Tysken Miroslav Klose med 16 mål var passerad. Efteråt sa Marta:

-  Jag är väldigt stolt och glad över att ha skrivit historia i en sport som för somliga fortfarande är en manlig sport. Vi slår rekord och visar hur mycket damfotboll har utvecklats. Det här handlar inte bara om min historia, utan det betyder också någotför alla kvinnor i världen.

Symbol på vänstra skon

Vi backar till matchen mot Australien. Efter målet lyften Marta sin vänstersko och pekar. Nej, det var inget märke för en skosponsor utan en jämställdhetssymbol. Hela världen hyllade henne för budskapet.

Men aja baja, Marta. Enligt Fifas regler får spelare inte ”ha utrustning med politiska, religiösa eller personliga budskap”. Nu kan hon straffas för sitt budskap. Den som i så fall ska hålla i bilan är Thomas Bodström, ordförande i Fifas överklagningsnämnd. Ännu har inget hörts i det fallet.

Vi backar igen till första tiden i Umeå. 2003 hade hon fått ett samtal från Umeå IK. Ville hon komma till Sverige? Marta var 14 år när hon lämnade hemmet för Rio de Janeiro. Så dags hon spelat i Vasco da Gama från 2000, som proffs, i två år och var inne på sitt andra år i Santa Cruz-MG.

Hennes lön första året i Umeå: 17 000 kronor i månaden. Hon gick på kurs för att lära sig svenska. Försökte förgäves lära sig Astrid Lindgrens Idas sommarvisa: Det blir ingen sommar… Men svenskan tog sig. Och 2017 blev hon svensk medborgare.

Hanna Ljungberg minns Marta

Men det var på planen hon var magisk. Vilka finter! Vilka skott! Vilken snabbhet! Hon var Garrincha och ”Nacka” Skoglund i en och samma person. En showkvinna. Publiken i Umeå gick bananas, läktarna fylldes, över 3 000 personer i matchsnitt.  I laget fanns också stjärnor som landslagskaptenen Malin Moström, Hanna Marklund och radarpartnern Hanna Ljungberg. De två öste in mål. Klart att Umeå vann allsvenskan. Under sina fyra år i Umeå blev et guld varje år. På 103 matcher gjorde Marta 111 mål.

Idag minns Hanna Ljungberg Marta med glädje:

- Hon var fruktansvärt bra, helt fantastisk. Extremt snabb med en otrolig teknik. Hon kunde hålla balansen i hög fart. Och så hade hon extrem vinnarskalle. Hon slog igenom 2003 och klubben försökte få tag på henne. Det var inte lätt att hitta en ung tjej i Rio men till slut med olika kontakter fick de tag på henne.

- Hon kunde ingen engelska men lärde sig svenska snabbt. Dan efter hon kom till Umeå, eller om det var två dagar senare, åkte vi på träningsläger till Seychellerna. Så vi lärde känna varandra snabbt.

Dags för lite brasiliansk bakgrund. Marta växte upp i Dois Riachos, en stad med 13 000 invånare. Snittmedeltemperaturen per år är 25 grader. Undra på att hon frös när kom till Umeå. Marta skolkade från skolan för att spela fotboll med killarna berättar hon i en SVT-dokumentär från 2005. SvT är på plats. Marta träffar sin mamma, storebror José som slog henne för att hon spelade med killarna, ”det passade sig inte”, hon träffar kompisar, dansar. Hon är redan idol. Hon går på matcher och när hon ger männen råd lyssnar de andäktigt.

Men 2005 var bara början på hennes lysande karriär. 2004 hade hon fått Guldbollen för sina insatser i U-20 VM. Hon vann skytteligan i damallsvenskan 2004, 2005 och 2008. Och inte minst, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 och 2018 utsågs hon till världens bästa damspelare. Mer skulle komma.

Flyttade till USA

Marta fortsatte karriären i den amerikanska proffsligan efter åren i Umeå, i Los Angeles Sol, FC Gold Pride och Western New York Flash. Hon utses till proffsligans bästa spelare 2009 och 2010, vinner Guldskon 2009, 2010 och 2011. 2012 läggs proffsligan tillfälligt ned. Marta återvänder till Sverige – och Tyresö FF.

Klubben satsar hysteriskt. Marta får en lön på 168 000 kronor i månaden men tjänar enligt uppgifter 400 000 dollar (!) inklusive sign-on-bonus och sponsorpengar första året i Tyresö. Med säkerhet är Marta världens bästa betalda damspelare genom alla tider. Tyresö vinner SM-guld 2012 men förlorar finalen i Women´s Champion League.

2014 rasar luftslottet, konkurs, men då är Marta redan i skånska Rosengård. Där vinner hon dubbla SM-guld. 2017 återvänder hon till USA. Hon skriver kontrakt med Orlando Pride. Enligt National Women´s Soccer League får ingen klubb betala en spelare mer än 370 000 kronor per säsong. Men enligt amerikanska uppgifter tjänar Marta 400 000 dollar med sign-on-bonus och sponsorkontrakt. Vad som händer i framtiden är hon osäker på.

Marta med sina snabba, smarta dribblingar saknar två guldmedaljer, VM och OS. 2004 och 2008 fick hon nöja sig med silver i OS liksom i VM-finalen 2007. 2019 blir det svårt för Brasilien att ta guld. De möter Tyskland i åttondelsfinalen på lördag. Kanske kan Martas magiska vänsterfot ändå stjälpa favoriten Tyskland?

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.