Nu vet alla vem Angelica Bengtsson är

 

En bruten stav, ett våldsamt fall i stavgropen och mattan, ett förvirrat letande efter rätt stav som av misstag låg i fransyskan Ninon Guillon-Romarins fodral, ett fjärde och sista hopp på svenska rekordhöjden 4,80 – över! Publiken på Khalifa Stadium explodera i ett glädjevrål. Angelica Bengtsson, ditt livs bästa hopp, vilken prestation! I dag är du världsberömd.

26-åriingen slutade sexa i världens bästa stavfinal någonsin. För två år sen på VM hade 4,80 räckt till silvermedalj. Vilket drama det var, hur många kommer att minnas att Anzhelika Sidorova vann på 4,95? Nej, det var Angelica som stal showen.

Vilja av järn, nerver av stål, dra till med vad som helst, det var en sagolik prestation hon utförde. Pensionären Sune Sylvén, Svenska Dagbladets tidigare sportchef och sekreterare i Bragdjuryn, konstaterade kort på Facebook efter Angelicas 4,80-hopp med ”något för Bragdjuryn att beakta”.

I statuterna för att erhålla tidningens guldmedalj står det bland annat i den ofta citerade raden ”… ett svårt och vanskligt läge”. Jamen, då så!

Angelicas bästa kväll

Natten till måndagen skrev Angelica på Instagram: ” Tack för alla snälla ord, filmer och videos. Jag är så tacksam för all kärlek ni har gett mig i kväll. Det här var utan tvekan den mest enastående kvällen jag upplevt”.

I intervjun med SvT efter dramat var Angelica ett enda stort leende.

- Det var kul att så i centrum så här. Egentligen borde man prata om att Sandi Morris och Anzhelika Sidorova klarade 4,90 i första men visst… jag tycker också att det här var en bragd!

Vi försäkrar, fröken Bengtsson, ingen säger emot.

Tidningar världen över hyllar henne. Schweiziska Blick har Angelica som toppnyhet. Skriver: ”Sådana här berättelser skrivs bara inom sportens värld.” Spanska ABC rapporterar om den ”enorma skräcken när staven bröts men konstaterar att allting fick ett lyckligt slut”. Yahoo Sports uppmärksammade att hon satte svenskt rekord; France TV berättar om ”den vackra historien om Angelica Bengtsson”.

Hyllas av konkurrenterna

Konkurrenterna hyllade henne: ” Herregud. Att göra det hon gjorde är helt otroligt. Att komma tillbaka så efter det stavbrottet, jag saknar ord”, sa amerikanskan Katie Nageotte.

Kanadensiskan Alysha Newman: ”Angelica är ett bad ass! Det var riktigt imponerande att lyckas med det där. Någon hade ju tagit hennes stav där också, det var riktigt rörigt ett tag. Men hon lyckades och ska vara väldigt stolt över sig själv”.

Glenn Bengtsson, Angelicas pappa, skakade av rädsla och glädje på läktaren. Han sa:

- Det var det värsta jag någonsin sett. Det var jätteroligt och jätteläskigt. Jag blev livrädd att hon skulle skada sig. Jag sket i tävlingen, det var hennes hälsa jag tänkte på. Hon hade en väldigt tur. Jag blev helt knäsvag. Det hade kunnat gå hur illa som helst. Jag tror inte folk förstår hur farligt det är och hur illa det kan gå.

När Angelica klarade 4,80 zoomade kameran in ”Mondo” Duplantis på läktaren. Har man aldrig sett en kalv på grönbete så såg vid det nu. Han var vild av glädje. Hoppade och skuttade och skrek och dunkade pappa Greg i ryggen, kramade någon skäggig figur bredvid sig. Efteråt sa han:

- Jag hade aldrig klarat det hon gjorde.

Staven hamnar på museum

Sportbladet träffade Angelica på måndagsmorgonen. Hon berättade att dopingprovet tog lång tid, hon kom inte till hotellet förrän det var midnatt. Som tur var fanns en pizza sparad till henne. 

- Man blir rörd av hur många som bryr sig, sa hon och berättade att hon skrapade sig på ryggen lite och är lite öm där och på framsida lår.

Hennes brutna stav kan hamna på museum. Hasse Rydén har ett privat friidrottsmuseum hemma i Växjö och vill gärna ha staven.

- - Jag hade väl själv tänkt sätta upp den på väggen hemma men om ett museum vill ha den så går väl det också bra, sa Angelica.

Göran Söderlund

Källor: Expressen, Sportbladet, SvT Sport.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.