Kindbergs advokat: Vi har gjort hattrick

Efter 13:e och sista dagen i ekobrottsmålet vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand sa Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger, en gång allsvensk i Halmstads BK: ”Vi har gjort hattrick”. Med andra ord var han nöjd med sin slutplädering.

Kullinger sa vidare att det inte räckte med att åklagaren gör 3-0 utan det måste snarare handla om 10-0. Och om försvaret reducerar en eller två gånger, ja, då går det inte att fälla de åtalade – förutom Kindberg, även ”Peabmannen” och ”Sollefteåbon”, som alla förnekar brott.

- Det är mycket mer allvarligt om någon döms felaktigt än frias felaktigt, sa Kullinger när han mötte media efter sin plädering.

Finns fler än tre saker

På frågan vilka grejer som var hattrick sa Kullinger:

- Jag tycker det finns mycket mer än tre saker men det kanske allra viktigaste är att ursprungshypotesen som man byggt hela sin talan på, inte ens tål ett stresstest.

Han syftar på gärningsbeskrivningen som tar sikte på att inget arbete är utfört. Åklagarsidan menar att fakturorna är osanna och runt 15 miljoner kronor hamnat i Östersunds FK via sponsring genom ett brottsupplägg.

Åklagarsidan hävdade på måndagen att visst arbete utförts. Då faller brottsplanen enligt Kullinger.

- Man kan inte komma sista dagen på en huvudförhandling och konstatera att ens bevisning inte räcker och göra gällande något annat. Det funkar inte, hävdade Kullinger.

Han menade att skadeståndsanspråken ska ogillas. Inte ens om åtalet bifalls har Peab eller Östersundshem lidit någon skada. Kullinger avvisade också krav på ersättning för företagarens utredningskostnader.

I pläderingen påpekade Kullinger att åklagaren ska bevisa att det arbete som fakturerats inte utförts. 

Bevisningen intetsägande

- Kullinger dundrade vidare:

- I övrigt är åklagarens bevisning intetsägande. Faktureringsuppgifter är väldokumenterade. Det finns inga gömda. Det är sparat bland ekonomimaterialet. Det finns därmed ingen brottsplan, sa han.

- Det finns indikationer om att det finns arbete som inte utförts men mycket längre än så har inte vi inte kommit under den här månaden vi suttit här i rätten. Daniel Kindberg ska därmed frikännas och skadeståndsanspråken avvisas, avslutade Kullinger.

- Även de medåtalades advokater ville ha friande domar för sina klienter.

Det vill åklagarna

Åklagarna yrkar på följande straff för de åtalade:

 Daniel Kindberg:

O Fängelse i fyra år.

O Näringsförbud i sju år.

Sollefteåföretagaren:

O Fängelse i minst fyra år.

O Näringsförbud i sju år.

O Företagsbot på fyra miljoner.

”Peabmannen”:

O Fängelse i minst tre år.

Alla tre ska tillsammans återbetala 15 miljoner kronor.

Den här rättegången är den största som Ångermanlands tingsrätt haft. Normalt sker dom efter en vecka, högst två. Det här är inget normalt fall och dom beräknas inte förrän om cirka tre veckor.

Öppen Kindberg

Daniel Kindberg tog, sin vana trogen, sg tid när han lämnade rättegångssalen:

- Klart att jag tycker det är skönt att rättegången är slut.

Men i näst stund sa han också:

- Jag ska driva förtalsprocesser mot flera personer.

Han planerar ett antal processer mot flera personer, men inte mot media.

- Nej, inte mot någon publicering. Jag förstår rollen som media har och vinklingarna. Jag förstår det drev som är. Men det finns andra som vi förberett och förbereder förtalsmål mot i den frågan. Men det är inte mot någon i media. Det finns många andra personer, säger Kindberg i en intervju i Fotbollskanalen.

- Hur det ska gå till är ganska solklart. Jag brukar ju vinna det jag ger mig in på.

 Hur känner du nu när rättegången är slut?

- Jag tycker att det är ganska skönt, faktiskt. Jag är väldigt lättad. Jag ser väldigt mycket fram emot den 5 november, som då är en dag före min födelsedag. Jag tror det blir en glädjefylld födelsedag.

Upprepade - Blir en friande dom

Hur blir väntan? - Äeh, vafan, har man väntat i 550 dagar på någonting så kan man väl vänta fem veckor till. Det är jobbigt naturligtvis, men jag vill inte sätta mig i någon form av offerroll för det är inte det som det handlar om. Det är jobbigt för de som är runt omkring det. Det är jobbigt för nära och kära.

Kindberg är starkt kritisk till resultatet av åklagarens utredning.

- Inte ett enda bevis (från åklagarens sida) håller i rättegången. Det är liksom solklart.

- Min bedömning av det hela är solklar. Det blir en friande dom.

Av som kommit fram under rättegången är något besvärande för dig?:

- Inte ett dugg. Ingenting. Absolut inte.

Göran Söderlund

Källor: SVT Nyheter, Sportbladet

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.