VM-bronset ingen engångs-företeelse

 Perseus Karlström kan nu titulera sig som världens bästa gångare. När världscupfinalen Race Walking Challenge avgjordes i Nanjing i Kina med tre lopp tre dagar i rad vann Karlström, 29, alla och tog hem slutsegern. Belöningen: 245 000 kronor, ära och berömmelse.

De som trodde att Karlströms VM-brons på 20 kilometer i Doha var en tillfällighet har fått tänka om. Hans bronsmedalj var Sveriges första medalj någonsin på herrsidan i ett VM. Världscupen består av flera lopp och svensken har visat klassen hela säsongen. Världsmästaren från Doha, japanen Toshikazu Yamanishi, kom aldrig till start i Kina. Han ledde världscupen före Karlström. 

Hur han tänkte vet vi inte. Japanen trodde kanske inte att det skulle vara möjligt för Karlström att vinna alla tre klasserna – 20, 12 och 12 kilometer -   och gå förbi honom i totalställningen.  Eller också var han trött eller nöjd med guldet i Doha.

Har aldrig jobbat

Perseus har hela tiden bott hemma hos mamma Siv, 62, i hennes villa i Mälarbaden utanför Torshälla. Prispengarna i gång är ynkligt små och Perseus har inte haft något jobb utan har bott hemma för att spara pengar. Han har satsat allt på sin idrott.

Och nu kan det väl inte vara något snack längre om att han är värd SOK-bidraget på futtiga 6 000 kronor som stöd inför OS i Tokyo. 

Och ånyo kommer diskussionen igång om inte Gång – och Vandrarförbundet ska tillhöra Friidrottsförbundet. Sverige är det enda land i världen med två separata förbund.

- Ytterst är det respektive årsmöten som bestämmer och det återstår att se om det blir en fråga som kommer att diskuteras, har Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet, sagt tidigare.

Får behålla pengarna

O Nu får väl han ge alla prispengar till dig, säger jag i telefon till Siv. Hon är lärare i spanska, matte och idrott och förbundskapten för gånglandslaget.

- Nej! Jag säger bara äntligen om hans världscupseger. Det är fantastiskt. Han är mer än väl värd sina pengar. Jag har bara hjälpt honom att leva sin dröm. 

- O När jag nyligen pratade med din son sa han att det kanske fanns en sponsor på gång?

- Ja, vi hoppas på det. Nu börjar vi i alla fall att syns i media.

Efter bronset i Doha sa Perseus:

- Det är bra att jag får in lite pengar så behöver inte mamma vara min finansiär. Jag kan inte säga att jag levt på egna tillgångar i särskilt många år. De enda prispengar han vunnit i år är 4 000 dollar för segern i ett lopp i världscupen i Mexiko.

O Siv, har ni hunnit prata med varandra efter loppen?

- Nej, vi har bara skickat meddelanden.

Perseus kommer hem i kväll. 

- Festen får vänta till helgen. Då tar vi fram champagnen. Men lite tårta ska det bli, säger Siv.

Perseus bor i Sverige cirka fyra månader om året. Resten av tiden tillbringar han i varmare klimat för att kunna träna hundraprocentigt. Direkt efter bronsmedaljen i Doha, som gav honom 20 000 dollar, drygt 200 000 kronor, sa han:

- Nu siktar jag på guld i Tokyo.

Ingen tvivlar på hans kapacitet längre.

Dags för vita dukar?

Karlström har levt extremt billigt under sina utlandsvistelser i varmare klimat. Bott på vandrarhem och i tält och lagat mat tillsammans med sina konkurrenter. Nu kanske han kan kosta på sig ett hotellrum och sätta sig vid ett dukat bord.

Det är han värd, Sveriges egen Jonnie Walker.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.