Skidskyttets hedersman slutar

Den 14 mars 2010 tog fransmannen Martin Fourcade sin för första seger i världscupen i finska Kontiolahti. Exakt på dagen tio år senare vann han sin 71:a och sista seger. På samma plats och på samma distans, jaktstart.

Fourcade har blivit mångmiljonär på sin sport.

Martin Fourcade, alltid lika orakad och därför så lätt att känna igen. Under tio år och 71 imponerande segrar fanns det andra skäl till att känna igen honom.

 Den gångna säsongen var en seger i världscupen värd 15 000 euro. Prispengarna har höjts genom åren men 71 segrar genom åren genererar en skaplig slant. Han har fem VM-guld som senast belönades med 25 000 euro. Meritmässigt slås fransmannen av Ole Einar Björndalen, som när han slutade 45 år gammal hade vunnit världscupen sex gånger, har 95 världscupsegrar, åtta OS-guld och elva individuella VM-guld.

Fourcade bäst säger Ferry

Idrottens Affärer ringer upp Björn Ferry i Storuman, just hemkommen från säsongens sista tv-uppdrag.

Björn, vem var bäst, Fourcade eller Björndalen?

Fourcade. Björndalen vann mycket på sin skidåkning, Fourcade var en mycket bättre skytt. Han har legat över 90 procent i skyttet år efter år. Björndalen var aldrig lika komplett som Fourcade.

Ferry tittar ut genom fönstret och kan meddela att snön ligger meterdjup. Han har två år kvar på sitt kontrakt som expertkommentator med SVT och har ingen tanke på att sluta.

- SVT har rättigheterna till 2026. Jag trivs med jobbet. Det är kul att ha ena foten kvar i skidskyttet. 

”Mitt livs bästa lopp”

Ferry slutade 2014. I ett av sina sista lopp knäckte han för en gångs skull den omöjlige fransosen. Det hände i Slovenien.

- Båda sköt fyra nollor, så snabbt har jag aldrig skjutit, och det blev en spurtstrid. Jag vann med någon sekund. Jag fick ett litet övertag i sista knixen. Det var mitt livs bästa lopp, säger han.

- Gratulerade han dig?

- Först var han sur men sen kom ett grattis.

 Norrmannen Johannes Thinges Bö lurade Fourcade på totalsegern i världscupen. Bö var tvungen att bli sämst fyra för att ta hem cupen. Det var precis vad han kom bakom en trio från Frankrike.

- Jag har levt min dröm i över tio år och jag är stolt över det jag uppnått i min karriär. Det är fantastiskt att få avsluta så här. Jag kommer att sakna supportrarna, sa han i SVT: sändning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Östersunds FK har nu presenterat en kontrollbalansräkning som kommer att väcka reaktion.  Här värderas spelarna till 60 miljoner kronor och plötsligt kan klubben visa ett plus på 23 miljoner och ett eget kapital på 19 miljoner.

Östersunds FK har uppfunnit hjulet för att undvika konkurs. Det framgår i en kallelse till den nya bolagsstämman 21 april. Den nya värderingen är ett sätt att återställa det egna kapitalet och undvika konkurs.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Glöm Facebook, Twitter och Netflix – här finns racingstjärnorna. Världens mest populära sporter har stoppats i verkligheten men i den digitala världen här har de fått nytt liv. Allt från Formel 1 och Nascar till La Liga har flyttat in i den virtuella världen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.