Personer med utvecklingsstörning får egen Klassiker

Elitidrottarna har det redan, liksom vardagsmotionärerna, tjejerna, ICA:s kunder och skoleleverna. Nu ska även personer med utvecklingsstörning få det. Få vadå? Jo, sin egen Klassiker!

Nu lanseras Special Olympics-klassikern för personer med utvecklingsstörning. Ungefär en procent av alla barn och vuxna i Sverige har utvecklingsstörning. Det betyder att 1 av 100 personer har en utvecklingsstörning. En ganska stor grupp är personer som har Downs syndrom, men det finns också andra orsaker till utvecklingsstörning.

Folkhälsa och inkludering

Parasportförbundets mål är att få fler med utvecklingsstörning i aktivitet. Därför samarbetar Svenska Parasportförbundet med organisationen En Svensk Klassiker och ICA i den nya Special Olympics-klassikern, berättar Linnéa Björndahl på Svenska Parasportförbundet. Foto: Svenska Parasportförbundet

– Människor med utvecklingsstörning rör på sig mindre än övriga befolkningen, för vissa grupper endast cirka en timme i veckan enligt undersökningar. Det vill vi vara med och ändra på eftersom organisationen En Svensk Klassikers mål är att uppnå maximal folkhälsa, dessutom med ett perspektiv av inkludering, säger Micke Thorén, VD för En Svensk Klassiker.

Special Olympic-klassikern som har samma upplägg som Skolklassikern. Det innebär att människor på särskola, gruppboenden, dagcenter och tävlande inom ramen för Svenska Parasportförbundet och Special Olympics Sweden nu kan börja samla ihop till sin egen Klassiker – på hemmaplan och tillsammans i grupp.

Linnéa Björndahl på Svenska Parasportförbundet med speciellt ansvar för Special Olympics Sweden, säger om samarbetet med En Svensk Klassiker:

– Vårt mål är att få fler med utvecklingsstörning i aktivitet och det här är ett ypperligt sätt. Dels kan du utmana dig själv utifrån dina förutsättningar, dels kan du göra det tillsammans med andra. Förhoppningsvis är det här starten på ett aktivare liv för alla med utvecklingsstörning. Idén har funnits i några år och nu har den äntligen blivit verklighet!

Turné i landet

Att lanseringen sker just nu är ingen slump. Helgen som kommer avgörs de olika loppen inom Lidingöloppet, också en del av En Svensk Klassiker, bland annat TCS LidingöRuset för alla med någon slags funktionsnedsättning och TCS LidingöRullet för rullstolsburna.

Projektledaren för Special Olympic-klassikern, PG Jönsson, kommer därefter att ge sig ut på en tre veckor lång turné innehållande tolv platser, för att marknadsföra den nya Klassikern till bland annat ICA-handlare.

Där ska han och representanter för ICA berätta om både ICA-klassikern och Special Olympic-klassikern – hur den fungerar och hur de enskilda ICA-handlarna kan använda den för att sprida kunskap om mat och knyta sina kunder med utvecklingsstörning, och deras familjer, närmare verksamheten.

Alla ska ha samma chans

En Svensk Klassiker, ICA-klassikern, Skolklassikern – och nu Special Olympic-klassikern. Matvarujätten fortsätter att engagera sig för att alla ska få samma chans att jobba med sin hälsa kopplad till kost, och därmed bidra till ökad folkhälsa, enligt Teddy Falkenek, Chef Varumärkes- och samhällsengagemang på ICA. Foto: ICAParasport

– Special Olympic-klassikern är ett naturligt steg för oss på ICA i vår strävan att ge alla människor samma chans att jobba med sin hälsa kopplad till kost – och speciellt då grupper som kan ha svårt att komma igång och få kontinuitet i sin träning, förklarar Teddy Falkenek, Chef Varumärkes- och samhällsengagemang på ICA, om varför företaget engagerar sig även i Special Olympic-klassikern, förutom att vara huvudpartner i En Svensk Klassiker, Skolklassikern och sin egen ICA-klassikern.

Teddy Falkenek både tror och hoppas på ett stort deltagande och ett brett engagemang:

– Just det faktum att Special Olympic-klassikern kan göras på hemmaplan och utifrån dina egna villkor, precis som ICA-klassikern och Skolklassikern, tror vi att den passar den här gruppen bra – och att den kan skapa ett stort engagemang bland alla som stöttar runt omkring, såsom föräldrar, lärare på särskolor och personal på dagcenter när de ser att upplägget verkligen fungerar.

ICA:s bidrag blir också att stå för näringsläran i Special Olympics-klassikern, som liksom Skolklassikern även innefattar ett moment av utbildning.

Att äta sig mätt är en sak. Att äta rätt för att orka hjälpa till att samla ihop till 90 km skidåkning, 300 km cykling, 3 km simning och 30 km löpning är en helt annan.

Sista pusselbiten

I och med Special Olympic-klassikern är den sista pusselbiten i En Svensk Klassiker-konceptet lagd. Nu har alla sin egen Klassiker:

– Elitmotionären har En Svensk Klassiker, det vill säga full längd av Engelbrektsloppet (60 km), Vasaloppet (90 km), Vätternrundan (300 km), Vansbrosimningen (3 km) och TCS Lidingöloppet (30 km).

– Den som strävar till full längd men inte är där ännu börjar med Halvklassikern, det vill säga samma som ovan men halva distansen.

– Tjejerna kan välja En Svensk Klassiker, Halvklassikern eller sin egen Klassiker, Tjejklassikern.

– Skolelever aktiveras klassvis i Skolklassikern och samlar ihop till en egen Klassiker. Drygt 18 000 elever i cirka 150 kommuner har deltagit, eller deltar, i Skolklassikern sedan starten 2016 och samlat ihop drygt 200 000 km. Målet är minst 40 000 deltagande elever innan skolan ringer ut för sommarlov 2018.

– ICA:s kunder samlar ihop till sin egen Klassiker på hemmaplan, ICA-klassikern, som har sitt ursprung i Arbetsplatsklassikern.

– Och så slutligen då personer med utvecklingsstörning som kan komma igång med sin träning tack vare Special Olympics-klassikern.

270 000 rör på sig

Totalt engagerar de olika delarna inom Klassiker-familjen cirka 270 000 människor som åker skidor, cyklar, simmar och springer hela året.

Nu får alltså även personer med utvecklingsstörning vara med och förbättra sin egen hälsa – samtidigt som de bidrar till ökad folkhälsa i Sverige.

Det är inte bara win-win, utan även inkludering på riktigt som visar idrottens kraft i samhället.

Thomas Björn