Santanders sponsring når nya höjder

Med devisen ”aktivera sponsorskapet för maximal affärsnytta och utväxling” har Santander Consumer Bank utvecklat sitt samarbete med En Svensk Klassiker sedan 2016.

Målet är att sponsorskapet skall stötta varumärkesarbetet och fortsatt utvecklas som en viktig del i bolagets övergripande marknadsstrategi.

Som relativt okänt varumärke på svenska marknaden 2015 valde Santander att noga utvärdera vilka varumärkesutvecklande sponsorssatsningar som skulle kunna passa bolagets behov bäst.

Valet föll på att gå in som huvudsponsor till En Svensk Klassiker.

Delar Klassikerns värderingar

Det var plattform, arena och tillgång till målgrupp som avgjorde valet.

– Möjligheten till aktivering före, under och efter varje lopp över hela året ger oss de möjligheter vi söker när det gäller att skapa och nå fram med unikt, relevant och engagerande innehåll till viktiga målgrupper. Att vi dessutom delar En Svensk Klassikers värderingar gällande rörelse och hälsa har varit en bidragande anledning till utvecklingen i vårt samarbete över tid, förklarar Annica Saltskog, PR & Corp Comm-ansvarig på Santander.

Santander Consumer Bank har använt sin långsiktiga investering i En Svensk Klassiker som bas och utifrån det skapat årslånga koncept och kampanjer.

– Det ger oss möjlighet att presentera vårt varumärke i positiv kontext till nya utökade målgrupper. Vi har utvecklat vårt kommunikationskoncept ”Vissa idéer är värda att förverkliga” genom dessa kampanjer. En sådan var när vi stöttade två kompisar som inte stått så mycket på skidor att klara hela Vasaloppet. En annan var när vi var med på Annies Thorén rekordsatsning – hon är numer den kvinna som klarat Klassikern på snabbast tid, berättar Annica Saltskog.

OS-guldmedaljören engagerad

Det leder in oss på 2017 års kampanj med Johan Olsson. Skidlegenden tillika VM- och OS-guldmedaljören var en del av Team Santander, ”Världens bästa längdskidlag” med bland andra de norska bröderna Aukland och Andreas Nygaard. I Johan Olssons fall innebar engagemanget i Santander Consumer Bank också att finnas med på plats under Klassiker-loppen, i Santanders monter, för att möta människor.

– Det var där i mötet med alla glada motionärer som Johan fick upp ögonen för en idé han ville förverkliga: Att göra sin egen första Klassiker. I april 2017 lade Johan sin elitsatsande skidkarriär på hyllan och Santander Consumer Bank Sverige gick in som huvudsponsor till kampanjen som döptes till Johans första svenska klassiker.

TV-profilens idé blev verklighet

TV-profilen Stephan Wilson hade parallellt med Santander Consumer Banks satsning gett sig ut på en egen resa: Att lära sig åka skidor, klara av Vasaloppet och dokumentera detta i programmet Stephan på glid. Uppföljningen var en programidé att klara hela Klassikern vilket för Stephan var extremt kämpigt och tufft, men han fick något på köpet som han inte räknat med. Han fick en ny och hälsosam livsstil – något som varit mycket värt.

Då föddes en idé – tänkt att inspirera så många som möjligt att träna över ett helt år för att genomföra Klassikern och på köpet få en livsomställning som gör dem friskare och hälsosammare. Det var en programidé värd att förvekliga – med rätt partners – nämligen organisationen En Svensk Klassiker och Santander.

Kampanjen heter MinKlassiker och blir en serie som kan följas i filmat format i sociala media, där vi får följa fyra helt vanliga personer som ansökt att få vara med eftersom de vill förändra sin livsstil att leva mer hälsosamt.

Strömmade in svar via Facebook

Deltagarna hittades genom ett upprop via Facebook under rubriken Är du den vi söker. Det gav TV-profilen ett gensvar som han inte sett maken till. Ett par hundra hörde av sig direkt och till slut hade nästan 900 anmält sitt intresse att vara med. Vid sin sida i projektet har Stephan fått Santander-ambassadörerna Annie Thorén och Johan Olsson som mentorer och coacher.

– Vårt mål med MinKlassiker är att inspirera och motivera fler att hänga med deltagarna på deras resa till en hälsosammare livsstil. Vi läser rapporter som talar om ökat stillasittande och att ohälsa är ett pågående och eskalerande samhällsproblem. De direkta kostnaderna för samhället på grund av fysisk inaktivitet och bortfall av produktion uppgår nu till sex miljarder kronor om året enligt rapporten ”Fysisk aktivitet – produktionsbortfall och sjukvårdskostnader”, framtagen av Lunds Universitet. Då känns det extra bra att få göra ett projekt som syftar till något bra tillsammans med En Svensk Klassiker. Stephan, Johan och Annie är helt rätt team att få det att hända, förklarar Annica Saltskog.

Attraktivare arbetsgivare

Samtidigt med utåtriktade sponsorsatsningar noterar Santander Consumer Bank att sponsorskapet påverkat medarbetare och därigenom utvecklingen av varumärket som arbetsgivare.

– Vi har ofta mer än tio procent av våra medarbetare som är engagerade i loppen, antingen deltar de eller så arbetar de i montern i sponsortältet – eller både och, berättar Annica Saltskog.

Ett exempel på ökad aktivitet internt är att allt fler följer med på skidteknikläger i Högbo som Santanders egen personalklubb Activo arrangerar. Cyklar, löpband och stakningsmaskiner i företagets eget gym är välanvända och lunchpassen som erbjuds gratis på kontoret i Solna är välbesökta.

I år kopplade Santander också på ett CSR-initiativ och startade insamling av begagnad sport-och friluftsutrustning till förmån för Fritidsbanken – en oberoende organisation som lånar ut insamlad utrustning gratis.

Lyft för varumärket

– Det är viktigt för oss att arbeta brett och aktivt för rörelse och gemenskap för många, så att få hjälpa till och arrangera insamlingar på Vätternrundan och Lidingöloppet kändes både roligt och meningsfullt.

Santander Consumer Bank Sverige har haft en mycket positiv varumärkesutveckling under Klassiker-resan. 25 procent kännedom 2015 har lyft till 61 procent 2018 enligt internationella undersökningsföretaget YouGov.

Därför har Santander valt att satsa på sponsring som kommunikationsdisciplin:

Presentera varumärket i sammanhang och för målgrupper som företaget normalt inte kommer i kontakt med.

Associera sig med andra varumärken och personligheter som ger företaget en ökad räckvidd och förbättrad sökmotoroptimering (SEO).

Påvisa initiativ som ger engagerande innehåll som landar väl i både målgruppen och förtjänt media.

 

Annica Saltskogs bästa tips för maximal utväxling av sponsorskap:

1. Gör en gedigen research och välj sponsorskap som erbjuder ”rätt” plattform, arena och målgrupper utifrån ert varumärkes behov.

2. Aktivera på ett sätt som gör att ni kan producera unikt, relevant och engagerande innehåll för målgruppen

3. Format och budskapsanpassa samtligt innehåll för distribution i egna, köpta och förtjänta kanaler för maximal räckvidd och kontakt

Thomas Björn