Om män - för män...

Mediauppmärksamhet och sponsring är sammankopplat. Nu påvisar fakta att mindre än var sjätte tidningsartikel handlar om en kvinna. Så ser det ut på tidningarnas sportsidor enligt en ny undersökning.
Om män, för män och av män.
Det påvisar den undersökning som är gjord vid Göteborgs universitet på uppdrag av tre landsortstidningar; Västerbottens-Kuriren, Östgöta Correspondenten och Piteå-Tidningen.
Syftet var att undersöka hur tidningens sportbevakning ser ut. Resultatet visar att sportsidorna är männen och de manliga sporternas revir, skriver vk.se.
Fotboll och hockey får störst utrymme, följt av motorsport, handboll, innebandy och trav. Artiklarna om manliga sportutövare fokuserar på elitidrottare och tränare medan texterna om de kvinnliga idrottarna handlar om elit- och amatöridrottare. Huvudpersonen i sportspalterna är nästan alltid en man. När kvinnornas idrottsprestationer presenteras görs det relativt ofta genom de kvinnliga lagens manliga tränare.
- Det är intressant att ha fått det svart på vitt men jag är inte överraskad över resultatet, säger forskaren Ingela Wadbring, projektansvarig för projektet Publicistiska bokslut inom vilket denna undersökning gjorts, till tidningen.
Wadbring tror att situationen ser likadan ut även på andra tidningar.
- Mycket sitter i väggarna och även om man skulle få in kvinnor på sportredaktionerna skulle nog mycket vara sig likt så länge man inte bestämmer sig för att förändra, hävdar hon.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.