”Jävla utpressning"", säger RF:s jurist

Sponsorn godkänner inte nomineringen av ny ordförande i elitklubben. Det går så långt att RF:s chefsjurist Christer Pallin tar till storsläggan:- Det är en jävla utpressning, en skandal från sponsorns sida!
Kent Alatalo måste säga nej till  att bli innebandyklubben Bodens ordförande.
Orsaken är att en av föreningens sponsorer kräver det. Tidningen Norrländska Socialdemokraten godkänner inte Alatalo.
Skälet är att denne är försäljningschef på konkurrenten, Norrbottens-Kuriren. Med honom som ordförande skulle NSD dra in sponsorstödet till IBK Boden med motiveringen att ”det går inte att stödja en förening som styrs av konkurrenten”.

IBK Boden riskerade att tappa ca 100 000 kr och det har inte föreningen råd med. Därför tvingas man meddela Alatalo att han inte kan få uppdraget.
 – Detta är ett klart fall av otillbörlig påverkan på föreningslivet. Att en sponsor går in och ställer krav på organisationen i en förening är ohemult, säger Riksidrottsförbundets chefsjurist Christer Pallin och fortsätter:
 – Det är en jävla utpressning, en skandal från sponsorns sida. Rena maffiametoder, menar en mycket upprörde Pallin.
Han säger det i Norrbottens-Kuriren, Luleås stora tidning vid sidan om NSD, och den det handlar om jobbar alltså som försäljningschef på just Norrbottens-Kuriren.  

RF:s chefsjurist är dock maktlös. Kan ni verkligen inte göra något?
– Nej, det handlar ju om föreningsdemokrati. IBK Bodens medlemmar har rätt att välja vem de vill som ordförande. Men väljer man fel ordförande så tappar man pengar. Vad är det för sorts sponsring?.
NSD:s tidningschef Lennart Håkansson väljer att lämna följande kommentar:
– Jag tycker inte att RF är tillräckligt insatta i sakfrågan för att kommentera frågan.

Det är intressant att ta del av Fritidsnämndens ordförande, Mårten Ströms synpunkter:
– Man läser på deras ledarsida om hur de slåss för demokrati. Men jag tycker inte att man lever som man lär. Här har man gått in och satt sig på en ideéll förening och dess demokratiska principer. Jag tycker att NSD har gått över gränsen, säger Ström.
Uppgifter gör gällande att NSD anser att Kent Alatalo skulle  kunna få insyn i NSDs affärer. Men det enda klubben får veta och vill veta är sponsorbeloppets storlek.
I Norrbottens-Kuriren pågår en debatt där läsarna ger sina åsikter.
Där finns alltifrån synpunkter från gemene man som reagerar för det snedvridna till företagaren som absolut inte skulle sponsra en förening, där ordförande är anställd eller representant för huvudkonkurrenten.
 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.