I Ryder Cup är saken Oscar

Assistenterna Forsbrand och Haeggman var svenska segrare när Europa körde över USA i golfens Ryder Cup. Men det finns ett svenskt namn till bland vinnarna – som fanns med på banan i alla 28 matcherna. Oscar Jacobson.
Det svenska klädföretaget är officiell leverantör till det europeiska Ryder Cup-laget och använder golfens mest prestigefyllda lagtävling som ”imagehöjande sätt att positionera företaget på en hög kvalitativ nivå”.
Kontraktet, värt cirka en miljon kronor, innebär att Oscar Jacobson levererar kläder till spelare, caddies och ledare. Framförallt byxor att spela i, samt mer officiella kläder för representation som smoking och kostymer. Dessutom den officiella Ryder Cup-slipsen.

- Vi har fördjupat samarbetet med Europatouren i år och levererar fler typer av kläder till laget. Vi använder tävlingen i vår marknadsföring. Faktum är att vi redan inlett ett samarbete med K-Club och Celtic Manors där Ryder Cup ska spelas 2006 och 2010. Vi tar fram en kollektion med tävlingens logga. Det är ju också så att man knyter företagskontakter i samband med ett så stort evenemang, säger Bengt-Olof Moberg, marknadsansvarig för Golf&Leisure.
Samarbetet började egentligen i en betydligt blygsammare skala och mer av en slump. Oscar Jacobson levererade golfkläder till shopar i Storbritannien som är en stor marknad för det boråsbaserade företaget.
En av shoparna, den på Wentworth utanför London, drevs av förre europatourspelaren Bernhard Gallacher. Samme Gallacher som 1987 blev den förste kaptenen i Ryder Cup att besegra USA på bortaplan. Gallacher hade då bestämt att européerna skulle spela i byxor från Oscar Jacobson, hans favoritmärke som alltså senare blev officiell leverantör.

- Det är tufft på golfmarknaden, som inte är så stor som många tror. Årstiderna begränsar spelet och golfshoparnas öppettider. Så det gäller att profilera sig och förknippas med kvalitet, vilket vi gör med Ryder Cup, säger Bengt-Olof Moberg.
Egentligen är det väl amerikanerna som skulle behöva byxor att lira i. Med 18,5-9,5 spelade ju Europa verkligen brallorna av de amerikanska världsstjärnorna som lämnades ut nakna i amerikansk media efter den största förlusten i tävlingens historia.
Så om magin sitter i att ha rätt byxor så får väl Phil Mickelson & co investera. Ryder Cup-brallorna går att köpa i butik för 975 kronor. Det har nog Mickelson råd med.
Nu är det inte bara golfarna som gillar ulltyget. Även Manchester United som testar ett matchställ i annorlunda material. Oscar Jacobson har licens på ett material som heter Sportwool, vilket marknadsförs av Woolmark.
- Det har ett lagar av finaste ull närmast kroppen. Ingen har klarat av att kopiera ull som material. Det är ett material som ”andas”, har levande fibrer med UV-skydd och som renar sig självt, säger Bengt-Olof Moberg med inlevelse.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.