Obol satsar miljoner igen

1,2 miljoner kronor till Plannja Basket, 6 miljoner kronor till Basketligan och nu ett kontrakt med Örebro HC som påstås vara värt 20 miljoner kronor. Obol Investment framstår som den stora välgöraren inom svensk idrott.
Till Jan Saradlic och Bo Johansson från Obol Investment skulle många idrottsklubbar vilja slå en signal och framföra sina önskemål. Länge än så kommer de knappas.
Ivestmentbolaget med säte i Schweiz har två svenskar som känner stark för sin hembygd, vilket är avgörande för vad pengarna hamnar.
Jan Saradlic som bor i Örebro vurmar för Näresklubbarna. Minns hur företaget var på väg in i Örebro SK:s fotboll. Tanken var att köpa Eyravallen för tio miljoner kronor och skapa Obol Arena, men när kommunen ställde krav och vill se bolagets räkenskapr backade Obol ur. Nu återkommer Saradlic – i Örebros hockey.
Bo Johansson är uppvuxen i Norrbotten, där han förutom satsningar i olika kulturprojekt också har gått in i Plannja Basket. Som en följd blev det också några miljoner till Basketligan.

I Örebro vill investmentbolag ta divison 1-klubben till elitserien inom fem år. Just nu pågår ett allsvenskt kval med Örebro HC – men hur det än går där får klubben resurser att bli ett starakt hockeylag.
Hur mycket det nya unika avtalet är värt vill inte parterna berätta. Klubbens vice ordförande, Mikael Fahlander, väljer att uttrycka sig så här:
– Avtalet kan vara värt 20 miljoner kronor, det kan vara värt tio. Det beror lite på vad vi lyckas ge dem i motprestation. Vi ska se till att bygga ut deras kontakter här, att få företagen att komma ut till Kanada och Schweiz där de har sina kontor. Men för oss är det här en ordentlig grogrund att bygga vidare på, och i rena pengar får vi en betydande summa, säger Fahlander till TT.
När kontraktet tillkännagavs framkom i alla fall att Örebro HC får en signing fee på 1 miljon kronor.
Örebro ingår numera också i samarbete med den schweiziska klubben Servette. Föreningarna ska kunna byta spelare och det utlovas gemensamma ansträngningar inom utbildning och ungdomar.

Jan Saradlic från Obol ser Örebro i elitserien inom några år.
– Men vi pysslar inte med det här för välgörenhets skull. Idrotten är ett smidigt sätt att nå ut till nya kunder, idrotten berör så många människor på alla nivåer.
– Det är inte så konstigt att vi satsar på Örebro. Vi har en tradition i ishockeyn, i vårt kundsegment finns det till exempel en stor del NHL-spelare, och vi har bra kontakter i hockeyvärlden. Sedan så kostar det betydligt mer att satsa i ett elitserielag eller i ett allsvenskt lag, och de är mer rotade med sina befintliga kontakter. Vi har följt Örebro under en längre tid och ser hur det satsas på ungdomsverksamheten, säger Jan Saradlic.
 

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Tiotusentals motionärer hade orsak att jubla på fredagen.Då framkom nämligen att startavgifter i motionslopp kan betraktas som friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. En rad andra fritidsaktiviteter, som bl a Hästkörning, agility, sportfiske och enduro ingår också, ivå färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 – Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.