Sponsorerna prioriterar idrotten

Idrotten är den största mottagaren av sponsorpengar (59 procent), medan kultur (7 procent) och välgörenhet/samhällsbyggande (23 procent) har skiftat plats.
En ny och ännu inte publicerad Temo-undersökning visar att relationerna har förändrats under senare år.
Idrotten behåller sin särställning. För fem år sedan hade idrotten 70 procent av marknaden. Kulturen hade ca 20 procent och så kallad social sponsring av till exempel välgörenhetsorganisationer, knappa 10 procent.


- Man kan anta att den sociala sponsringen har vuxit tack vare att välgörenhets- och biståndsorganisationerna är duktiga på att dra till sig medel - medan kulturinstitutionerna inte är det. En annan självklar orsak är ju de katastrofer som inträffat i världen på sista tiden, säger Peter Viklund, sponsoranalytiker på Temo som genomfört undersökningen i samarbete med intresseorganisationen Sponsrings- och eventföreningen, till Dagens Nyheter.

En förklaring till att kultur backar är att sponsringen inte får framträda ordentligt och därmed blir också beslutsfattarna tveksamma.

Temo har kontaktat 152 företag med fler än 100 anställda och bett om enkätsvar som påvisar att ett så kallat kulturbegrepp som "entertainment", dvs underhållning, är på stark frammarsch. Hit räknas bland annat festivaler, shower och andra stora, iögonfallande evenemang. Däremot intresserar inte den mera traditionella kulturen lika mycket.

- Vi har ställt öppna frågor av typen "finns det några bra kulturprojekt som ni skulle kunna tänka er att sponsra". Vissa initierade har svarat "Ostindiefararen" i Göteborg eller Moderna museet i Stockholm. Men det svar som verkligen lyser igenom är Melodifestivalen.

På kollisionskurs, att döma av senaste fakta, är därmed svaren från den årliga Sponsorbarometern, en intervjuundersökning med ett representativt urval av 1.000 svenskar äldre än 16 år, där senaste resultatet och för tredje året i följd är att svenska folket är mer intresserat av kultur än av idrott - men företagens vilja och beslut går i en helt annan riktning.

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Tiotusentals motionärer hade orsak att jubla på fredagen.Då framkom nämligen att startavgifter i motionslopp kan betraktas som friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. En rad andra fritidsaktiviteter, som bl a Hästkörning, agility, sportfiske och enduro ingår också, ivå färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 – Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.