Av kärlek ger han sin klubb 10 miljoner

Leif Danielsson har visioner om hur man ska gå vidare, men det sparar han till senare. - Man måste gjuta grunden innan man börjar med huset, säger han och påpekar att ekonomi och organisation måste klaras först. Det sportsliga är nästa steg, säger Leif Danielsson, finansmannen som ger hockeyklubben Björklöven 10 miljoner kronor.
A-lagsverksamheten ska bolagiseras och Leif Danielsson är den person som gör det möjligt. Han tar 10 miljoner ur egen ficka och ger klubben. - Jag gör inte det här i något vinstintresse utan av kärlek till Umeå, ishockey och Björklöven, säger Leif Danielsson.

Han är Mr X som tidigare också bidragit med stora belopp, men då velat vara anonym. Men nu träder han fram, entreprenören, företagaren och riskkapitalisten som är född och uppvuxen i Umeå. Han har staden som bas och bostadsort, men ett arbete som han tar honom runt hela världen.

Efter tekniskt gymnasium och universitetsstudier ibland annat juridik inledde han karriären med att  jobba med att serva tvättmaskiner och storköksutrustning. Han har skapat ett imperium med fastigheter, företaget Realia, investeringar i IT, bredband, dataspelsföretaget Daydream, poker och vadslagningssystem, riskkapitalsatsningar och en hel del andra verksamheter.
Totalt med en omsättning på 11,1 miljarder

- Vi befinner oss på flera kontinenter och jag reser väldigt mycket men just nu är jag hemma mer än vanligt. Då vill jag också passa på att göra något för Björklöven som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger Leif Danielsson i Västerbottens-Kuriren.

Han ingick i Björklövens styrelse i några år och har ett starkt engagemang i klubben. Därför har han längre funderat på hur han skulle kunna hjälpa föreningen ur den rådande ekonomiska krisen.
- Jag vill en gång för alla ge Björklöven en chans att utvecklas till den livskraftiga och blomstrande förening de flesta umebor vill att den ska vara, säger Leif Danielsson.

Han betonar vikten av att föreningen tar ett samhällsansvar mot ungdomar, mot medlemmar och mot supporters.
- Jag tror att Björklöven är Umeås mest kända varumärke och jag vet att det är något folk talar positivt om var man än träffar dem i världen, säger Leif Danielsson. Jag vill att det varumärket vårdas och jag ser gärna att aktien blir något av en folkaktie där företaget har många små ägare.

Leif Danielsson vill vara stolt över klubben och tycker att många flera i Umeå borde inse värdet av Björklöven.
- Jag hoppas att det finns många andra som vill bidra efter bästa förmåga, säger han vidare. Umeå behöver ett ishockeylag att samlas runt och vara stolta över.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.