Fredrik Lundberg stoppar satsning

Nu säger Fredrik Lundberg ifrån. IFK Norrköping kan inte räkna med lika många sponsormiljoner i fortsättningen. Han satsade 18 miljoner på en allsvensk återkomst och fick uppleva ett fiasko. På fredagen fick dessutom sportchefen och tränaren Mats Jingblad lämna IFK.

Via sina bolag Holmen Paper och Fastighets AB LE Lundbergs plockade Fredrik Lundberg fram pengarna som skulle göra det möjligt för IFK Norrköping att bli ett etablerat allsvenskt lag igen.

- IFK är viktigt för Norrköping som kommun. Den här satsningen ska göra att IFK blir ett etablerat allsvenskt lag och att klubben kan skaffa flera erfarna och etablerade bra spelare, sa Fredrik Lundberg när han avslöjade offensiven för tre år sedan och utlovade sex miljoner årligen.

”Fundamentalt fel”

Han tillade också:

- Om IFK inte går upp i allsvenskan under de här tre åren så får andra krafter ta vid. Då måste något vara fundamentalt fel, klargjorde Fredrik Lundberg.

Tre år har gått, 18 miljoner är borta och den allsvenska platsen också. IFK måste börja om från början och många frågar sig om klubben verkligen kan komma tillbaka och hur lång tid det kan få ta.

- Vi kommer vara med på samma nivå som alla andra, men inte mer än så. I exempelvis det som heter Kamratelvan idag. Vi har varit bidragit med så mycket pengar i så många år nu att det är dags för någon eller några andra att kliva in istället, säger informationschefen Roger Ekström i NT.

Ekströms annorlunda roll

- Vi kommer leva upp till det vi i allmänhet och Fredrik i synnerhet sa för tre år sedan. Att om IFK inte är ett etablerat allsvenskt lag efter den här tiden kommer vi inte att fortsätta på samma nivå längre, säger Roger Ekström.

Han hänvisar också till det faktum att Lundbergsföretagen stöder ungdomsverksamheten med nära 2 miljoner kronor per år. Dessutom är det uppenbart att inte bara degraderingen i sig utan också på vilket sätt det skedde ökar besvikelsen. Fortsatt allsvenskt spel hade inte ifrågasatt satsningen på samma sätt.

- Det hade självklart varit ett helt annat utgångsläge i förhandlingarna.

Roger Ekström har en annorlunda roll i allt det som sker. Han var ordförande i IFK när klubben åkte ur allsvenskan förra gången. Nu är han anställd hos största sponsorn. Dessutom är han ordförande i Peking Soccer Invest (PSI) - bolaget där ett antal investerare i vintras gick in med pengar för att ge IFK resurser att satsa på spelarköp inför den allsvenska återkomsten.

Vill prata med Mats Jingblad

- PSI som företeelse finns ju kvar, det är inte villkorat vilken serie klubben spelar i. Sedan var det redan från början sagt att om bolaget går med vinst - vilket inte direkt är ett bekymmer just nu - så ska pengarna ändå stå kvar i bolaget i minst fem år. På det sättet påverkar inte det här PSI alls, förklarar Roger Ekström i NT.

Samtliga spelare ingår i bolaget, men få om ens någon har höjt sitt värde.

- Det finns pengar i kassan fortfarande och när vi vet vilka spelare som eventuellt kommer säljas under vintern vet vi mer hur mycket som finns att satsa.

Ekström tror inte att någon investerare vill lämna bolaget:

- Nej. Men vi har förstås en del frågor vi gärna vill ställa. Och det är väl främst till Mats (Jingblad) som varit både tränare och sportchef under året. Vi har finansierat det lag han föreslagit. Vi vill gärna föra ett resonemang med honom, hävdar Roger Ekström i NT.

Så mycket diskussion blev det dock inte. På fredagen tvingades Mats Jingblad lämna IFK. Biträdande tränarna Sören Cratz och Sulo Vaattovara blir dock kvar inom organisationen.

Framgångsrika affärsmän

Peking Soccer Invest AB består av ett antal framgångsrika affärsmän, alla boende i Norrköping. Vid den första bolagsstämman klargjordes att affärsidén inte är annan än att stödja IFK Norrköping inköp av spelare och aktieägarna enades om att ingen vinst skulle plockas ut de första fem åren. Då ska en eventuell behållning återinvesteras i spelare.

IFK Norrköping äger 33 procent av aktierna i bolaget. Totalt samlade de externa finansiärerna in tio miljoner kronor med IFK bidrogr med värdet av spelartruppen som då beräknades till fem miljoner.

Privatpersoner köpte andelar för 500 000 kronor per styck. I bolaget ingår bröderna Göran, Hans och Lennart Andersson (Econova), Stefan Bielkhammar (Bielkhammar AB), Peter Eckerström (Colmec AB), Bo och Ulf Eklöf (Stadium), Pär Eriksson och Magnus Andersson (Pema), Peter Hunt (Trading House), Lennart Johansson (Ica Maxi), Michael Larsson (Svensk Golvkonsult), Fredrik Lundberg (Lundbergs), Bo och Magnus Malm (Magnentus), Fredrik Mattsson (Mattssons Fastighetsutveckling), Mikael Ståhl (Ståhls) samt Mats Svensson (MGS Förvaltning).

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Båstad Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.