Kallur affischnamn hos Axa

Från traditionell sponsring till arvoderad sponsring. Carolina Klüft anställs av Veidekke, Susanna Kallur engageras av Ångpanneföreningen och nu ska Jenny Kallur jobba med Axas nya mellanmålskoncept. Friidrottstjejerna ser livet bortom karriären.

En start på ett långsiktigt samarbete gällande ledarskapsutveckling, motivation och rekrytering, betonade Terje R. Venold, koncernchef för Veidekke, när uppgörelsen med Carolina Klüft presenterades.

- Vårt samarbete är långt mer än att bara köpa en annonsplats. Tillsammans ska vi profilera och utveckla varandra, betonade också Per-Ingemar Persson, vd.

Företagets avtal med Carolina Klüft löper i en första omgång över fem år. Under hösten har samarbetet inletts och inriktats på främst ledarskapsutveckling och motivation. På sikt är det tänkt att Carolina Klüft ska bli anställd hos Veidekke.

- Det här är ett viktigt steg för att planera mitt liv efter idrotten, säger Carolina Klüft som gillar planerna på att hon också ska bidra till att Veidekke blir en attraktiv arbetsplats för unga kvinnor.

Ambassadörer
Både Jenny och Susanna Kallur är sedan tidigare ambassadörer för Axa, men nu tar Jenny klivet in i företaget.

ˆ Det känns otroligt roligt att få arbeta med nyttiga mellanmålsprodukter, inte minst för ungdomar. Att äta regelbundet är viktigt för att prestera bra och må väl, säger Jenny Kallur.

Systern Susanna har ett motsvarande avtal med Ångpanneföreningen. Susanna Kallur är anställd vid ÅFs informationsavdelning och ska arbeta deltid så länge friidrottskarriären pågår. Hon kommer att utgå från ÅFs kontor i Falun.

- Jag är jätteglad över anställningen. Ett tungt skäl är att ÅF är ett ledande företag i energi- och miljöfrågor. Jag vill lära mig mer om miljöfrågor och samtidigt inleda något inför framtiden, säger Susanna.
ÅF är jämte anställningen en av hennes huvudpartners. Ett sponsoravtal är tecknat för 2007-2009 med option på ytterligare tre år.

Föredömen
Susanna och Jenny har sedan 2003 varit sponsrade av Axa Sports Club. Detta samarbete fortsätter samtidigt som Jenny Kallur blir anställd.
ˆ Vi har samarbetat med systrarna Kallur sedan 2003 och hunnit lära känna dem väldigt bra. Därför känns det fantastiskt kul att Jenny nu vill jobba hos oss, säger Anders Steiner, sportchefen på Axa Sports Club.

Jenny satsar annars på träningen i höst med målet att göra comeback inomhus i vinter. Hon och systern har haft en trist säsong med stressfrakturer som hackade sönder tävlandet.
Jenny Kallur hann knappt starta inomhussäsongen förrän den tog slut på grund av smärtorna i vänstra smalbenet. För Susanna blev 2008 året då hon kastades mellan ytterligheterna. Fallet i hinderloppet i OS blev antiklimax.

Rädda om smalbenen
Efter en tid av återhämtning ser de nu framåt. Grundträningen består av en rad moment, men utan själva löpningen. De vill avvakta innan de kollar hur smalbenen reagerar. Det är där problem sitter.
Jenny vill komma i gång och tävla inomhus medan Susanna ser fram emot utomhussäsongen.

- VM i Berlin och Golden League är de stora målen, säger Susanna. Men om allt känns bra i benet kommer jag även att tävla inomhus. Jag får se längre fram i vinter.

Tillsammans med tränarna Karin Torneklint och Torbjörn Eriksson resonerar de mycket runt skälen till stressfrakturerna i smalbenen.

-Förmodligen handlar det om för stor mängd löpträning i kombination med en speciell övning som tagit hårt på just det området, säger Susanna Kallur.

- Det lutar åt operation, ganska snabbt, säger nye landslagsläkaren Thomas Eriksson.
En ny röntgenundersökning väntar och sedan ska Susanna bestämma sig, men allt talar för att stressfrakturen på skenbenet på upphoppsbenet måste åtgärdas.

- Nu är hon bättre i benet, men vi har ju bara smugit i gång med träningen, säger tränaren Torbjörn Eriksson efter Susannas tre veckor långa ledighet.

Landslagsläkaren Thomas Eriksson förtydligar:
- Det finns två vägar att gå, att vänta och se vilket inte är roligt för en elitidrottare. Jag tycker hon har gjort rätt som undvikit att operera. Men man borde avlasta en sådan skada. Sanna har flera frakturer i benet. Om hon opererar så kommer hon att kunna belasta benet fullt ut, det kommer att vara precis lika starkt som tidigare. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.