Mångmiljonsponsor i konkurs

Turbulensen runt företaget Fortress Axalux slutar med att Sandviken troligen förlorar sin mångmiljonsponsor. Nu medger Thomas Larsson, vice ordförande, att klubben tvingas stå för alla spelarlöner.

Marco Engberg är supporter till Sandviken och den drivande bakom företaget Fortress Axalux som har sponsrat klubben med mångmiljonbelopp. Tidigare har Fortress Axalux stått för Daniel Mossbergs, Christoffer Edlunds och Magnus Muhréns heltidslöner.

Fortress i konkurs

Nu råder dock stor turbulens efter avslöjanden om företagets skulder och ombildning och Thomas Larsson, vice ordförande i klubben, svarar på frågan om företagets eventuella avhopp så här:

- Det har jag inte sagt, men det mesta talar för att vi kommer att stå för alla spelarlöner själva, säger Thomas Larsson till Arbetarbladet.

På torsdagen begärdes Fortress Axalux i konkurs sedan Cramo Sverige lämnade in en sökan till Stockholms tingsrätt.. Elva skuldenärer begär 341 584 kronor och den 26 juli är utsatt till konkursförhandling för företaget Smidespartner i Sthlm AB, i klartext Fortress Axalux.

Sandvikens budget för kommande säsong är ännu inte offentlig, men klubben tvingas troligen ta eget ansvar för alla spelarlöner vilket innebär en avsevärd höjning av utgifterna.

Det sker i en klubb som via förra årsmötet hade ett negativt kapital på 1,1 miljon kronor och leverantörsskulder på 1,9 miljoner kronor.

Sensationellt överskott

Dessutom hade Sandviken varken betalat planhyror eller slutfört betalningen för biljetter från invigningen av Göransson Arena AB och det rörde sig om uppemot 500 000 kronor. Det fanns också skulder på mindre belopp till kommunen och likaså saknar privata leverantörer betalning.

Nu påvisar klubbens årsredovisning ett plusresultat! Det är sensationella siffror. I synnerhet som räkenskaperna slutar med en vinst med en kvarts miljon.

- Mycket glädjande, jag kan inte minnas när vi gick plus senast, säger klubbens vice ordförande, Thomas Larsson, till Arbetarbladet.

Klubben har ökat omsättningen från 9 593 709 kronor till 11 994 226 och gjorde en sammanlagd vinst på 254 317 kronor jämfört med ett underskott på 658 015 kronor i fjol.

Rekonstruktion och biljettförsäljning

Det finns två förklaringar till vändningen. Dels företagets Abstergos rekonstruktionsarbete och dels supportrarnas intresse.

2009/2010 tog klubben in 1 182 333 kronor på biljettförsäljningen, men nu redovisas 4 238 717 kronor (varav 854 943 från World Cup), och en sammanlagd ökning med 3 056 384 kronor.

- Vi har fått kontroll på ekonomin, men har fortfarande mycket att göra. Det finns gamla skulder till leverantörer, säger Larsson i Arbetarbladet.

Han vet också att sponsorbearbetningen måste förbättras. Sandviken tappade här cirka 800 000 kronor, från 5 073 480 till 4 235 608 kronor.

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.