Mångmiljonsponsor i konkurs

Turbulensen runt företaget Fortress Axalux slutar med att Sandviken troligen förlorar sin mångmiljonsponsor. Nu medger Thomas Larsson, vice ordförande, att klubben tvingas stå för alla spelarlöner.

Marco Engberg är supporter till Sandviken och den drivande bakom företaget Fortress Axalux som har sponsrat klubben med mångmiljonbelopp. Tidigare har Fortress Axalux stått för Daniel Mossbergs, Christoffer Edlunds och Magnus Muhréns heltidslöner.

Fortress i konkurs

Nu råder dock stor turbulens efter avslöjanden om företagets skulder och ombildning och Thomas Larsson, vice ordförande i klubben, svarar på frågan om företagets eventuella avhopp så här:

- Det har jag inte sagt, men det mesta talar för att vi kommer att stå för alla spelarlöner själva, säger Thomas Larsson till Arbetarbladet.

På torsdagen begärdes Fortress Axalux i konkurs sedan Cramo Sverige lämnade in en sökan till Stockholms tingsrätt.. Elva skuldenärer begär 341 584 kronor och den 26 juli är utsatt till konkursförhandling för företaget Smidespartner i Sthlm AB, i klartext Fortress Axalux.

Sandvikens budget för kommande säsong är ännu inte offentlig, men klubben tvingas troligen ta eget ansvar för alla spelarlöner vilket innebär en avsevärd höjning av utgifterna.

Det sker i en klubb som via förra årsmötet hade ett negativt kapital på 1,1 miljon kronor och leverantörsskulder på 1,9 miljoner kronor.

Sensationellt överskott

Dessutom hade Sandviken varken betalat planhyror eller slutfört betalningen för biljetter från invigningen av Göransson Arena AB och det rörde sig om uppemot 500 000 kronor. Det fanns också skulder på mindre belopp till kommunen och likaså saknar privata leverantörer betalning.

Nu påvisar klubbens årsredovisning ett plusresultat! Det är sensationella siffror. I synnerhet som räkenskaperna slutar med en vinst med en kvarts miljon.

- Mycket glädjande, jag kan inte minnas när vi gick plus senast, säger klubbens vice ordförande, Thomas Larsson, till Arbetarbladet.

Klubben har ökat omsättningen från 9 593 709 kronor till 11 994 226 och gjorde en sammanlagd vinst på 254 317 kronor jämfört med ett underskott på 658 015 kronor i fjol.

Rekonstruktion och biljettförsäljning

Det finns två förklaringar till vändningen. Dels företagets Abstergos rekonstruktionsarbete och dels supportrarnas intresse.

2009/2010 tog klubben in 1 182 333 kronor på biljettförsäljningen, men nu redovisas 4 238 717 kronor (varav 854 943 från World Cup), och en sammanlagd ökning med 3 056 384 kronor.

- Vi har fått kontroll på ekonomin, men har fortfarande mycket att göra. Det finns gamla skulder till leverantörer, säger Larsson i Arbetarbladet.

Han vet också att sponsorbearbetningen måste förbättras. Sandviken tappade här cirka 800 000 kronor, från 5 073 480 till 4 235 608 kronor.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.