”Ett friidrotts-VM i hyckleri”

Han kom sist i sin semifinal och försvann ur VM. Men knappast från rubrikerna och uppmärksamheten. Oscar Pistorius kontroversiella VM-start är omgärdad av hänsyn, kritik – och affärsintressen.

Oscar Pistorius tillhör Nikes sponsorstall och den 24-årige sydafrikanen var huvudpersonen på en av världsmästerskapets mest välbesökta presskonferenser.

Michael Johnson Nikes värd

Som värd hade legendaren Michael Johnson, sedan länge en av Nikes främsta affischnamn, engagerats.

- Jag har varit tydlig med min inställning från första stund: Jag stöder Oscar eftersom reglerna säger att han får tävla - och så länge han får det vill jag se honom göra sitt absolut bästa, sa Michael Johnson.

Men har det egentligen pågått ett hyckleri runt Pistorius och hans start?

Många lät bli att säga vad de tyckte?

Internationella friidrottsförbundet (IAAF), som tidigare försökt stoppa Pistorius, har PR för sporten, konkurrenterna som höll tyst och journalister som har känt varningarna inför att skriva något negativt.”

Från Dagens Nyheter var krönikören Johan Esk på plats i Daegu och han skriver:

”VM i hyckleri var över. Proteslöparen Pistorius blev en förlorare och alla andra kunde känna sig som vinnare.”

"Ingen vill vara hjärtlös"

Esk fortsätter:

”Alla slapp fundera på den bökiga frågan:

Hur kul hade det varit om det gått riktigt bra för Oscar Pistorius?

Väldigt få har framfört kritik mot att Pistorius fått starta, inga vill framstå som hjärtlösa typer.

I stället har VM vimlat av hycklande figurer som dunkat honom i ryggen och klappat på huvudet.”

Läs mer

Anders (inte verifierad)

tors, 2011-09-01 09:57

1. Om det är rättvist eller ej

Om det är rättvist eller ej kan jag inte avgöra, men säljer inte Nike i första hand skor? I så fall känns det extra märkligt att de sponsrar en idrottare som uppenbarligen inte använder skor. Situationen påminner f.ö. en del om skytten Jonas Jacobssons, som försökt få dispans att tävla sittande mot stående. I det fallet vore det i alla fall enklare att sätta alla skyttar i varsin rullstol än att amputera benen på eliten bland 400 meters-löpare så alla får likadana proteser.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.