Världens störste sponsor gästar Stockholm

En av världens största idrottssponsorer, eller ägare, kommer till Stockholm på torsdagen. Shejk Mansour Bin Zayed Al Nahyan med en förmögenhet om cirka 18 000 miljoner brittiska pund och ägare till Manchester City ska nu stödja svensk idrott.

Sheik MansoUr är i sportvärlden mest känd som ägare till Manchester City, och i finansvärlden för att äga mer än 9 procent av Daimler-koncernen. Han har också en stor passion för arabgalopp och distansridning och det är skälet till att han gästar Sverige.

Ska sponsra svensk galopp

Han lovar en hundraprocentig satsning i svensk arabgalopp och ska berätta mera vid en presskonferens på Grand Hotell.

Men av det som har framkommit ska shejken backa upp:
• Världens största arabgaloppserie får en deltävling i Stockholm
• Arabalopp från Täby direktsänds i Abu Dhabi TV
• Stor global satsning på kvinnliga galoppryttare från arabvärlden
• Global Arabian Racing Conference - en årlig arabgaloppkonferens

Evenemang över fyra kontinenter

- Satsningen på Arabgalopp är ett sätt att knyta band mellan den arabiska och den västerländska kulturen, heter det i en kommuniké.

Sheik Mansour bin Zayed Al Nayhan är också vice premiärminister i Förenade Arabemiraten och vill  inkludera Sverige från i år i sin internationella satsning på arabgalopp.

"Sheik Mansour Global Arabian Flat Racing Festival" är ett evenemang som sträcker sig över fyra kontinenter.

Leder ett investmentbolag

Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan är mannen bakom Manchesters Citys miljardrullning och har blivit känd över hela världen efter sitt engagemang i fotbollsklubben där tränaren Roberto Mancini tycks ha obegränsade resurser för att köpa spelare.

Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan som är medlem i Förenade Arabemiratens kungliga familj leder investmentbolaget Abu Dhabi United Group for Development.

ADUG ansvarar för Förenade Arabemiratens enorma intäkter från oljeexport som har gjort landet till ett av de rikaste i världen. Pengarna investeras i bland annat fastigheter och banker världen över och ska göra landet mindre beroende av oljeintäkterna.

Förmögenhet om 6 000 miljarder kr!

Tillgångar uppskattas till inte mindre än 4 biljoner kr. Den kungliga familjens totala förmögenhet beräknas vara nånstans runt 1 biljon US-dollar, 6 000 miljarder kr.

Inte undra på att det går att köpa och sälja fotbollsspelare i parti och minut…

Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan och ADUG blev känt i västvärlden den 1 september 2008 när företaget köpte Manchester City FC från thailändaren Thaksin Shinawatra.

"Vi ska bli bäst"

Köpesumman uppgick till cirka 2,5 miljarder kr för 90 procent av aktierna och omgående deklarerade Sulaiman Al-Fahim att klubben tog sikte på de största titlarna.

- Vi ska bli bäst i världen, sa shejken och lät öppna plånboken.

Säkerligen upplyste någon honom om att grannen,  Manchester United, var strået vassare, åtminstone än så länge.

Sedan dess har jakten pågått, ja, redan första dagen med Sheik Mansour bin Zayed Al Nahyan som ägare köptes brassen Robinho för 380 miljoner kronor från Real Madrid, som då innebar engelskt transferrekord! Och så har det fortsatt.

Nu är turen kommen till Sverige – och galoppsporten.

Vid Östersunds FK:s extra årsmöte på måndagskvällen i Folkets Hus kom 151 medlemmar, inklusive Daniel Kindberg. Lennart Ivarsson, vd, upplyste om att skulden var 6,9 miljoner.  Fyra av miljonerna är utlånade av Kindberg. Från början lånade han ut 500 000 kronor som sedan växte till sex miljoner, två miljoner har klubben betalat tillbaka. Det enda mötet i stort sett handlade om var ekonomin.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

Den ekonomiska sammanställningen efter O-Ringen Kolmården 2019 är nu klar och alla siffror anger en succé. De 15 funktionärsföreningarna i Kolmården får nämligen dela på ca 5,3 miljoner kronor. Dessutom uppgick värdet för idrottsturismen till 143 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Inte nog med att landslaget inte är på plats vid kvällens TV-sända fotbollsgala, vilket innebär fullt utrymme för damlandslaget, men det var nära ett fiaskot närSvenska fotbollförbundet glömde att boka Globen. Nu hålls galan på Hovet.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.