Ingen klubb kunde nobba drömsponsorn

Pengarna var oumbärliga. Handbollsverksamheten i Redbergslid och Hammarby stod på konkursens kant och IFK Göteborg fick ett bud som inte gick att motstå. 1 miljon kronor i månaden i tre år, större sponsorpengar än vad någon annan allsvensk klubb har uppnått.

Men vem skrev de kontrakt med? Vilka metoder ägnar sig Prioritet Finans egentligen åt? Och vad är det för färg på pengarna?

IFK kräver svar

IFK Göteborgs ledning satt i möte direkt efter onsdagskvällens inslag i Uppdrag Granskning. För mycket stämmer inte, för många frågor uppstår och både fans och media frågar sig vad Blåvitt väljer som partner.

- Naturligtvis känns det inte alls bra på vilket sätt vår stjärnsponsor framställs i Uppdrag Granskning och den roll IFK Göteborg får spela i sammanhanget, säger ordförande Kent Olsson i ett pressmeddelande.

Han dolde inte att klubben söker svar och att företrädare för Prioritet Finans måste förklara sig.

"Måste reda ut det här"

Tidigare hade klubbdirektören Seppo Vaihela också sagt:

- Vad vi konstaterar är att Uppdrag Granskning och Prioritet Finans har helt olika uppfattningar. Ord står mot ord.

SVT:s Uppdrag granskning kunde påvisa hur Prioritet Finans har samröre med kriminella.
Krismötet sent på tisdagskvällen resulterade i ett pressmeddelande, där ordförande Kent Olsson säger:

- För alla i och runt föreningen, för våra partners och för våra supportrar ska vi givetvis reda ut det här så snart som möjligt. Om det krävs ett eller flera möten med Prioritet Finans återstår att se, likaså hur lång tid som krävs. Vi hoppas på förståelse för det.

Kopplingar till brottslighet

Programmet visade hur Blåvitts huvudsponsor har kopplingar till organiserad brottslighet och affärerna kan tyda på penningtvätt och svarta löner. Uppgifter framkom om kopplingar till Bandidos, Naserligan och före detta Uppsala-maffian.

- Förfaringssättet med checkar bedömer jag som klockren misstanke om penningtvätt, sa vice chefsåklagaren Thomas Langrot till Uppdrag Granskning.

- Misstänker du penningtvätt så har du en granskningsskyldighet och en rapporteringsskyldighet. Och sedan har du en skyldighet att inte genomföra en transaktion du misstänker är penningtvätt, säger Thomas Langrot, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, i programmet.

Hämtade checkar på stora belopp

Uppdrag Granskning visade hur företaget bland annat har köpt fakturor för 4,5 miljoner kronor från ett företag styrt av en person med konkurser, ekobrott och våldsbrott i bagaget.

Prioritet Finans ska också ha köpt fakturor för nära 40 miljoner kronor av en man med kriminella kopplingar och med näringsförbud. Mannen har kunnat hämta ut checkarna på flera hundratusentals kronor vid Prioritet Finans kontor i Stockholm.

Prioritet Finans förnekar kategoriskt, och skriver på sin hemsida att många av de påståenden som läggs fram är tagna ur sitt sammanhang.

Fotnot: Prioritet Finans investerar runt 15 miljoner kronor årligen på att sponsra de tre föreningarna. Valet av klubbar gjordes med stor omsorg. Tre etablerade varumärken, välkända för den stora idrottspubliken. I IFK Göteborg backade Ica efter nära 30 år som huvudsponsor och Prioritet Finans såg chansen och betalar nu 12 miljoner årligen.

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det blev en dyr nota för AIK efter matcherna mot Maribor i Champions League-kvalet. Böterna gäller både bortamatchen och returen den 31 juli på Friends. Läktarbråken kostar AIK 991 880 kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.