Ingen klubb kunde nobba drömsponsorn

Pengarna var oumbärliga. Handbollsverksamheten i Redbergslid och Hammarby stod på konkursens kant och IFK Göteborg fick ett bud som inte gick att motstå. 1 miljon kronor i månaden i tre år, större sponsorpengar än vad någon annan allsvensk klubb har uppnått.

Men vem skrev de kontrakt med? Vilka metoder ägnar sig Prioritet Finans egentligen åt? Och vad är det för färg på pengarna?

IFK kräver svar

IFK Göteborgs ledning satt i möte direkt efter onsdagskvällens inslag i Uppdrag Granskning. För mycket stämmer inte, för många frågor uppstår och både fans och media frågar sig vad Blåvitt väljer som partner.

- Naturligtvis känns det inte alls bra på vilket sätt vår stjärnsponsor framställs i Uppdrag Granskning och den roll IFK Göteborg får spela i sammanhanget, säger ordförande Kent Olsson i ett pressmeddelande.

Han dolde inte att klubben söker svar och att företrädare för Prioritet Finans måste förklara sig.

"Måste reda ut det här"

Tidigare hade klubbdirektören Seppo Vaihela också sagt:

- Vad vi konstaterar är att Uppdrag Granskning och Prioritet Finans har helt olika uppfattningar. Ord står mot ord.

SVT:s Uppdrag granskning kunde påvisa hur Prioritet Finans har samröre med kriminella.
Krismötet sent på tisdagskvällen resulterade i ett pressmeddelande, där ordförande Kent Olsson säger:

- För alla i och runt föreningen, för våra partners och för våra supportrar ska vi givetvis reda ut det här så snart som möjligt. Om det krävs ett eller flera möten med Prioritet Finans återstår att se, likaså hur lång tid som krävs. Vi hoppas på förståelse för det.

Kopplingar till brottslighet

Programmet visade hur Blåvitts huvudsponsor har kopplingar till organiserad brottslighet och affärerna kan tyda på penningtvätt och svarta löner. Uppgifter framkom om kopplingar till Bandidos, Naserligan och före detta Uppsala-maffian.

- Förfaringssättet med checkar bedömer jag som klockren misstanke om penningtvätt, sa vice chefsåklagaren Thomas Langrot till Uppdrag Granskning.

- Misstänker du penningtvätt så har du en granskningsskyldighet och en rapporteringsskyldighet. Och sedan har du en skyldighet att inte genomföra en transaktion du misstänker är penningtvätt, säger Thomas Langrot, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, i programmet.

Hämtade checkar på stora belopp

Uppdrag Granskning visade hur företaget bland annat har köpt fakturor för 4,5 miljoner kronor från ett företag styrt av en person med konkurser, ekobrott och våldsbrott i bagaget.

Prioritet Finans ska också ha köpt fakturor för nära 40 miljoner kronor av en man med kriminella kopplingar och med näringsförbud. Mannen har kunnat hämta ut checkarna på flera hundratusentals kronor vid Prioritet Finans kontor i Stockholm.

Prioritet Finans förnekar kategoriskt, och skriver på sin hemsida att många av de påståenden som läggs fram är tagna ur sitt sammanhang.

Fotnot: Prioritet Finans investerar runt 15 miljoner kronor årligen på att sponsra de tre föreningarna. Valet av klubbar gjordes med stor omsorg. Tre etablerade varumärken, välkända för den stora idrottspubliken. I IFK Göteborg backade Ica efter nära 30 år som huvudsponsor och Prioritet Finans såg chansen och betalar nu 12 miljoner årligen.

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Vänsterpartiet vill införa miljardstöd till idrotten för att modernisera idrottsplatser och idrottshallar som byggdes under miljonprogramsåren. Det kan bli den katalysator som behövs för att möta ett stort behov hos majoriteten av Sveriges kommuner och skapa plats för framtidens idrott, är en bedömning från RF.

Hockeyallsvenskans 14 klubbar och Hockeyettans 46 klubbar går mot två tunga nederlag då ledamöter till Svenska Ishockeyförbundets årsmöte samlas på lördagen. Bakslag som ytterligare ökar sprickan i svensk ishockey, och som försvagar den grundsten som svensk ishockey vilar på – breddverksamheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Basketföreningen Dolphins har ett mycket förmånligt avtal med sportvarukedjan Stadium – och nu har parterna enats om en förlängning. Men så är också båda hemmahörande i Norrköping. 

Stadium förlänger samarbete med Dolphins och fortsätter som namnsponsor till Stadium Arena, en av basket-Sveriges finaste hallar. Avtalet sträcker sig tio år framåt i tiden, till och med 2028.

Det hann bara gå några dagar med misstankar om matchfixing runt det allsvenska mötet Kalmar-Elfsborg så kommer rapporten från RF. Vardagen med spelmissbruk och matchfixning bland ledare och aktiva är mycket värre än befarat, visar en ny studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. 

Nu är han i farten igen, Stephan Wilson, som utan någon som helst kunskap eller vana antog uppgiften att åka Vasaloppet. Nu ska han leda andra nybörjare i Min klassiker på TV6.

Ajax 19-årige lagkapten Matthijs De Ligt är världens mest eftersökta fotbollsspelare. Enligt spanska tidningen Sport är läget så här: Barcelona bjuder 65 miljoner kronor i årslön. Juventus 108 miljoner om året och Paris Saint Germain fyra miljoner i veckan, 192 miljoner om året under fem år. Något svar finns ännu inte.