RF mister Svenska Spel och 20 miljoner

Svenska Spel drar in sponsringen om 20 miljoner kronor till Riksidrottsförbundet. Beskedet kommer som en chock för idrottsrörelsen. Samma dag presenterar spelkoncernen det tredje bästa resultatet någonsin 2011 och redovisar 5 miljarder kronor.

Svenska Spel-koncernens resultat efter finansiella poster och skatt för 2011 blev 5 007 miljoner kronor, en ökning med 240 miljoner kronor (5,0%) jämfört med 2010.

"Växer inte som marknaden"

- Det är vårt tredje bästa resultat någonsin, konstaterar , säger Lennart Käll, vd för Svenska Spel, men han säger också:

- Trots det så lyckas vi inte växa i samma takt som marknaden. För att långsiktigt behålla vår position på marknaden behöver vi utveckla delar av vår verksamhet, se över våra kunderbjudanden, samt fortsätta att förbättra våra spelansvarstjänster.

Riksidrottsförbundet och Svenska Spel har haft diskussioner en tid om framtida samarbete. RF har försökt påverka spelbolaget att omvärdera beslutet att dra tillbaka sponsringen om 20 miljoner kronor årligen.

"Vi gör prioriteringar"

Samarbetet har pågått i tre år och Riksidrottsförbundet gör en betydande förlust. Pengarna har använts till särskilda projekt och dessutom fördelats på specialidrottsförbund.

- Det handlar om prioriteringar och vi vill frigöra medel till annat, förklarar Svenska Spels sponsringschef Johan Lindvall beslutet för TV4.

- Vi tar beslut på affärsmässiga grunder och det handlar om marknadsföring.

Svenska Spel är en av landets största aktörer inom reklam och sponsring. Till idrotten riktas inte mindre än 200 miljoner kronor, framför allt till lagidrotterna. Dessutom har det alltså funnits ett sponsoravtal med RF som har fått medel till satsningar för 60 miljoner kr under tre år.

Gav ändå alternativ

”Vi har, efter flera diskussioner och presentationer av en flera av alternativa samarbetsmöjligheter, tvingats konstatera att det inte blir något nytt samarbete. Åtminstone inte för stunden. Skälen Svenska Spel anger är att man i enlighet med ny sponsorstrategi väljer att prioritera ett samarbete med ett fåtal SF.”

Den kommunikén fick specialidrottsförbunden från RF på tisdagen, samma dag som siffrorna från bolagets 2011 presenterades.

RF måste nu försöka hitta en ny huvudsponsor eller flera företag som vill gå in i idrottens paraplyorganisation.

- Många förbund har reagerat och är undrande, medger RF:s generalsekrterare, Erik Strand.

Granskar sin egen sponsringspolicy

Samtidigt framkommer att Svenska Spel garnskar sin sponsringspolicy och när nuvarande avtal går ut ska en ny översyn ske.

- Konkurrensen fortsätter att öka – med nya aktörer, konstellationer och konsolideringar. Vår marknadsandel har på fem år sjunkit från 56 procent till cirka 50 procent. Att tappa marknadsandelar är en utmaning, då en stor marknadsandel är viktig förutsättning för att vi ska kunna ta ett starkt förebyggande ansvar.

- Nu ser vi dessutom att reklaminvesteringarna från utländska nätbolag återigen ökar. Det gör att vi fortsatt måste jobba med att följa kundbeteendet och de krav och önskemål som följer av det.

"Måste bli tydligare"

Lennart Käll tillträdde posten som vd för Svenska Spel den 12 september ifjol och har sedan dess framför allt ägnat tiden åt att sätta sig in i uppdraget, bolaget, marknaden och hur produktportföljen står sig i konkurrensen.

- Det jag kan se är att vi behöver prioritera tydligare i verksamheten.

- Vi genomför just nu en genomlysning av hela bolaget som syftar till att vi ska kunna lägga större fokus på några specifika förbättringsområden, däribland vår digitala plattform.

Tommy (inte verifierad)

tors, 2012-02-16 20:25

1. Pengar till idrotten

Hej Tycker det är väldigt märkligt att Svenska spel drar sig ur sponsringen till RF med förklaringen att vi inte hänger med i Marknadsutvecklingen, jag tror man biter sig själv i skägget att utelämna RF när man samtidigt gör sitt bästa resultat någonsin. Känns som ett maktspel där mycket vill ha mer, samtidigt som man inte tänker på att det är just massor av idrottsutövare som spelar på svenska spel just för att dom är idrottsintresserade tack för mig och tänk om gällande sponsringen till RF

Anders (inte verifierad)

tis, 2012-03-06 09:00

2. Pengarna tillbaka.

Hej! Tycker att svenska spela är ute på hal is. Jag kan till viss del förstå att man vill kunna rikta sin sponsring där man får så mycket som möjligt för sina pengar. Men när man inte längre är beredd att lägga pengarna där även de små idrotterna har en möjlighet att få del av kakan riskerar man att tappa många spelare till andra spelbolag. Vi spelare är inte dumma i huvudet, den enda anledningen till att spela på svenska spel där man oftast har lägre odds och sämre utdelningar är just vetskapen om att mina pengar vid förlust till stor del går till baka till den stora breddidrott som ger oss möjlighet till varierat spel.Hela tanken med att pengarna skall fördelas av RF är nog den bästa för svensk idrott eller svenska spel anser sig veta vilka små förbund som behöver punktinsatser och när dom behöver det, knappast. Nej, fortsätter detta anser jag att alla andra spelbolag med konto i något skatteparadis lika väl kan få mina pengar. Jag får då i alla fall bättre odds när jag spelar och någon enstaka gång vinner.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.