Kraftiga proteser mot OS-sponsorer

LO är på offensiven inför OS i Sotji – genom att protestera mot stora svenska sponsorföretag, men samtidigt också arrangera ett seminarium med SOK och skriva avtal med just SOK.
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kritiserar SOK men också de svenska företaget som sponsrar olympiarörelsen. Nu ska parterna mötas. Foto: Bertil Enevåg Ericson, TT Nyheter


Det är LO-TCO, Swedwatch, RFSU och RFSL som är aktiva. I en gemensam skrivelse protester de mot SOK:s och sponsorernas handlade, Samtidigt har de kommit överens med SOK om ett avtal och ett seminarium.

Vilket ansvar har idrottsrörelsen, är huvudfrågan inför seminariet den 17 januari i Stockholm. Sportevenemang vållar ofta debatt om kränkningar av fackliga och andra mänskliga rättigheter och frågan är hur svensk idrott kan påverka.

Då möts de

Kan Sverige driva kravet om att länder som får i uppdrag att anordna internationella idrottsevenemang lever upp till bl.a. ILOs kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet? Och hur arbetar de internationella idrottsförbunden med frågan om mänskligt hållbara OS och VM?

Det ska debatteras av bland andra Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, Karin Mattsson Weijber, RF:s ordförande, Viveka Risberg, kanslichef Swedwatch, Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, Monika Theodorsson, Metalls förbundssekreterare, och Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

På fredagen spreds samtidigt nyheten om att SOK har tecknat avtal med LO inför ett eventuellt vinter-OS i Stockholm och Åre 2022.

- Vi har skrivit under att vi ska titta på alla de områden som OS omfattar. Från villkoren för textilarbetarna i Bangladesh till villkoren för t-baneförarna i Stockholm, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Sponsorerna tar inte sitt ansvar

Samtidigt skickades protestbrevet mot SOK och svenska sponsorföretag utpekades av LO-TCO, Swedwatch, RFSU och RFSL med rubriken ”De svenska OS-sponsorerna tar inte sitt ansvar”.

”Den olympiska rörelsen har förlorat ännu en möjlighet att bidra till en positiv utveckling för de mänskliga rättigheterna i landet som arrangerar spelen”, heter det och där påpekas att SOK:s uttalanden om krav på grundläggande värderingar inte stämmer med vad som sägs.

Protesterna är grundad på en rapport om den olympiska rörelsens och de svenska sponsorernas syn på OS konsekvenser för mänskliga rättigheter.

Saknas en policy

Rapporten visar att varken Sveriges olympiska kommitté, SOK, eller dess huvudsponsorer ATG, Nordea och Vattenfall tar sitt ansvar när spelen leder till negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter.

”Roten till problemet är att den olympiska rörelsen saknar en policy. Rörelsens främsta styrdokument, The Olympic Charter, fastslår att rörelsens grundläggande mål är fredlig utveckling, mänsklig värdighet och kamp mot diskriminering. Men stadgan saknar helt hänvisningar till FN:s konventioner om mänskliga rättigheter eller ILO:s kärnkonventioner om rättigheter i arbetslivet”, skriver parterna. 

Mycket av vad som har avslöjats runt president Vladimir Putins sätt att se på de mänskliga rättigheterna visar på ytterligare inskränkningar.

IOK höll inte löftet

Det finns flera exempel, som migrantarbetares rättigheter vid byggena av arenor och infrastruktur, likaså hur organisationers och mediers yttrandefrihet begränsats och människorättsorganisationers fått allt svårare att agera.

I protestbrevet påvisas hur Internationella olympiska kommittén, IOK, lovat att först agera om spelen inte ledde till förbättringar för de mänskliga rättigheterna men sedan avstod.

”Trots kritiken anser IOK och SOK inte att den olympiska rörelsen ska ta ansvar för några människorättsproblem i värdlandet utan nöjer sig med att Putins regering lovat att själva spelen ska kunna genomföras i enlighet med stadgan. Den ryska regeringen kan därför stå värd för ett av världens mest prestigefulla evenemang, samtidigt som den aktivt kränker organisations-, mötes- och yttrandefriheten nationellt såväl som i Sotji” hävdas det.

Svenska företag utpekas

”Trots den olympiska rörelsens bristande ansvarstagande för mänskliga rättigheter kommer svenska företag under 2014 att bidra med mer sponsorpengar än någonsin till SOK. Det är en utveckling som går på tvärs med trenden att svenska företag tar ett allt större ansvar för människorättsproblem i sin verksamhet och arbetar allt mer i linje med de internationella ramverk för företagsansvar som finns.

Två av SOK:s huvudsponsorer, Nordea och Vattenfall, har anslutit sig till UN Global Compact och säger sig följa OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

”Dessa ramverk innebär att företag ska ta ansvar för att minimera negativ påverkan på de mänskliga rättigheterna inom hela sin värdekedja. Företagen har dock inte använt ramverken för att analysera sin sponsrings påverkan på mänskliga rättigheter. ATG har ingen policy alls för mänskliga rättigheter”, skriver parterna i brevet.

Nordea vill gemensam strategi

Under Swedwatchs intervjuer medger sponsorföretagen att de ser OS-arrangemangets kopplingar till kränkningar av mänskliga rättigheter som problematiska. De tycker också att sponsringen borde omfattas av företagens arbete med mänskliga rättigheter på samma sätt som annan verksamhet.

Här framkommer också hur företagen är angelägna om att hitta metoder för att påverka positivt. Nordea diskuterar exempelvis tanken att skapa en gemensam strategi tillsammans med de andra sponsorerna.

Företagen säger också att människorättsaspekterna av spelen kan bli en del av kommande förhandlingar om sponsringen med SOK.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.