Kraftiga proteser mot OS-sponsorer

LO är på offensiven inför OS i Sotji – genom att protestera mot stora svenska sponsorföretag, men samtidigt också arrangera ett seminarium med SOK och skriva avtal med just SOK.
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kritiserar SOK men också de svenska företaget som sponsrar olympiarörelsen. Nu ska parterna mötas. Foto: Bertil Enevåg Ericson, TT Nyheter


Det är LO-TCO, Swedwatch, RFSU och RFSL som är aktiva. I en gemensam skrivelse protester de mot SOK:s och sponsorernas handlade, Samtidigt har de kommit överens med SOK om ett avtal och ett seminarium.

Vilket ansvar har idrottsrörelsen, är huvudfrågan inför seminariet den 17 januari i Stockholm. Sportevenemang vållar ofta debatt om kränkningar av fackliga och andra mänskliga rättigheter och frågan är hur svensk idrott kan påverka.

Då möts de

Kan Sverige driva kravet om att länder som får i uppdrag att anordna internationella idrottsevenemang lever upp till bl.a. ILOs kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet? Och hur arbetar de internationella idrottsförbunden med frågan om mänskligt hållbara OS och VM?

Det ska debatteras av bland andra Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, Karin Mattsson Weijber, RF:s ordförande, Viveka Risberg, kanslichef Swedwatch, Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, Monika Theodorsson, Metalls förbundssekreterare, och Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

På fredagen spreds samtidigt nyheten om att SOK har tecknat avtal med LO inför ett eventuellt vinter-OS i Stockholm och Åre 2022.

- Vi har skrivit under att vi ska titta på alla de områden som OS omfattar. Från villkoren för textilarbetarna i Bangladesh till villkoren för t-baneförarna i Stockholm, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Sponsorerna tar inte sitt ansvar

Samtidigt skickades protestbrevet mot SOK och svenska sponsorföretag utpekades av LO-TCO, Swedwatch, RFSU och RFSL med rubriken ”De svenska OS-sponsorerna tar inte sitt ansvar”.

”Den olympiska rörelsen har förlorat ännu en möjlighet att bidra till en positiv utveckling för de mänskliga rättigheterna i landet som arrangerar spelen”, heter det och där påpekas att SOK:s uttalanden om krav på grundläggande värderingar inte stämmer med vad som sägs.

Protesterna är grundad på en rapport om den olympiska rörelsens och de svenska sponsorernas syn på OS konsekvenser för mänskliga rättigheter.

Saknas en policy

Rapporten visar att varken Sveriges olympiska kommitté, SOK, eller dess huvudsponsorer ATG, Nordea och Vattenfall tar sitt ansvar när spelen leder till negativa konsekvenser för mänskliga rättigheter.

”Roten till problemet är att den olympiska rörelsen saknar en policy. Rörelsens främsta styrdokument, The Olympic Charter, fastslår att rörelsens grundläggande mål är fredlig utveckling, mänsklig värdighet och kamp mot diskriminering. Men stadgan saknar helt hänvisningar till FN:s konventioner om mänskliga rättigheter eller ILO:s kärnkonventioner om rättigheter i arbetslivet”, skriver parterna. 

Mycket av vad som har avslöjats runt president Vladimir Putins sätt att se på de mänskliga rättigheterna visar på ytterligare inskränkningar.

IOK höll inte löftet

Det finns flera exempel, som migrantarbetares rättigheter vid byggena av arenor och infrastruktur, likaså hur organisationers och mediers yttrandefrihet begränsats och människorättsorganisationers fått allt svårare att agera.

I protestbrevet påvisas hur Internationella olympiska kommittén, IOK, lovat att först agera om spelen inte ledde till förbättringar för de mänskliga rättigheterna men sedan avstod.

”Trots kritiken anser IOK och SOK inte att den olympiska rörelsen ska ta ansvar för några människorättsproblem i värdlandet utan nöjer sig med att Putins regering lovat att själva spelen ska kunna genomföras i enlighet med stadgan. Den ryska regeringen kan därför stå värd för ett av världens mest prestigefulla evenemang, samtidigt som den aktivt kränker organisations-, mötes- och yttrandefriheten nationellt såväl som i Sotji” hävdas det.

Svenska företag utpekas

”Trots den olympiska rörelsens bristande ansvarstagande för mänskliga rättigheter kommer svenska företag under 2014 att bidra med mer sponsorpengar än någonsin till SOK. Det är en utveckling som går på tvärs med trenden att svenska företag tar ett allt större ansvar för människorättsproblem i sin verksamhet och arbetar allt mer i linje med de internationella ramverk för företagsansvar som finns.

Två av SOK:s huvudsponsorer, Nordea och Vattenfall, har anslutit sig till UN Global Compact och säger sig följa OECD:s riktlinjer för multinationella företag och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

”Dessa ramverk innebär att företag ska ta ansvar för att minimera negativ påverkan på de mänskliga rättigheterna inom hela sin värdekedja. Företagen har dock inte använt ramverken för att analysera sin sponsrings påverkan på mänskliga rättigheter. ATG har ingen policy alls för mänskliga rättigheter”, skriver parterna i brevet.

Nordea vill gemensam strategi

Under Swedwatchs intervjuer medger sponsorföretagen att de ser OS-arrangemangets kopplingar till kränkningar av mänskliga rättigheter som problematiska. De tycker också att sponsringen borde omfattas av företagens arbete med mänskliga rättigheter på samma sätt som annan verksamhet.

Här framkommer också hur företagen är angelägna om att hitta metoder för att påverka positivt. Nordea diskuterar exempelvis tanken att skapa en gemensam strategi tillsammans med de andra sponsorerna.

Företagen säger också att människorättsaspekterna av spelen kan bli en del av kommande förhandlingar om sponsringen med SOK.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.