Sponsorerna känner snålvinden

SOK känner en rejäl snålblåst. De tre huvudsponsorerna, Nordea, Vattenfall och ATG likaså. Starka ifrågasättanden kommer från många håll.
Stefan Lindeberg, SOK:s ordförande, är i hetluften igen. Foto: Leif R Jansson, TT Nyheter

 

Efter  onsdagskvällens Uppdrag Granskning blir inte protesterna mindre och sponsorerna har hamnat i en mycket besvärlig situation.

Likaså Stefan Lindeberg som lagom har kommit ur turbulens efter diskussionerna om Sverige skulle ansöka om OS 2022.

"Sotji skulle aldrig ha fått OS"

På torsdagsmorgonen deltog idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth och SOK:s ordförande Stefan Lindeberg i Gomorron Sverige.

- Det var fruktansvärt, sa båda samstämmigt efter Uppdrag Gransknings avslöjanden.

Samma uppfattning har de om Sotji som arrangörsstad.

- Nej, absolut inte, Ryssland skulle inte ha fått OS.          

Hon nobbar Putin

I Uppdrag Granskning framkom att Ryssland struntar helt i de mänskliga rättigheterna.              

- Men det var till och med värre än vad jag trott. Det var fruktansvärt, säger Lena Adelsohn Liljeroth då hon gästade Morronsoffan.

Hon kommer att bojkotta invigningen av OS.

- Det är ett tillfälle för regimen att visa upp sig och den chansen kommer inte Putin att missa. Jag vill inte delta i det.

Hon kommer däremot att besöka Sotji för att följa tävlingarna

"Då ska vi erbjuda oss själva"

Stefan Lindberg vet att IOK också har reagerat i takt med rapporterna om ryssaarnas misslyckande.

- Det pågår en process i IOK. Det gäller socialt ansvar och det gäller etik. Däremot måste de skärpa kraven vad det gäller mänskliga rättigheter. Helt klart man vill skärpa kraven på arrangörer. Men man måste bli mera preciserade.

Men han fick också in en kommentar med anspelning på ett Sverige-OS och de försvunna möjligheterna.

- Vi måste också erbjuda oss själva när vi kräver ansvar av arrangörsländer och IOK.

Enad taktik

Vid ett möte mellan sponsorerna och Lindeberg diskuterades hur man skulle bemöta omvärldens kraftiga reaktioner.

SOK:s sponsorer är nationella partners till SOK. De bidrar till att fler talanger får möjlighet att satsa med sikte på kommande OS. Sedan några år är flera också engagerade i SOK:s ”Drömprojekt” med Olympic Days. I samarbete med lokala föreningar och med olympier på plats som förebilder kan fler unga inspireras att utmana sig själva och pröva olika idrotter för att hitta ”sin dröm”.

Det goda arbetet inom den olympiska drömmen fungerar bra och avgörande är att SOK:s sponsorarbete bär frukt som aldrig förr.

Sponsorerna ovanligt positiva

2011 sjösatte SOK:s styrelse en vision - de kommersiella intäkterna skulle fördubblas till 2016. Från drygt 40 miljoner kronor per år till 80 miljoner 2016.

I april i fjol var SOK vid målet. Egentligen begrep inte någon något.

Resultatet var strålande och överträffade förväntningarna. Företagen var på hugget som aldrig förr. Pengarna bara flödade in i SOK:s kassa.

- Vi behöver intäkter på 80 miljoner kronor per år för att vi ska kunna ha 400 talanger i våra program. Talanger som får möjligheten att utvecklas mot världstoppen och bli potentiella medaljkandidater, sa Stefan Lindeberg.

En skarp kontrast

Han och övriga betonar värden som den olympiska rörelsen bygger på – respekt för individen, vänskap över olika gränser och strävan efter utveckling.

En något skräckinjagande kontrast är tydlig i dag.

Både SOK och sponsorerna hukar inför kritikerstormen. Annika Bränning, sponsorchef Vattenfall,

De tar avstånd

Tomas Björklund, sponsorchef Nordea, Maria Guggenberger, sponsorchef ATG, har nu träffat Stefan Lindeberg och vill bemöta kritiken med ett gemensamt uttalande:

”Vi vill gemensamt slå vakt om OS som symbol för att alla oavsett etnisk bakgrund, religion, politisk uppfattning eller personlig läggning kan mötas i vänskap, under samma regler och med full respekt för varje persons integritet.”

”Tillsammans tar vi skarpt avstånd från lagar som bryter mot mänskliga rättigheter, innebär diskriminering eller banar väg för trakasserier och därmed också kastar sin skugga över OS.”

Sponsorerna och Lindeberg framhåller också hur IOK har skärpt kraven i flera avseenden inför valet av värdstäder för OS.

”Vi är överens om att det behövs preciserade krav på blivande OS-värdar också när det gäller etik och mänskliga rättigheter, sociala hänsyn och ekonomiskt ansvarstagande. Med tydliga krav ökar möjligheten att följa upp genomförandet och utvärdera de långsiktiga konsekvenserna. SOK kommer att ta den frågan vidare i sin dialog med IOK.”

Thomas Ejderhov

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.