Mindre energi ger klubbarna mer energi

Över 6 miljoner kronor har fördelats på 306 klubbprojekt och inneburit stora energibesparingar. E.ONs satsning har hyllats som ett av de främsta sponsorinitiativen.
Bua IF vann pris för Sveriges Energismartaste förening för sitt arbete med tvättstugan. Resultat blev en mycket effektivare hantering och rena och väl strukna klubbtröjor.

 

Fonden har totalt fördelat 6 250 000 kronor och projekten har gemensamt omsatt 46 800 600 kronor.

Omkring 20 procent av Sveriges fotbollsföreningar, som äger och driver sina anläggningar, har fått stöd för att börja energieffektivisera sedan starten 2011. De sparar upp till 50 procent av sina kostnader. 

Uppskattat initiativ

Den här effektiviseringen har uppnåtts via en delfinansiering av Energifonden som grundades i syfte att uppmuntra fotbollsföreningar att minska energikostnaderna.

E.ONs tog initiativet och Svenska Fotbollförbundets hängde givetvis på och efter Energifondens första tre år har fonden beviljat medel till 306 föreningsprojekt över hela landet. 

Mönstret över vad föreningarna väljer att genomföra i sina projekt har varit sig likt alla år. Värmen står i fokus för de allra flesta och den lösning som överlägset flest föreningar har vänt sig till är luftvärmepumpen. Föreningarna har också ett snabbt sett resultat för klubbkassan – minskade energikostnader på upp till 50 procent och frigjorda resurser som kan satsas på föreningarnas medlemmar och verksamhet.

Värmepumpar och isolering

- Många av våra breddföreningar lägger idag en tredjedel av sina driftskostnader på just energi, så effektiviseringsprojekten är viktiga, säger Ronni Lundqvist, anläggningsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Småland och Västergötland, som är bland Sveriges föreningstätaste fotbollsdistrikt, är bäst på att spara energi. 50 respektive 51 klubbar gynnats av fonden. 

Gotland har störst andel energieffektiviserare eftersom hela 30 procent av distriktets föreningar har gynnats. Även Hallands och Dalslands distrikt är aktiva, där har var femte fotbollsförening beviljats medel ur Energifonden.

- Det är spännande att följa föreningarna som får medel ur Energifonden. Under de här tre åren har de kunnat ställa om till mer effektiva och hållbara energilösningar, som direkt gett resultat. Små förändringar som snålspolande duschmunstycken, luftvärmepumpar och tilläggsisolering gör stor skillnad, säger Christina Thörnvall, sponsringschef på E.ON.

Företaget har också gjort filmer om Energifonden. Här är den om att Trädets IF.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.