Mindre energi ger klubbarna mer energi

Över 6 miljoner kronor har fördelats på 306 klubbprojekt och inneburit stora energibesparingar. E.ONs satsning har hyllats som ett av de främsta sponsorinitiativen.
Bua IF vann pris för Sveriges Energismartaste förening för sitt arbete med tvättstugan. Resultat blev en mycket effektivare hantering och rena och väl strukna klubbtröjor.

 

Fonden har totalt fördelat 6 250 000 kronor och projekten har gemensamt omsatt 46 800 600 kronor.

Omkring 20 procent av Sveriges fotbollsföreningar, som äger och driver sina anläggningar, har fått stöd för att börja energieffektivisera sedan starten 2011. De sparar upp till 50 procent av sina kostnader. 

Uppskattat initiativ

Den här effektiviseringen har uppnåtts via en delfinansiering av Energifonden som grundades i syfte att uppmuntra fotbollsföreningar att minska energikostnaderna.

E.ONs tog initiativet och Svenska Fotbollförbundets hängde givetvis på och efter Energifondens första tre år har fonden beviljat medel till 306 föreningsprojekt över hela landet. 

Mönstret över vad föreningarna väljer att genomföra i sina projekt har varit sig likt alla år. Värmen står i fokus för de allra flesta och den lösning som överlägset flest föreningar har vänt sig till är luftvärmepumpen. Föreningarna har också ett snabbt sett resultat för klubbkassan – minskade energikostnader på upp till 50 procent och frigjorda resurser som kan satsas på föreningarnas medlemmar och verksamhet.

Värmepumpar och isolering

- Många av våra breddföreningar lägger idag en tredjedel av sina driftskostnader på just energi, så effektiviseringsprojekten är viktiga, säger Ronni Lundqvist, anläggningsansvarig på Svenska Fotbollförbundet.

Småland och Västergötland, som är bland Sveriges föreningstätaste fotbollsdistrikt, är bäst på att spara energi. 50 respektive 51 klubbar gynnats av fonden. 

Gotland har störst andel energieffektiviserare eftersom hela 30 procent av distriktets föreningar har gynnats. Även Hallands och Dalslands distrikt är aktiva, där har var femte fotbollsförening beviljats medel ur Energifonden.

- Det är spännande att följa föreningarna som får medel ur Energifonden. Under de här tre åren har de kunnat ställa om till mer effektiva och hållbara energilösningar, som direkt gett resultat. Små förändringar som snålspolande duschmunstycken, luftvärmepumpar och tilläggsisolering gör stor skillnad, säger Christina Thörnvall, sponsringschef på E.ON.

Företaget har också gjort filmer om Energifonden. Här är den om att Trädets IF.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.