Småklubbarna stoppade jätteavtal

Det lät så bra. Brynäs skulle få 25 miljoner kronor. Det var ett av de största avtalen i SHL. Men då hade man inte räknat med småklubbarna i stan.
Vad får supportrarna se när väl säsongen tar fart. Jo, bl a att arenan åter heter Gavlerinken men också en reklamfri spelardräkt, men frågan är hur det blir med det stora avtalet med Gävle kommun. Foto: Henrik Montgomery, TT

 

Det har varit femtioelva turer om det som ursprungligen var tänkt som en jättelik marknadsföring av Gävle och Brynäs och med bara vinnare inblandade.

Skarp reaktion

Men några blev riktigt arga och kommunledningen backade för att tänka över avtalets konstruktion.

Från ursprungliga 25 miljoner gäller helt andra summor i dag,

Ursprungligen presenterades ett paket där kommunen skulle satsa 5 miljoner kronor om året i fem år:

1 miljon kronor: för köpet av namnet Gavlerinken Arena.

500 000 kr: marknadsföring i SHL via Brynäs.

3,5 miljoner kr: Ett barn- och ungdomsprojektet "En bra start" i samarbete med Unicef. 2,5 miljoner i kontanter och  miljon i kommunpersonal.

De blev rasande

Avtalet var så bra att Brynäs också tog beslutet att Brynäs ska spela i helt reklamfria tröjor. Bara klubbmärket och Unicefs loggo ska synas på dräkten nästa år

- Det ska bli fantastiskt roligt med en ren dräkt, sa ordförande Hans-Göran Karlsson till Arbetarbladet.

Men när nyheten kom ut reagerade ett antal klubbledare i Gävle. Ilskan var massiv och ett 30-tal ledare från 14 klubbar träffades omedelbart. Efteråt meddelades att de helt enkelt lägger av som ledare om kommunen står fast vid uppgörelsen med Brynäs.

- Så blir det. Om beslutet står fast och klubbas igenom den 23 juni lägger vi nycklarna på borden och går hem, sa Ulf Rönnevald från Strömsbro IF.

- Det pyr verkligen av ilska genom alla föreningar och det är ett helt vansinnigt och ofärdigt beslut med alldeles för många hål.

"Vi är överkörda"

Det var satsningen på projektet "En bra start" som retade dem. Här har många föreningar redan uträttat en stor social insats till minimala pengar och nu skulle alltså stans stora förening, Brynäs, plötsligt få både förtroende och pengar som de själva hade drömt om.

- Klart vi känner oss jäkligt överkörda. Här har vi byggt upp ett förtroende med dom här barnen som tar en enormt lång tid – vi pratar flera, flera år – och verkligen känner och vet vilka enorma behov som finns. Duger vi inte nu helt plötsligt, frågade sig Rune Berglind, en fritidsledare och en i gruppen, i Arbetarbladet.

- Jag vill poängtera att det inte är Brynäs vi är förbannade på. Det är Gävle kommun som ger ut enorma pengar ur "en annan kassa”.

Och där står Brynäs...

I kommunfullmäktige backade socialdemokraterna med kommunalrådet Carina Blank i spetsen och yrkade återremiss på den del av avtalet som rör "En bra start".

På torsdagen kom så beskedet Gävle kommun köper rättigheten till namnet på nuvarande Läkerol Arena till en kostnad om 1 miljon kronor. Avtalet är endast ettårigt utan att någon vet vad som händer därefter.

Till saken hör att Carina Blank fick delegation från kommunstyrelsen att säkra det avtalet.

Brynäs står där, med 1 miljon för arenan till sommaren 2015, och 500 000 i elitstöd. Lite skillnad jämfört med 25 miljoner över fem år.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.