Nu är Wiberg tillfälligt sur igen

Han älskar sitt IFK Göteborg och bland det bästa han vet är att vara med på lagets resor. Men nu är Nils Wiberg lite sur. Han vill veta mera.
Nils Wiberg vill veta mera. "Tala med mig" är hans budskap till IFK Göteborgs ledning. Som storsponsor tycker han sig ha rätt att få lite insideinformation. Foto: TT

 

Det är ett nytt IFK Göteborg som gäller. En till stora delar ny ledning ska bli ännu nyare eftersom en tränare ska hämtas utifrån någonstans.

Nils Wiberg tycker inte att han blir tillräckligt informerad. Han ger ändå klubben ett antal miljoner i årlig sponsring.  Det förtjänar ändå en viss förtur, anser han.

"De kan inte bara..."

Nu pratar han om ett bonussystem om han nu ska investera mer pengar i IFK Göteborg.

Passionerad och engagerad till den milda grad att humöret tar överhanden ibland eller ganska ofta.

Det utdragna jakten på tränare har nu fått honom reagera.

- De kan inte bara komma till mig och säga "Vi behöver tio miljoner, vi måste ha tio miljoner", säger Wiberg till GT.

Älskar sitt Blåvitt

Han är en av svensk fotbolls enskilt största partners och har älskat sin roll som IFK Göteborgs mest framträdande sponsor. Han är Blåvitt-supporter sedan många år.

Han skulle gärna få lite inside information.

”Tycker du det är bra? Att jag som sponsor pumpar in tolv miljoner kronor och så får jag inte vara med och bestämma någonting? Hade du gjort så med din privatekonomi om du hade en miljon? Hade du bara slängt upp miljonen till en gubbe och sagt: "Gör vad du vill med pengarna!". Det är därför jag menar att klubbarna kommer få problem i framtiden. Visst, jag kan lägga 200 000 kronor, en halv miljon, kanske upp till en miljon, men ska jag lägga de stora pengarna måste jag vara med och bestämma på något sätt. Det finns regler för vad en sponsor får göra, men det är ett problem. Det är därför vi inte är klara med sponsringen för nästa år. Jag har lite önskemål där naturligtvis. Ingenting som bryter mot lagen min vän, men jag har önskemål om prestation och annat”.

Ni ser, han är lika impulsiv som fascinerande.

Alltid försoning

Tidigare har det alltid slutat med försoning. Han älskar ju ändå sitt Blåvitt. Men i en blandning av oro och otålighet reagerar han.

”Man kanske inte ska ha lika mycket om man blir åtta som etta. Det är väl ganska naturligt. De kan inte bara komma till mig och säga "Vi behöver tio miljoner, vi måste ha tio miljoner". Kan jag gå till en kompis och säga: "Jag behöver fem miljoner kronor, ge mig fem miljoner kronor. Vad jag gör för dig för fem miljoner? Ingenting!" Så kan man inte resonera. Vi kan nog styra det där med lite bonustänk”.

Nu är det senaste avtalet på upphällning. Och det är också ett skäl till att Nils Wiberg får frågor. Och han är tacksam för journalister för han uttalar sig. Han säger verkligen vad han tycker.

”De måste leverera om jag ska investera så stora pengar. De miljonerna kan jag lägga på tv- och radioreklam i stället annars. Men jag vill vara med i fotboll för jag älskar fotboll. Jag ser inte bara på det som affärer. Men man måste ha krav och prestation. Jag ska naturligtvis inte bestämma ett skit, och det finns regler som stoppar det, men om jag har det stora fotbollsintresset borde man utnyttja mitt intresse om man är smart. Förr kunde jag åka och titta på alla möjliga matcher för att upptäcka talanger. Jag har intresset. Jag kan ju taktik och annat”.

"Inte som Percy Nilsson"

I GT drar Nils Wiberg jämförelser med Stockholmsfotbollen, där han numera är sponsor till Djurgården, och ser fram emot kommande år med alla derbyn. Det saknar han i Göteborg. 

”Jag vill inte vara en sådan där som Percy Nilsson som bara har Göteborg för hjärtat. Men jag sörjer för Öis och Gais. Vi har ingen publik längre i Göteborg. Vi har inga derbyn. Jag är överlycklig att vi är med i Stockholm med dessa enorma derbyn med AIK, Hammarby och Djurgården. Det kommer vara fest varenda dag”.

Hans passion visar sig allra bästa av avslutningen:

”Jag gick hem från Blåvitts hemmamatcher i halvlek fyra gånger under förra säsongen beroende på taktik, lag och inställning. Hur tror du jag mår den kvällen? Hur tror du jag mår den morgonen efter? Jag vill inte vara med om det mer. Jag är så trött på det”.

Nog skulle fotbollen ha glädje av flera sådana entusiastiska sponsorer.

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.