45-miljonersbåten ska skrotas

Den stora segelbåten ligger fortfarande uppfläkt på revet ute i Indiska Oceanen. Nu talar mycket för att 45-miljonersbåten skrotas och att en ny byggs med rekordfart.
Några av besättningsmännen på Team Vestas Winds som missade det jättelika revet i Indiska Oceanen. Nu får de åka hem utan att veta om de återkomma i tävlingen.

 

Uppmärksamheten och intresset runt Volvo Ocean Race cirkulerar mycket runt olyckan och Team Vestas Winds krasch på  ett långsträckt rev för en dryg vecka sedan.

Vraket bärgas

Nu pågår ett arbete i form av att "arrangörer och team utforskar möjligheten" att återanpassa medverkan i tävlingen.

Besättningen klarade sig, men det troliga är att båten skrotas eftersom skadorna är så stora. Oavsett, vraket på Cargados Carajos Shoals (St Brandon), cirka 260 miles nordost om Mauritius, ska hämtas.

- Före kraschen noterade vi att det kunde finnas några undervattensberg. När jag såg dem frågade jag om djupet, strömmarna och vågförhållandena. Jag fick till svar att djupet gick från 3 000 meter till 40 meter, sa skepparen Chris Nicholson.

Besättningen åker hem

Navigatören Wouter Verbraak förklarade:

- I efterhand skulle vi ha fortsatt att zooma på området mycket mer och frågat oss om de elektroniska sjökort var rätt. 

Hela besättningen är utfrågad av funktionärer under helgen i Abu Dhabi och nu kommer de att återvända hem till sina respektive länder. Det vet inte om det blir aktuellt att återvända.

"Vi ska segla igen"

- Det är Vestas tydlig ambition att Team Vestas Wind ska segla igen, sa seglingsteamets vd, Morten Albæk, vid en press samtal i Abu Dhabi. 

- Vi ska göra allt i vår makt för att förverkliga detta.

Bedömningen från alla parter är att båten inte kan repareras och därmed är ett av alternativ att bygga en ny båt

- Huruvida det kan ske, och i en tid som är meningsfull för Team Vestas Wind att åter komma in i loppet, vet vi ännu inte, avslutade Albæk.

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det blev en dyr nota för AIK efter matcherna mot Maribor i Champions League-kvalet. Böterna gäller både bortamatchen och returen den 31 juli på Friends. Läktarbråken kostar AIK 991 880 kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.