En investering i miljonklassen

Ett 20-tal kommuner gör nu en miljonsatsning på konståkning för barn och unga med funktionsnedsättning.
Konståkningsförbundets projekt fick stöd från Allmänna Arvsfonden och har blivit mycket populärt bland nära 20 kommuner.

 

Kommunernas storsatsning är en frukt av Svenska Konståkningsförbundets prioriterade projekt Jämlik Ishall som vill göra ishallarna tillgängliga för nya målgrupper.

Slutar och fortsätter

Projektet har genomförts med pengar från Allmänna Arvsfonden och går efter tre år mot sitt slut, men fortsätter leva i den dagliga föreningsverksamheten i konståknings-Sverige.

Nära 20 kommuner, däribland Borås, Trollhättan, Kalmar, Nynäshamn och Nacka, har - i vissa fall också med stöd av Arvsfonden - investerat i en skena i taket och selen No Fall för att få in barn och ungdomar med funktionsnedsättning i träning i ishallarna. 

Det är en investering i miljonklassen i respektive kommun.

Och fler kommuner är på gång.

Bara början

- Det här är bara början på något som jag hoppas ska blir mycket långvarigt inom konståkningssporten i Sverige, säger Per Adler, projektledare för Jämlik Ishall och tidigare generalsekreterare på Svenska Konståkningsförbundet, som har siktet inställt på företagens CSR-och sponsringsbudgetar:

- Om jag var marknadsansvarig på ett företag skulle jag ta mig en rejäl funderare på om denna verksamhet inte vore något för mig och mitt företag att stödja. Den bygger på en sund värdegrund och ger så mycket värme tillbaka från ungdomarna till alla som är inblandade.

Följa ungdomarna i filmen

Projektet har producerat filmer i tre omgångar med ungdomar från Särskolan i Borås, vilka alla har tränat konståkning i cirka ett och ett halvt år. 

I filmen nedan får vi följa sex av dem, varav tre extra noga: Ronja, Linn och Alexander.

Ambitionen är att ta sig till Special Olympics World Winter Games i Österrike, mars 2017.

Vägen dit går bland annat via Special Olympics Games i Göteborg på försommaren – ungdomarnas första tävlingsinsats i konståkning någonsin.

Helgesson ambassadör

Ambassadör och inspiratör för projektet Jämlik Ishall är Viktoria Helgesson, tidigare landslagsåkare, som också varit med på isen och tränat ungdomarna vid ett par tillfällen tillsammans med Anna Ivelind och Jonas Liljeqvist, Borås Konståkningsklubb.

- Det är så härligt att se alla ungdomarna komma ut på isen och prova på fysisk aktivitet. Det syns att de har så himla kul, säger Viktoria Helgesson.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.