Fantastisk insamling av motionscyklister

2 100 cyklister och 500 funktionärer cyklar sedan 17 år till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. I år har Team Rynkeby samlat in 97,7 miljoner kronor. Totalt har de här motionscyklisterna fått in fantastiska 451 miljoner kronor!

Cykelidén föddes 2001 vid en julfrukost i Danmark. Knud Vilstrup, medarbetare på Rynkeby Foods, hade diagnostiserats med KOL. Han ville göra något åt sin sjukdom. Cykling kanske? Julbordet skålade för det.

 Efter diverse samtal om sponsorpengar var den första turen klar. Elva cyklister plus en funktionär startade färden från Ringe i Danmark till Paris 2002, 120 mil på två hjul. 

När de kom hem hade teamet ett överskott på 38 000 danska kronor som donerades till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital.

451 miljoner - hittills

Sedan har det rullat på. Team Rynkeby består idag av 54 lokala lag. Från Sverige 16 lag, Danmark 19 lag, Finland sju lag, Norge nio lag, Färöarna, Island och Tyskland vardera ett lag. Team Rynkeby Foods A/S och God Morgon står för alla centrala projektkostnader. Det betyder att pengarna som samlas in i varje land oavkortat går till den lokala barncancerfonden. 

Hittills har cykelprojektet samlat in 451 172 886 kronor till Barncancerfonden till de olika länderna. Sverige har fått 117 miljoner kronor. Rynkeby Team är Barncancerfondens största bidragsgivare i Sverige.

- Det är fantastiskt. Vi är helt överväldigade, säger Amelie Furborg, presschef på Barncancerfonden i Sverige, som har 55 medarbetare.

Paul Chronqvist Svensson är projektledare för Country Manager. Han berättar att Linköping är ett nytt lag. Världskända Bianci har tagit fram en speciell cykel för deltagarna. Det är inte gratis att få plåga sig till Paris. Varje deltagare får betala 30 000 kronor. Då ingår cykel, hotell med helpension i sju dagar plus kläder

- Kravet är 25 cyklister i varje team men vi har tummat lite på det så 20 är okej. Frankrike är på gång som nytt land. Vi cyklar mellan 18 och 20 mil om dagen. I sommar cyklar jag för sjätte gången, säger Paul.

Var kommer alla pengar ifrån?

- Tillsammans har länderna 5 000 sponsorer. Vi får också donationer och bidrag från olika håll. Dessutom säljer vi loggan på cykeldräkterna bland annat, säger Paul Chronqvist Svensson.

34,9 miljoner till Sverige

Av de 97,7 miljoner som Team Rynkeby samlade in 2018 gick 34,9 miljoner kronor till Barncancerfonden i Sverige. 

- 2017 samlades det in 425 miljoner kronor till Barncancerfonden. Summan ökar för varje år. Vi har också egna idrottsevent, där man kan engagera sig genom att cykla, springa, spinna, gå och simma. Eventen samlar in omkring tio miljoner kronor om året, säger Amelie Furborg.

Största bidragsgivaren av idrottseventen 2018 var Spin of Hope. 30 000 personer på 93 orter samlade in sex miljoner kronor.

Dessutom har Team Rynkeby i Sverige 570 guldsponsorer som betalar från 25 000 kronor och uppåt. Den största sponsorn betalade 250 000 kronor. Därutöver arrangeras gourmetmiddagar, golftävlingar, Skolloppet med 76 000 ungdomar som springer så många varv de orkar mellan 30 och 60 minuter. Varje varv betalas av sponsorer eller föräldrar med tolv kronor per varv för varje löpare. 

Nästan varje dag dör ett barn i cancer. Man räknas som barn upp till 18 år. De flesta som dör är mellan ett och 14 år. De vanligaste cancerformerna för barn är leukemi och hjärntumör.

- På 1970-talet överlevde bara 20 procent av barnen som hade cancer. Tack vare forskningen överlever idag 80 procent, men det räcker inte. Vår vision är att utrota barncancer, säger Furborg.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.