De blev ambassadörer efter karriären

Anna och Emil Jönsson Haag , avslutade sina framgångsrika karriärer som skidåkare och vill vänja sig utan alla resor och träningar. Nu gäller ett annat liv. Från hemmet på Frösön beger de sig ut på olika uppdrag. Senast - de är ambassadörer för Folkspel.

Anna och Emil har nu vant sig via ett nytt liv utan skidåkning och framför allt en mängd träningspass här års. De har en rad avtal med skilda uppdragsgivare och gillar tillvaron.

Emil är född i Köping medan Anna är uppvuxen i  Orsa, men 2006 flyttade de till Östersund. 2011 skaffade paret en lägenhet i Davos, där de stannade i fyra år. Därpå växte längtan efter ett eget hus och när de fick tag på en tomt på Frösön slog de till och 2014 stod drömhuset klart.  Sommaren 2018 gifte de sig på Gotland och i dag har de hittat sina roller i ett nytt liv. Många företag har sett paret som idealiskt som företrädare för olika varumärken och uppdragen är många och skiftande.  

Dagarna fyllda av åtaganden

Paret har fult upp. Kolla här bara:

+ De bjuder in via via företaget inspireme till kurser och träningar

+ De har avtal med Volkswagen

+ De har en egen Blogg och en podd

+ De har sin skidklubb.

+ de arrangerar  en sommarcamp

+ Med företaget Roos har de skapat sitt eget hus, Villa Anna & Emil

+ Och desutom har de ytterligare några samarbetsavtal

Nu har de också gått in i spelbranschen, men det rör sig alltså inte om något casinobolag utan valet föll på Folkspel. Anna och Emil hade idigare ett avtal med Unibet, men det är avslutat. 

"Det kändes helrätt"

Folkspel har sedan 1990 berikat svenskt föreningsliv  med inte mindre än 16,3 miljarder kronor tack vare försäljning av Bingolotter och Sverigelotter. Bara under 2018 handlade det om fantastiska 177 miljoner.

Inget annat spelbolag i världen är i närheten av att stötta svensk idrott med så mycket pengar.

– Föreningarna skapar möjligheter, gemenskap och tillhörighet. Och inte minst, en trygghet för barn och ungdomar. Just därför har vi valt att samarbeta med ett ideellt spelbolag där allt överskott går tillbaka till föreningar som behöver stöd och support – och inte till aktieägare, staten eller utländska företag, säger Anna .

Emil tillägger:

– När vi ser tillbaka på våra idrottskarriärer är det inte medaljer som vi sitter och räknar. Utan vi minns hur fantastiskt roligt vi hade, tack vare att vi fick vara en del av ett större sammanhang. Det känner vi en enorm tacksamhet för och det vill vi dela med oss av.

Hyllar Eldsjälar

Folkspels största produkter är Bingolotto och Sverigelotten som levererade ett överskott på 177 miljoner kronor till idrotten enbart i fjol, men bolaget står också bakom den årliga tävlingen Årets Eldsjäl. I den uppmärksammas ett flertal eldsjälar runt om i landet. Människor som gör ett fantastiskt jobb, ofta i det tysta. Nu hyllas ett antal av dem vid en gala på Berns årligen.

– Ibland kanske man tar eldsjälarna för givet, vilket är synd, förstås. Därför är vi gärna med och lyfter fram alla dem som verkligen förtjänar att få uppskattning, säger Emil Jönsson Haag.

– Det viktigaste av allt är att må bra. Att kunna röra sig, tillhöra något, få möjlighet att glädjas med andra i sin lokala idrottsförening … det är grunden till allt. Vi brinner för att ge barn och ungdomar den möjligheten – vi vet ju själva vad idrotten och föreningslivet har gjort för oss. Nu vill vi ge tillbaka.

Anna Jönsson Haag tvekar inte när hon ska berätta om vilken eldsjäl som har betytt mest för henne:

– Jag måste säga min och Emils gemensamma tränare Bengt Stattin. Han andas, lever och sover skidåkning! Hans engagemang är helt, helt otroligt. Vi vill vara med och lyfta den typen av eldsjälar, ge dem en röst och den uppmärksamhet som de såväl förtjänar. 

-Men vi vill också sätta ljus på viktiga frågor, inte minst när det handlar om barn och ungdomar, så att folk verkligen förstår hur viktigt det svenska föreningslivet är.

Henrik Lindroth, marknadschef på Folkspel framhåller:

– Emil och Anna är de perfekta ambassadörerna för oss! De är sprungna ur det svenska föreningslivet, de har massa kloka synpunkter om barn- och ungdomsidrott, och de står helt bakom våra kärnvärden som folkhälsa och ett öppet, inkluderande föreningsliv för alla. De vill ge Sverige växtkraft, precis som vi.

Fakta

Anna Jönsson Haag

Ålder: 32 år.

Familj: Maken Emil.

Bor: Östersund.

 Meriter som skidåkare: 1 OS-guld, 3 OS-silver, 3 VM-silver och ett VM-brons. Svenska Dagbladets bragdmedalj 2014.

/ Emil Jönsson Haag

Ålder: 33 år.

Familj: Hustrun Anna.

Bor: Östersund.

Meriter som skidåkare: 1 OS-silver, 1 OS-brons, 1 VM-silver och 1 VM-brons.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.