Meta Persdotter blir ny spel-vd

Svenska Spel har fått en ny vd. Med ett förflutet inom Ikea, Stadium och Duka tar Meta Persdotter över som ansvarig för statens spelbolag från den 1 februari.

- Svenska Spel är den ledande aktören på en marknad som står inför både förändringar och utmaningar. Det känns oerhört inspirerande att få uppdraget att leda ett av världens främsta spelbolag in i en mycket spännande framtid, säger Meta Persdotter.

Hon kommer närmast från Duka AB där hon varit vd de senaste två åren. Innan dess har hon bland annat varit marknads- och försäljningschef på Stadium och arbetat tio år inom Ikea, de sista åren som chef för varuhuset i Kungens kurva.

- Vi är mycket glada över att kunna presentera Meta Persdotter som Svenska Spels nya vd. Hon har en gedigen bakgrund inom handeln och en bred erfarenhet av att utveckla såväl organisationer och individer som kundmöten och olika konsumentinriktade affärsverksamheter. Dessa erfarenheter i kombination med utmärkta personliga ledaregenskaper kommer att vara mycket värdefulla för Svenska Spel, säger Svenska Spels ordförande Margareta Winberg.

Meta Persdotter betonar själv:
- Svenska Spels många välkända och uppskattade produkter - i kombination med ett marknadsledande spelansvar och en mycket stark koppling till idrotten - ger bolaget unika förutsättningar att långsiktigt bygga en verksamhet som är trovärdig, uppskattad och efterfrågad av såväl kunder som samhällets övriga intressenter.

- Jag vill att Svenska Spel fortsätter att stå för en sund balans mellan spännande, underhållande spel och åtgärder för att förebygga olika typer av spelproblem. Vi måste också hela tiden vara rustade för att utveckla och förbättra vårt utbud och vår verksamhet.

Korta fakta om Meta Persdotter
Ålder: 44
Familj: Sambo och två barn, 11 och 13 år.
Bor: Bromma och snart Visby. Stuga i Oviksfjällen i Jämtland
Aktuell som: tillträdande vd för Svenska Spel. Första arbetsdagen blir den 2 februari.
Meta om gott ledarskap: Det är när alla har samma målbild, jobbar med samma värderingar. När samtliga ledare i en organisation skapar ett klimat för utveckling och trivsel.
Gillar: Livet här och nu. Försöker ta en dag i taget och njuta både av små och stora händelser.
Tidigare anställningar: Duka AB, verkställande direktör, 2007-2009; Stadium Norden, marknads- och försäljningschef, 2006-2007; IKEA, 1995-2005, bland annat varuhuschef IKEA Kungens kurva.
 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.