Svenska Spels näst bästa år

Den 1 februari tillträdde Meta Persdotter som ny vd för Svenska Spel. Hon kommer till ett bolag som gjorde en vinst 2008 på över fem miljarder.

Resultatet innebär en minskning med 139 miljoner jämfört med 2007, vilket Anders Hägg, ekonomidirektör och tillförordnad VD under 2008, ändå tycker är bra:

– Ett starkt resultat med tanke på den allt hårdare konkurrensen från utländska, internetbaserade spelbolag och egna intäktspåverkande spelansvarsåtgärder.
 
Totalt uppgick nettoomsättningen från spelverksamheten till 8 071 miljarder som är en ökning med 157 miljoner. Att resultat ändå blev sämre förklaras av satsningar på Bingo och lottförsäljning via idrottsföreningar. 

– Det är ändå det näst bästa resultatet i bolagets i historia och jag är mycket nöjd. Konkurrensen på spelmarknaden har varit hårdare än någonsin under 2008, betonar Anders Hägg.

- Internetbaserade, utländska spelbolag som verkar utanför den svenska regleringen har ökat sina reklaminvesteringar med drygt 230 miljoner, medan vi har minskat något och lagt en större del av vår reklambudget på Spela Lagom-reklam, säger Anders Hägg.

Resultatet innebär att Riksidrottsförbundet och Ungdomsstyrelsen tillförs 1 337 miljoner respektive 182 miljoner – pengar sedan fördelas till föreningslivets barn- och ungdomsverksamhet.

Svenska Spels satsning på spelansvar har fortsatt under 2008. Bland flera åtgärder märks bland annat införandet av obligatorisk spelbudget på Internet.

Den 15 december presenterade regeringens utredare Jan Nyrén sitt betänkande för en långsiktigt hållbar spelreglering. Betänkandet redovisar två alternativa förslag; det första innebär att dagens reglering i stort sett kvarstår, men stramas upp.

I det andra alternativet föreslås att marknaden för sportspel öppnas upp för konkurrens genom ett licenssystem, i övrigt är förslaget likvärdigt med alternativ ett. Alternativ två innebär också att Svenska Spel inte längre skulle få bedriva sportspel.
 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.