Drömmen om att vinna - och...

Drömmen om mera pengar – och evig lycka… En väg dit kan vara spel och det är därför som Svenska Spel har skapat Drömbarometern som avslöjar att svenskar söker pengar, resor och ett friskt långt liv.

Det är vad som toppar listan över svenskarnas längtan. Kvinnor drömmer om resor medan män drömmer om ekonomiskt oberoende. Majoriteten svenskar tror att drömmen kommer att bli verklighet en dag, speciellt med hjälp av pengar och lite tur, och att den uppfyllda drömmen leder till ett bättre och lyckligare liv.

Förgyller livet

Det här är resultatet av en färsk undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Lotto/Svenska Spel. Utgångspunkten är att drömmar speglar våra liv på många olika sätt. De speglar den tid vi lever i, konjunkturen, generationsförhållanden och mycket mer.

- Drömmar förgyller livet och vi vill uppmuntra till det. Undersökningen visar att svenska folket har stora drömmar och en stark tro på att de kommer att förverkligas. Det är ett fantastiskt resultat tycker jag, säger Birgitta Bosell-Biström, produktansvarig på Lotto, Svenska Spel.

Drömbarometern är den första undersökningen som kartlägger svenskarnas drömmar. Genom en årlig uppdatering kan vi följa hur drömmarna förändras i förhållande till samhällsutveckling, konjunktur och världsbild med mera. Det som i högsta grad påverkar vad man drömmer om är var i livet man befinner sig.

Penningdrömmar i Dalarna!

- Våra behov ser ju olika ut beroende på vår livssituation, och det blir väldigt tydlig i undersökningen. Det visar sig att man drömmer mer om lycka som ung och fri. I takt med åldern och att man får barn tar andra drömmar vid, som ekonomisk frihet och bättre boende, berättar Birgitta Bosell-Biström vidare.

Man kan även se att drömmarna skiljer mellan länen. Exempelvis drömmar man mer om att vinna pengar i Dalarna än i något annat län. I Jämtland drömmer man mer om lycka än i något annat län, men allra mest drömmer Jämtlänningarna om ett friskt och långt liv.

Mer detaljerad information från undersökningen finns i bilagorna.


Fakta

Drömbarometern är en rikstäckande undersökning om 2100 personer från 15 år och uppåt. Den är genomförd med webbenkät via TNS SIFOs webbpanel bestående av drygt 100 000 personer under oktober 2009.

Nu avslöjas vilket bolag som vill  bidra till Östersunds FK:s överlevnad och betalar så mycket som 6 miljoner kronor till klubben. Det är ÖFK som går ut med uppgiften. Samtidigt står det klart att Peab drabbas av en skattesmäll efter domen mot Daniel Kindberg.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Han beskriver sig själv som ekonom i livserfarenhet. Egenskaper som ska bidra till att pågående EM, det 14:e mästerskapet i ordningen, blir tidernas svenska handbollsfest. Trots fiaskot mot Portugal.

EM-generalen, Krister Bergström, rekryterades från AhaWorld AB,  som investerar inom internet-baserat spel med kärnverksamhet i nätcasino-branschen. Hans stora utmaning är att fylla 170 000 stolar i de arenor där mästerskapet äger rum. Gruppspelet i Göteborg blev en fullträff, med tre utsålda Scandinavium, totalt över 30 000 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.