Drömmen om att vinna - och...

Drömmen om mera pengar – och evig lycka… En väg dit kan vara spel och det är därför som Svenska Spel har skapat Drömbarometern som avslöjar att svenskar söker pengar, resor och ett friskt långt liv.

Det är vad som toppar listan över svenskarnas längtan. Kvinnor drömmer om resor medan män drömmer om ekonomiskt oberoende. Majoriteten svenskar tror att drömmen kommer att bli verklighet en dag, speciellt med hjälp av pengar och lite tur, och att den uppfyllda drömmen leder till ett bättre och lyckligare liv.

Förgyller livet

Det här är resultatet av en färsk undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av Lotto/Svenska Spel. Utgångspunkten är att drömmar speglar våra liv på många olika sätt. De speglar den tid vi lever i, konjunkturen, generationsförhållanden och mycket mer.

- Drömmar förgyller livet och vi vill uppmuntra till det. Undersökningen visar att svenska folket har stora drömmar och en stark tro på att de kommer att förverkligas. Det är ett fantastiskt resultat tycker jag, säger Birgitta Bosell-Biström, produktansvarig på Lotto, Svenska Spel.

Drömbarometern är den första undersökningen som kartlägger svenskarnas drömmar. Genom en årlig uppdatering kan vi följa hur drömmarna förändras i förhållande till samhällsutveckling, konjunktur och världsbild med mera. Det som i högsta grad påverkar vad man drömmer om är var i livet man befinner sig.

Penningdrömmar i Dalarna!

- Våra behov ser ju olika ut beroende på vår livssituation, och det blir väldigt tydlig i undersökningen. Det visar sig att man drömmer mer om lycka som ung och fri. I takt med åldern och att man får barn tar andra drömmar vid, som ekonomisk frihet och bättre boende, berättar Birgitta Bosell-Biström vidare.

Man kan även se att drömmarna skiljer mellan länen. Exempelvis drömmar man mer om att vinna pengar i Dalarna än i något annat län. I Jämtland drömmer man mer om lycka än i något annat län, men allra mest drömmer Jämtlänningarna om ett friskt och långt liv.

Mer detaljerad information från undersökningen finns i bilagorna.


Fakta

Drömbarometern är en rikstäckande undersökning om 2100 personer från 15 år och uppåt. Den är genomförd med webbenkät via TNS SIFOs webbpanel bestående av drygt 100 000 personer under oktober 2009.

Damkronorna fick i torsdagens krismöte med Svenska Ishockeyförbundet löften om att frågan om förlorad arbetsersättning kommer att lösas. Damkronorna som har bojkottat landslagsspel och har presenterat en tio punkts lista till förbundet som måste uppfyllas.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Långsamt spel har under lång tid varit ett gissel på golfbanorna. För spelare, publik, tv-tittare. Nu skärper Europatouren reglerna och PGA-touren lovar att hänga på. Pliktslag och böter väntar när spelarna överskrider tiden. Bra men böterna är för låga!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.