Spel-vd måste vara balanskonstnär

Balansen mellan lönsamhet kontra samhällsansvar med vetskapen att EU håller ögonen på det svenska spelmonopolet. Det är där Svenska Spels nye vd, Lennart Käll, ska visa sig på styva linan.

Han sa det själv när styrelseordföranden Anitra Steen presenterade honom:

– Jag blev också tilltalad av Svenska Spels speciella uppdrag, att balansera försäljningen av attraktiva spel med ett starkt socialt ansvar. Jag ser fram emot att utveckla spelansvaret som en kommersiell tillgång, säger Lennart.

10 miljoner i kompensation

Anitra Steen ville framhålla Källs gedigna och dokumenterade erfarenhet av utveckling och förändringsarbete samt försäljning och marknadsföring inom ett flertal bolag.

- Dessutom besitter han utmärkta ledaregenskaper som kommer att bli värdefulla i utvecklingen av Svenska Spel framöver, sa Anitra Steen.

Han kommer att få 300 000 kronor i månadslön. Samtidigt framkommer att förre vd:n Meta Persdotter, nu har gjort klart med sin kompensation efter att fått sparken efter 17 månader i juni 2010.

Hon hade då en årslön på 2,6 miljoner. Nu har också fått ut en fallskärm om 18 månader och totalt att Persdotters visit på Svenska Spel gav henne en utdelning om dryga 10 miljoner kronor, enligt Dagens Industri. 

Van vid vd-rollen

52-årige Lennart Käll kommer närmast från Wasa Kredit, ett dotterbolag till Länsförsäkringar Bank. Innan dess har han varit VD för bland annat SEB Finans och ICA Banken samt VD och koncernchef för Ticket Travel Group.

- Min erfarenhet av spel kan sammanfattas i några Lotto-rader med jämna mellanrum. Samtidigt har jag nästan 30 års erfarenhet från näringslivet inom olika branscher. Den gemensamma nämnaren under dessa år är att jag alltid haft en tydlig konsumentinriktning och ett starkt kundfokus. Det kommer jag kunna tillföra Svenska Spel, säger Lennart Käll.

Vad är då hans syn på marknaden – statligt eller privat?

- Jag tycker staten i allra högsta grad är en bra ägare för att sköta kontrollen.

Ett enda besök på Cosmopol

Förutom Lotto-raderna har han besökt Casino Cosmopol i Stockholm vid ett tillfälle. Han blev förvånad över lokalernas storlek och struntade i att spela.

- Jag insåg väl att det inte riktigt var min hemmaplan och jag tror restaurangen var stängd också.

Svenska spels huvudkontor ligger i Visby och Lennart Käll blir pendlare med kontor i såväl Visby som Sundbyberg.

Damkronorna fick i torsdagens krismöte med Svenska Ishockeyförbundet löften om att frågan om förlorad arbetsersättning kommer att lösas. Damkronorna som har bojkottat landslagsspel och har presenterat en tio punkts lista till förbundet som måste uppfyllas.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Långsamt spel har under lång tid varit ett gissel på golfbanorna. För spelare, publik, tv-tittare. Nu skärper Europatouren reglerna och PGA-touren lovar att hänga på. Pliktslag och böter väntar när spelarna överskrider tiden. Bra men böterna är för låga!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.