Spel-vd måste vara balanskonstnär

Balansen mellan lönsamhet kontra samhällsansvar med vetskapen att EU håller ögonen på det svenska spelmonopolet. Det är där Svenska Spels nye vd, Lennart Käll, ska visa sig på styva linan.

Han sa det själv när styrelseordföranden Anitra Steen presenterade honom:

– Jag blev också tilltalad av Svenska Spels speciella uppdrag, att balansera försäljningen av attraktiva spel med ett starkt socialt ansvar. Jag ser fram emot att utveckla spelansvaret som en kommersiell tillgång, säger Lennart.

10 miljoner i kompensation

Anitra Steen ville framhålla Källs gedigna och dokumenterade erfarenhet av utveckling och förändringsarbete samt försäljning och marknadsföring inom ett flertal bolag.

- Dessutom besitter han utmärkta ledaregenskaper som kommer att bli värdefulla i utvecklingen av Svenska Spel framöver, sa Anitra Steen.

Han kommer att få 300 000 kronor i månadslön. Samtidigt framkommer att förre vd:n Meta Persdotter, nu har gjort klart med sin kompensation efter att fått sparken efter 17 månader i juni 2010.

Hon hade då en årslön på 2,6 miljoner. Nu har också fått ut en fallskärm om 18 månader och totalt att Persdotters visit på Svenska Spel gav henne en utdelning om dryga 10 miljoner kronor, enligt Dagens Industri. 

Van vid vd-rollen

52-årige Lennart Käll kommer närmast från Wasa Kredit, ett dotterbolag till Länsförsäkringar Bank. Innan dess har han varit VD för bland annat SEB Finans och ICA Banken samt VD och koncernchef för Ticket Travel Group.

- Min erfarenhet av spel kan sammanfattas i några Lotto-rader med jämna mellanrum. Samtidigt har jag nästan 30 års erfarenhet från näringslivet inom olika branscher. Den gemensamma nämnaren under dessa år är att jag alltid haft en tydlig konsumentinriktning och ett starkt kundfokus. Det kommer jag kunna tillföra Svenska Spel, säger Lennart Käll.

Vad är då hans syn på marknaden – statligt eller privat?

- Jag tycker staten i allra högsta grad är en bra ägare för att sköta kontrollen.

Ett enda besök på Cosmopol

Förutom Lotto-raderna har han besökt Casino Cosmopol i Stockholm vid ett tillfälle. Han blev förvånad över lokalernas storlek och struntade i att spela.

- Jag insåg väl att det inte riktigt var min hemmaplan och jag tror restaurangen var stängd också.

Svenska spels huvudkontor ligger i Visby och Lennart Käll blir pendlare med kontor i såväl Visby som Sundbyberg.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.