Tuffa sparkrav för travet

ATG:s styrelse tvingas genomföra besparingar för travsporten på cirka 40 miljoner kronor under 2013. Det är en direkt konsekvens av att spelet på hästar backade med drygt 5 procent under 2012.
Konkurrensen på spelmarknaden under 2012 och förra året och omsättningen minskade med 700 miljoner kronor jämfört med 2011. Det är förklaringen till sparkraven inom travet och även galoppen. Foto: Jessica Gow, Scanpix

 

”Svensk Travsport har i samverkan med de aktiva tagit fram ett sparpaket som bland annat innebär minskade prispengar i V75-loppen för silver- och gulddivisionen, medan satsningen på treåringarna lämnas orörda”, heter det i budskapet från ATG.

"Klarade inte konkurrensen"

- ATG klarade inte konkurrensen på spelmarknaden förra året och vår omsättning minskade med 700 miljoner kronor jämfört med 2011. När spelet backar påverkar det omgående hur mycket pengar vi kan betala ut i prismedel till de aktiva. Så fungerar vår spelmodell, säger ATG:s vd Hasse Skarplöth.

Under en lång rad framgångsrika år har ATG byggt upp Hästsportens fond med syfte att kunna stödja med sparade medel de år spelet går sämre för att balansera sportens ekonomi. Redan under 2012 kom fondens pengar de aktiva till godo och 2013 innebär en fortsättning.

I år tas ytterligare 85 miljoner kronor från Hästsportens fond och ATG:s beslut att dra ned prismedlen med 40 miljoner ska ses som en del i en helhet där även ATG, banorna och Svensk Travsport gör omfattande besparingar i år.

Galoppen måste också spara

- Även den svenska galoppsporten har fått ett sparbeting på 4 miljoner och arbetar nu med att ta fram ett förslag. Prismedlen i trav- och galoppsporten hamnar därmed på samma nivå som under 2011. Ungefär 1 miljard kronor kommer att delas ut till de aktiva i år, säger Hasse Skarplöth.

Svensk Travsport har i samverkan med representanter för banorna, hästägarna, travtränarna och uppfödarna skapat ett sparpaket som inleds den 1 mars 2013.

- Resursgruppen har enats om besparingar som vi tror travet kan bära. Vi har lagt stor vikt vid att inte röra de positiva och breda unghästsatsningarna vi införde 2012, utan i första hand riktat besparingarna mot elittävlingar, säger Ulf Hörnberg, Svensk Travsports generalsekreterare.

- Det betyder att vi drar ned prispengarna i V75, framför allt i silver- och gulddivisionen, men även något i V86- och V64/V65-loppen. Vi minskar även i premieloppen för våra tvååringar. Beslut som även påverkar uppfödarpremierna

Förutom sparpaketet på 40 miljoner kronor dras banornas anslag ned med 28 miljoner kronor i år, som en direkt följd av omsättningsminskningen. Till största del kommer neddragningen sannolikt betyda minskade prismedel, något som banorna beslutar om.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.