Spelrobotar blir förbjudna

"Vi vill att människor av kött och blod ska spela på hästar, inte robotar. Vi gör detta för att värna om våra vanliga kunder, och i dess förlängning hela hästsportens existens i Sverige”
När Christophe Martens med hästen Commander Crowe vann Elitloppet 2012 på Solvalla avslöjades att en spelrobot stod bakom tre vinnande V75-system som gav över 60 miljoner kronor till en kontokund från Sydafrika. Foto: Maja Suslin, Scanpix

 

Det säger Hasse Skarplöth, vd ATG, efter beskedet att ATG inför från och med i dag förbud för användande av så kallade spelrobotar på spelformerna V75, V86, V64, V65, V5 och V4..

Läser in alla fakta

En spelrobot är ett dataprogram som läser av övriga spelares spelmönster och sedan baserat på sannolikt vinstutfall konstruerar stora system, ofta till extremt höga insatser.

Konceptet bygger på att spelroboten under en längre tidsperiod ska generera vinst genom att ge många rätta rader vid låga utdelningar och en eller ett par rätta rader vid höga utdelningarna.

Hos ATG är det ett tiotal kontokunder, varav tre i Sverige och resten utomlands, som använder spelrobotar. Kontokunder som hela tiden har följt ATG:s vadhållningsbestämmelser till punkt och pricka, men vars metod att använda spelrobotar från och med i dag är förbjuden.

Polisanmälda

Svenska Spel har tidigare drabbats av så kallade pokerrobotar, vars ägare blivit polisanmälda, och även robothandel inom aktiemarknaden har varit omdiskuterat.

Fenomenet med spelrobotar förekom för första gången hos ATG i december 2009 och ATG har det senaste året arbetat med en djupare kartläggning. ATG uppskattar att spelrobotarna står för 2-2,5 procent av omsättningen, alltså 300-350 miljoner kronor per år, varav halva summan kommer från Sverige. 

- Och den siffran kommer på sikt att växa då vi på senare tid ser att spelrobotarna blivit fler och att aktiviteten ökat. Spelrobotarna vinner inte alltid men det finns kontokunder som gått med 20 procents vinst över en längre tidsperiod, säger Hasse Skarplöth.

60 miljoner tack vare robot

En av fjolårets mest uppmärksammade vinster, och där det i efterhand visade sig vara en spelrobot som var konstruktör av vinnarsystemet, skedde vid Elitloppslördagen förra året då en kontokund från Sydafrika var ensam om tre vinnande V75-system som gav över 60 miljoner kronor i vinst.

Och så sent som i söndags vann robotspelare från Finland cirka 30 miljoner kronor på V75 i samband med Oslo Grand Prix.

- Det finns ingen teknisk lösning som kan stoppa eller känna av spelrobotarna i förtid. Det är först i efterhand när man analyserar och lägger ”pusslet” som metoden upptäcks, säger Hasse Skarplöth.

Att aldrig stå på fel sida – det är nyckelord för Never Offside som erbjuder svenskt föreningsliv nya inkomstmöjligheter. Företaget startades 2014 och är idag en viktig samarbetspartner för flera elitklubbar i våra största lagidrotter.

Never Offside bygger digitala nätverk i syfte att skapa nya intäkter där klubbens olika partners, och supporters, kan möta varann.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.