Spelrobotar blir förbjudna

"Vi vill att människor av kött och blod ska spela på hästar, inte robotar. Vi gör detta för att värna om våra vanliga kunder, och i dess förlängning hela hästsportens existens i Sverige”
När Christophe Martens med hästen Commander Crowe vann Elitloppet 2012 på Solvalla avslöjades att en spelrobot stod bakom tre vinnande V75-system som gav över 60 miljoner kronor till en kontokund från Sydafrika. Foto: Maja Suslin, Scanpix

 

Det säger Hasse Skarplöth, vd ATG, efter beskedet att ATG inför från och med i dag förbud för användande av så kallade spelrobotar på spelformerna V75, V86, V64, V65, V5 och V4..

Läser in alla fakta

En spelrobot är ett dataprogram som läser av övriga spelares spelmönster och sedan baserat på sannolikt vinstutfall konstruerar stora system, ofta till extremt höga insatser.

Konceptet bygger på att spelroboten under en längre tidsperiod ska generera vinst genom att ge många rätta rader vid låga utdelningar och en eller ett par rätta rader vid höga utdelningarna.

Hos ATG är det ett tiotal kontokunder, varav tre i Sverige och resten utomlands, som använder spelrobotar. Kontokunder som hela tiden har följt ATG:s vadhållningsbestämmelser till punkt och pricka, men vars metod att använda spelrobotar från och med i dag är förbjuden.

Polisanmälda

Svenska Spel har tidigare drabbats av så kallade pokerrobotar, vars ägare blivit polisanmälda, och även robothandel inom aktiemarknaden har varit omdiskuterat.

Fenomenet med spelrobotar förekom för första gången hos ATG i december 2009 och ATG har det senaste året arbetat med en djupare kartläggning. ATG uppskattar att spelrobotarna står för 2-2,5 procent av omsättningen, alltså 300-350 miljoner kronor per år, varav halva summan kommer från Sverige. 

- Och den siffran kommer på sikt att växa då vi på senare tid ser att spelrobotarna blivit fler och att aktiviteten ökat. Spelrobotarna vinner inte alltid men det finns kontokunder som gått med 20 procents vinst över en längre tidsperiod, säger Hasse Skarplöth.

60 miljoner tack vare robot

En av fjolårets mest uppmärksammade vinster, och där det i efterhand visade sig vara en spelrobot som var konstruktör av vinnarsystemet, skedde vid Elitloppslördagen förra året då en kontokund från Sydafrika var ensam om tre vinnande V75-system som gav över 60 miljoner kronor i vinst.

Och så sent som i söndags vann robotspelare från Finland cirka 30 miljoner kronor på V75 i samband med Oslo Grand Prix.

- Det finns ingen teknisk lösning som kan stoppa eller känna av spelrobotarna i förtid. Det är först i efterhand när man analyserar och lägger ”pusslet” som metoden upptäcks, säger Hasse Skarplöth.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Han beskriver sig själv som ekonom i livserfarenhet. Egenskaper som ska bidra till att pågående EM, det 14:e mästerskapet i ordningen, blir tidernas svenska handbollsfest. Trots fiaskot mot Portugal.

EM-generalen, Krister Bergström, rekryterades från AhaWorld AB,  som investerar inom internet-baserat spel med kärnverksamhet i nätcasino-branschen. Hans stora utmaning är att fylla 170 000 stolar i de arenor där mästerskapet äger rum. Gruppspelet i Göteborg blev en fullträff, med tre utsålda Scandinavium, totalt över 30 000 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.