Tomas galna tunnelidé blev succé

 

Tomas Hoszek är mannen som ständigt ska förnya och förbättre Lidingöloppet. Den förra volleybollstjärnan är känd för sina galna idéer. Tunnelloppen blev succéer. Nu väntar vi med spänning på Tomas nästa ”galna” idé.

Hans uppgift är också att få fler att ”Springa för hälsan”. Lidingöloppet är folkfest i dagarna tre sista helgen i september med omkring 40 000 deltagare, 60 000 åskådare, 2 500 frivilliga funktionärer och 25 000 ideella arbetstimmar.

Tomas Hoszek? Ganska okänd i idrotts-Sverige men en kändis i volleybollsammanhang med 178 landskamper.  Men inte ens den höga siffran räcker för att vara värst i familjen. Hustrun Eva, aktiv i Sollentuna med namnet Hansen, har närmare 200 landskamper på meritlistan.

Det icke svenskklingande efternamnet beror på att Tomas mamma kommer från Tyskland, pappan från Polen. Tomas är född i Sverige, uppväxt i Madrid dit familjen flyttade när Tomas var två år. Han började inte spela volleyboll förrän han var 18 år. Sen gick karriären blixtsnabbt. 

– Jag debuterade i Real Madrids A-lag när jag var 19. Vi vann allt som kunde vinnas. Säsongen därpå spelade jag för St Cugat i Barcelona. Sen återvände jag till Sverige för militärtjänst och plugg på GIH.

Proffs i Frankrike

Volleyboll dominerade Tomas liv. Han blev proffs i Frankrike 1986-89, tränare i Espanol (Madrid), tränare för Barcelonas damlag och var tränare i Norge ett år. Sen blev det Sverige, Sollentuna och Vallentuna. Till slut sa den gänglige Hoszeks knän stopp.

Civilt hade Tomas chefsbefattningar i 3M, Bindomatic (grafiska branschen) och Posten. Sedan som egen konsult.

– Jobbet på Bindomatic innebar mycket resande, bland annat Asien och Australien. Barnen – två döttrar 25 och 23 år, en son på 19 år idag – behövde en pappa på hemmaplan. 

Den 1 november 2010 började ett nytt liv för Tomas, han blev generalsekreterare för Lidingöloppet, som startade 1965 med 538 deltagare.

Tomas vill ogärna ta stora ord i sin mun men lite pressad säger han:

– Vi har gjort en häftig resa med Lidingöloppet, moderniserat och utvecklas tävlingen på ett väldigt bra sett. Jag har gott om galna idéer (mer om det senare).

TCS ett lyckokast

På kansliet har Tomas 14 mycket kompetenta medarbetare.

– Jag strävar hela tiden efter en proffsig organisation, utan en sådan blir ingenting gjort.

Ett lyckokast var att engagera TCS, världens största löparsponsor, som titelsponsor i fjol. Över 400 medarbetare och kunder kom för att tävla. I år kommer dubbelt så många. 2 500 deltagare är från utlandet under TCS Lidingöloppshelgen.

2011 fick Tomas en galen idé när han åkte från hemmet i Vallentuna till jobbet och såg hur Norra Länken började ta form. ”Kanske ett tunnellopp”, funderade Tomas.

Den 25 mars i år blev Stockholm Tunnel Run Citybanan andra tunnelprojektet inom tre år verklighet med Stockholms Stadsmission som samarbetsparspartner ännu en gång.

Loppet blev en succé. Sex kilometer av banlängdens 7,6 kilometer gick i tunneln. Det insamlade bidraget till Stadsmissionen blev 680 000 kronor och 3,5 ton kläder. Tillsammans med Norra Länken har det inneburit 1,5 miljoner kronor och tio ton insamlade kläder.

En ny idé för året är att Rosa Bandet-loppet - i samarbete med Cancerfonden och ICA, tidigare Lidingö Tjejlopp - nu öppnas även för män.

Tänk efter före

Det blev en debatt. Varför får inte mäns springa Sista Milen och Rosa Bandet-loppet? Nu får de det. Mixedgruppen startar tio minuter efter sista ordinarie grupp. Sträckan är tio kilometer men de som vill kan vika av efter fyra kilometer om de inte orkar, säger Tomas. 

Vad är svårast i ditt jobb?

– Att behålla den historiska profil Lidingöloppet har och att anpassa sig till moderna krav.

 Under 53 år har Lidingöloppet bara haft ett dödsfall. Det finns tre hjältar som varit med i alla år.

Lidingöloppet ingår i En Svensk Klassiker. Självklart har Tomas diplomet.

– Löpningen är enligt många den tuffaste uppgiften. Det gäller att tänka sig för och träna bra. Tre mil är långt, säger han.

 

Göran Söderlund