Henrik Larsson mest förmögen

Henrik Larsson är garanterad 36 miljoner kronor för två års spel i Barcelona. Därmed är han också den svenske spelare som har tjänat allra mest på sin fotbollskonst.
Utöver den höga årslönen om 18 miljoner kronor får Henrik Larsson också ett bonusavtal som innebär att han kan tjäna ytterligare ett antal miljoner.
Som så många andra klubbar har Barcelona infört prestationslöner. Av dubbla skäl, för att nå bättre resultat och förbättra klubbens ekonomi.
Där är två delar i systemet. En del är prispengar, en summa som delas upp bland spelarna, därtill har varje spelare ett individuellt avtal som grundas på hur många mål de gör, hur många matcher de spelar.
Henrik Larsson har under åren i Celtic kunnat bygga en förmögenhet. Han anses god för ca 170 miljoner. Bara under den sista säsongen i Celtic tjänade han drygt 50 miljoner kronor. Pengar som han bl a har investerat i en stor fastighet utanför Helsingborg.
Henrik Larsson är i dag en förmögen 33-åring. Bedömare anser att han är den svenske fotbollsspelare som har tjänat allra mest. Elva år i utlandstjänst har tillfört hans bankkonto avsevärda summor.
Hans karriär är också intressant i den bemärkelsen att han trots vissa motigheter har kämpat på - och belönats.
Sålunda var proffspremiären i holländska Feyenoord tveksam. ”Henke” upplevde ett drygt år där han tillbringade mesta tiden på reservbänken. 850 000 kronor som bänknötare var i och för sig skapligt, men hans yrkesstolthet minskade.
Övergången till Celtic blev Henriks och klubbens lycka. Han utvecklades till en av Europas mest pålitliga målskyttar. Yttersta beviset kom 2001 när han vann Guldskon.
Från en inledande årslön om sex miljoner slutade han med 50 miljoner i Celtic, enligt uppgifter i Dagens Nyheter.
Henrik i all ära, men den svenska lönetoppen har snart en ny etta. Fredrik Ljungbergs marknadsvärde stiger i snabb takt. Han är i dag en stjärna i Arsenal och beräknas ha tjänat 144 miljon kronor sedan övergången 1998.
Hans femårskontrakt sträcker sig till och med säsongen 2005-06 och ger honom 40 miljoner kronor årligen. Därmed passerar han snart Henrik Larsson. Inte minst eftersom han också drar in allt större summor via sina reklamjobb. Bara att visa sig i Calvin Kleins kalsonger innebar dryga tre miljoner kronor.
En annan välavlönad svensk spelare är Patrik Andersson som nu har återvänt till Malmö. Åren i Blackburn, Mönchengladbach, Bayern München och Barcelona har gett honom 160 miljoner kronor, enligt Dagens Nyheter.
Olof Mellberg är uppe i 60 miljoner kronor efter sex säsonger i Real Santander och Aston Villa. Nu har han skrivit under ett kontrakt om fyra nya år vilket ger honom 90 miljoner kronor.
Zlatan Ibrahimovic är hittills uppe i 26 miljoner kronor i Ajax.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.