Han har köpt spelare för 215 miljoner euro

Florentino Perez är tillbaka som president i Real Madrid. Han köpte Luis Figo från Barcelona år 2000, han stod bakom affären när Zinedine Zidane kom 2001 och nu är det också han som har förverkligat Kakás övergång från Juventus. Perez har gjort fotbollsaffärer för 215 miljoner euro!

- Som en promenad jämfört med de två föregående affärerna, tycker han själv, Florentina Perez när han jämför sina inköp i Real Madrid.

Han säger det med ett leende för nu har han infriat sina löften från presidentkampanjen. Han vet också att en ny kapprustning inleds. Kampen om herraväldet med Barcelona. Och fortfarande finns två åtråvärda juveler tillgängliga.

Nya spekulationer om Zlatan och Ronaldo

Spekulationerna runt Zlatan Ibrahimovic och Christiano Ronaldo kommer nu att tillta. Barcelona måste svara upp och göra en kraftansträngning. Rykten och sanningar blandas i en salig röra, alla förnekar, precis som i Kakás fall.

En övergång som inte alls var aktuell för några dagar sedan, enligt officiella källor. Så spräcktes allt av att Brasiliens Fotbollsförbund i samband med en vänskapsmatch: ”Det brasilianska landslaget har accepterat Kakás önskan att släppa spelaren för en medicinsk rutinundersökning som utfördes i en klinik i Recife”.

Samtidigt erkände Zinedine Zidane på en presskonferens vid en välgörenhetsmatch i Rom att: ”Kaká har skrivit på för Real Madrid”. Samme Zizou som gjorde sådan succé under åren i Real och som har blivit nygamle president Florentino Perez rådgivare.

Nu är Kaká klar för Real Madrid för 720 miljoner kronor. Det gör honom till tidernas dyraste spelare efter Zinedine Zidane. Eller tredje dyraste, om man ska tro Gazzetta dello Sport som hävdar att Figo fortfarande är tvåa bakom Zidane.

65 miljoner euro kostar affären

65 miljoner euro, runt 720 miljoner kronor, ska vara köpesumman. Kaká har skrivit på ett sex-årskontrakt. Han själv var uppenbarligen inställd på att stanna hos Milan, men finanskrisen har tvingat klubben till en försäljning:

- Jag är inte besviken på Milan. Jag förstår klubbens ställningstagande. Man var tvungen att offra något, sade Kaká från Brasiliens landslagsläger i Recife inför onsdagens VM-kvalmatch mot Paraguay.

Kaká kom till Milan 2003 från Sao Paulo och har gjort 70 mål på 193 matcher.27-åringen har sex år bakom sig i Italien, men är nu lockad av att flytta till Spanien.

- Det här blir något nytt och utmanande. Jag har vunnit allt som jag velat vinna som spelare och nu blir det nya villkor. Men jag vet att fansen är ledsna. De gråter, jag gråter. I Milano har jag allt. Jag kom till Europa, allt var uppbyggt runt en fotboll och klubben har hjälpt mig att bli nummer ett i världen.

Florentino har 135 miljoner kvar...

- Jag måste också lämna många vänner, som Gattuso, Nesta, Seedorf och Ronaldinho. Några av dem har hjälpt mig att bli den fotbollsspelare jag är i dag.

Han hävdar med bestämdhet att han gillar Real Madrid: "Det är en legendarisk klubb. När jag fick höra om möjligheten att gå till Real accepterade jag direkt. Det är en stor utmaning. En annan dörr öppnas. Jag vet att när jag kom till Milano fanns inte så stora krav. I Real måste jag göra något speciellt direkt.  

Florentino Perez har tidigare aviserat att 200 miljoner euro är reserverade för värvningar. Han ska ha 135 kvar och det är självklart att Ibrahimovic och Ronaldo lockar den spanske fotbollspresidenten. Bara det bästa duger i Florentino Madrid.

Fakta

De tio dyraste fotbollsspelarna genom tiderna:
1) Zinedine Zidane, Juventus–Real Madrid 2001, 76 miljoner euro.
2) Kaká, Milan–Real Madrid 2009, 65 milj.
3) Luis Figo, Barcelona–Real Madrid 2000, 61 milj.
4) Hernan Crespo, Parma–Lazio 2000, 51 milj.
5) Gianluigi Buffon, Parma–Juventus 2001, 46,8 milj.
6) Christian Vieri, Lazio–Inter 1999, 46 milj.
7) Andrej Sjevtjenko, Milan–Chelsea 2006, 45 milj.
8) Rio Ferdinand, Leeds–Manchester United 2002, 41,7 milj.
9) Gaizka Mendieta, Valencia–Lazio 2001, 41,6 milj.
10) Ronaldo, Inter–Real Madrid 2002, 41 milj.
Källa: The Political Economy of Football Statistics. (TT)


Namn: Ricardo Izecson dos Santos Leite. Smeknamn: Kaká.
Född: 22 april 1982. Längd: 186 cm.
Klubbar: São Paulo (2001- 03), AC Milan (03- 09), Real Madrid (09- ).
Landskamper/mål: 63/23.
Meriter: VM-guld (2002), Champions League-seger (07), italiensk mästare (04), klubblags-VM-guld (07). Utmärkelser: Guldbollenvinnare (2007), utsedd till världens bäste fotbollsspelare (07), Champions Leagues bäste mittfältare (05), världens bäste playmaker (07), årets spelare i Italien (03), årets utländske spelare i Italien (04 och 06).

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.