Beloppen ökar inom damfotbollen

Vilka övergångssummor det handlar om i damfotbollen har sällan framkommit. Inte heller att klubbarna bättre måste slå vakt om sina spelare. Nu blir det aktuellt när landslagets Josefine Öqvist plötsligt lämnar Kristianstad för franska Montpellier.
Josefine Öqvist och Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdóttir berättar om landslagsspelarens flytt till Montpellier. Foto: Rickard Nilsson, Scanpix

 

Kristianstads DFF får kompensation i form av drygt 100 000 kronor för Josefine Öqvist, men övergången fungerar också som en väckarklocka för skåningarna.

"Måste ha bättre kontrakt"

- Vi kommer ställa tuffare krav när vi skriver kontrakt i fortsättningen, säger klubbens sportchef Henrik Nygren till Kvällsposten.

I fortsättningen vill klubben skriva in klausuler i kontrakten för att slippa liknande situationer.

- Det blir svårt för oss att ha kontinuitet i laget. Men vi har bestämt, jag tillsammans med tränaren (Elisabet Gunnarsdóttir) och ordföranden (Mikael Forsberg) att vi ska göra betydligt mycket mer för att behålla våra spelare.

Behöver klausuler

- Vi kommer att ställa tuffare krav när vi skriver kontrakt i framtiden. Man kan skriva in klausuler i kontrakten som gör att man är överens med spelarna man värvar att de ska vara i klubben och hjälpa oss att bli ett bättre fotbollslag.

Beloppen i damfotbollen ökar och EM satte fart på affärerna. Först flyttade Nilla Fischer utomlands och nu gör Josefine Öqvist det samma.

- Jag vet inte vad bra betalt är inom damfotbollen för det finns inte så många transfersummor som är genomförda, säger Henrik Nygren i Kristianstad.
Josefine Öqvists överraskade klubbens ansvariga som inte tyckte att man kunde stoppa hennes chans att spela utomlands.

Tyresö vill vara lokalet

Tyresö vann (3-2) söndagens match och här har man kommit långt och har ett aktiebolag för att driva damverksamheten.

- Den här klubben drivs helt och hållet som ett företag. Utan en bra ekonomi hade vi aldrig kunnat få ihop det här laget, har Hans Lindberg, ordförande i Tyresö FF, upprepat många gånger.

Klubben fungerar gärna som ett lok för damfotbollen och har utvecklat verksamheten rejält. Allt beroende på en avsevärt bättre ekonomi. Från 2,5 miljoner kronor 2009 till en budgeterad omsättning på 19 miljoner i år.

En förutsättning för utveckling är de allt fler sponsorkontrakten. Här har bolaget skrivit avtal med en rad framträdande företag vars satsningar har gjort det möjligt att värva så många namnkunniga spelare.


Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2013-08-06 08:01

1. Drivs som ett företag ?

Tyresö drivs som ett företag säger ordföranden ? Vad jag vet så drivs företag på många olika sätt. De har bara en sak gemensamt. Det är att alla inom verksamheten har betalt. Är det så att Tyresös dam och flickfotboll drivs helt utan ideella insatser ? Tror han att det är ett företag, så tar det inte lång tid innan de kommer att få stora problem.

Vågar jag? (inte verifierad)

ons, 2013-08-07 15:56

2. Precis som på herrsidan!

Precis som Hammarby, AIK och Djurgården på herrsidan bedrivs Tyresö FF som ett AB. Man har därmed kopplat bort sig från övrig verksamhet (som är ideell) för att inte riskera den om det skulle skita sig. Jag är övertygad om att alla som har med Tyresö FF:s A-lag att göra får betalt och är heltidsanställda. Vad skulle det vara för fel med det?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.