IEC sålt för 750 miljoner

IEC in Sports är sålt igen. Första gången skedde det 2001, då Sport Resource betalade 340,2 miljoner kronor för IEC vars affärsidé att handla med internationella tv-rättigheter inom sport har blivit en gigantisk succé. Ett par år senare fick den svenska ägartrion köpa tillbaka företaget för 30 miljoner kronor, men efter bud från Lagardère sker nu en ny försäljning, denna gång är köpesumman ca 750 miljoner kronor.

IEC in Sports är sålt igen. Första gången skedde det 2001, då Sport Resource betalade 340,2 miljoner kronor för IEC vars affärsidé att handla med internationella tv-rättigheter inom sport har blivit en gigantisk succé. Ett par år senare fick den svenska ägartrion köpa tillbaka företaget för 30 miljoner kronor, men efter bud från Lagardère sker nu en ny försäljning, denna gång är köpesumman ca 750 miljoner kronor.

 

Lagardère är ett av världens nio stora mediekonglomerat och äger bl a tidningarna Café och Elles förlag Hachette och har också del i Canalsat och skivbutikerna Virgin Megastore. Just nu pågår en förnyelseprocess inom koncernen där målet är att ha större verksamhet inom sport. Nyligen köptes därför Sport Five som precis som IEC sysslar med rättigheter för att sända idrott i tv.

- Lagardères målsättning är att bli världens ledande sportbolag inom fem år, säger Iec:s vd Jonas Persson som själv tjänar 277 miljoner kronor på affärsuppgörelsen.

 

200 mkr i omsättning

IEC med huvudkontor på Östermalm i Stockholm beräknas nå en omsättning på drygt 200 miljoner kronor för 2006 och 2007 när bokslutet presenteras i augusti.
Företagsledningen har fått flera förfrågningar om försäljningar i år och när intresset var så påtagligt framställdes ett investment memorandum.

Lagardère visade omgående ett stort intresse och köpesumman stannade slutligen vid 750 miljoner kronor, där 43 miljoner euro betalas ut omgående medan de övriga 37 miljoner kan kvitteras ut av dagens tre delägare, Jonas Persson, Anders Björkman och Jonas Eriksson, om företaget håller budget de tre närmaste åren. De tre stannar alltså kvar i företagsledningen.

Det samma skedde 2001 när Sport Resource köpte IEC till ett pris av 340,2 miljoner kronor. Persson, Björkman och Eriksson fortsatte att leda företaget och även om verksamheten gick bra uppnåddes inte tillräckligt bra resultat vilket slutade med att Sport Resource erbjöd trion att återvända som ägare ett par år senare. Det räckte med att de betalade 30 miljoner kronor.

 

Förre sportjournalisten

Jonas Persson är mannen bakom affärsidén. Hemma i Kalmar började han som tonåring skriva på fritiden för tidningen Barometerns sportredaktion. Senare studerade han internationell ekonomi i Lund, träffade Anders Björkman och Hans Victor och startade 1994 IEC in Sports.

Då fanns ingen egentlig marknad för tv-sport, men när Jonas Persson som sportjournalist bevakade en badmintontävling i Täby fick han idén. Där medverkade flera av Asiens storstjärnor och spelade inför nästan tomma läktare, när intresset på hemmaplan var gigantiskt.

Från den stunden visste Persson vad han skulle göra. Sedan dess har IEC via främst badminton och simning erövrat stora marknadsandelar.

 

Kontor i fem städer

Första året omsatte IEC 5,5 miljoner kronor, motsvarande summa i dag är ca 200 mkr och företaget har nu kontor i Dubai, Lausanne, Sydney och Hong Kong och avtal med ett 50-tal tv-stationer.

IEC har mer än 150 olika sändningar som totalt utgör ca 2 000 tv-timmar per år. Sedan 1993 har företaget varit delaktigt i ca 850 sändningar.

Ett tapp på tv-marknaden i början på 20-talet sammanföll med den förra försäljningen, men gav också de svenska ägarna möjlighet att köpa tillbaka företaget.

 

Köper och säljer rättigheter

Sedan dess har affärerna skjutit fart i takt med allt flera tv-bolag och därmed allt flera sportsändningar. Numera finns det också ett jättelikt behov av tv-bilder till Internet och mobiltelefonen.

Det är vad IEC gör - köper rättigheter av internationella eller nationella förbund och idrottsklubbar och erbjuder tv-kanaler, bredbandsbolag och mobiloperatörer olika sportevenemang.

IEC täcker en stor mängd evenemang inom olika sporter som t.ex. tennis, friidrott, gymnastik, simning, bordtennis, cykel, volleyboll, fotboll och badminton. IEC kan också ta ansvar för produktion, satellitsändning, "post-production" samt kommentatorservice.

95 procent av verksamheten sker i utlandet medan den svenska andelen består av cirka 1 000 timmar per år

 

Startade SportExpressen

På hemmaplan hade IEC stor del i att Tv4-SportExpressen tillkom. När det nyligen tillkännagavs att TV4 satsar på en egen sportkanal framkom att IEC sålde sin 15 procent.
IEC jobbar mycket med tennis och då inte minst Swedish Open i Båstad som växer i alla avseenden. Närmare 40 tv-stationer ska visa turneringen i sommar.

Därtill har företaget kommit över rättigheterna till turnéer för flera av världens främsta fotbollsklubbar. När Manchester United åker på Asienturné är det just IEC som har rättigheterna.

 
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.