Många tittare missade Zlatans återkomst

Högklassig fotboll och tv-rättigheter är ett ständigt återkommande ämne. Champions League på onsdagen med Inter-Barcelona ville åtskilliga fotbollsälskare se och det gick bra – på betalkanalen Viasat Fotboll. VM-kvalets ödesmatch, Danmark-Sverige, vill också många följa. Det danska fotbollsförbundet begär över 10 miljoner kronor...

Champions League och Inter-Barcelona. Och vem ville inte se den matchen... 87 procent av tittarna hade jublat om matchen hade sänts på kanal 6 där de har bild. Nu gällde betalkanalen Viasat Fotboll och bara en bråkdel av alla fotbollsentusiaster fick möjlighet att se hur Zlatan Ibrahimovic togs emot på sin gamla hemmaplan.

"Tittarna har vant sig"

- Jag tror att tittarna har vant sig, vi har konsekvent visat de bästa matcherna på Viasat Fotboll sedan lanseringen för ett år sedan, säger Per Tellander, sportchef för Viasat Sport, till Dagens Nyheter.

Köper tittarna den förklaringen? Per Tellander hävdar också att tittarna inte protesterade särskilt högt när toppmatcher successivt placeras i just betalkanalen. Det är så Viasat vill ha det, det är så de ska tjäna pengar.

Matchen skulle också vara tillgänglig via betaltjänsten Viasat On Demand till en kostnad av 79 kronor. Men trycket blev för stort. För många ville se Zlatan på San Siro, servern orkade inte med anstormningen och åtskilliga tittare fick aldrig se några bilder och besvikelsen var stor.

Hade kunnat utnyttja PR-tillfället

Egentligen erbjöd matchen ett ypperligt PR-tillfälle för Viasat. Nu sväljer nog många fotbollsentusiaster förtreten och tänkte desto mera. Till Viasats fördel?

Hur många tv-tittare som har tillgång till Viasat Fotboll ville inte Per Tellander uppge i intervjun med DN.

Eftersom tv är enda möjligheter för åtskilliga människor att se även mötet Danmark-Sverige den 10 oktober är frågan vad som sker där. Ingen kanal har köpt rättigheterna, nämligen.

- Vi har inte fått in något seriöst bud, säger DBU:s generalsekreterare Jim Stjerne Hansen till Sportbladet.

"Inga seriösa bud"

Dansk Boldspil-Union, DBU, är Danmarks fotbollförbund och sköter på egen hand försäljningen av tv-rättigheter.

- Vi har bett bolagen komma in med bud men de som vi har fått har varit alldeles för dåliga, de har inte varit seriösa. Jag hade förväntat mig att de skulle visa större intresse, det här är den hetaste matchen vi har sett på länge, säger Jim Stjerne Hansen.

Att inget sker kan möjligen bero på priset. Danskarna begärde drygt 10 miljoner kronor när landslagen möttes för två år sedan. Det har inte blivit billigare sedan dess…

Thomas Ejderhov

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2009-09-16 14:58

1. Viasat = Välgörenhetsorganisation?

Det är väl för f-n självklart att man sätter de största matcherna på Viasat Fotboll. Tror ni att Viasat är ett välgörenhetsorganisation eller? Dom är precis som de andra TV-bolagen som vill tjäna pengar. Det är bara inse att vill man se fotboll eller annan sport så får man betala för det som alla andra som gör det.

Roger S (inte verifierad)

tors, 2009-09-17 08:34

2. Betalkanaler - ad rectum in corpore sana

Nej! Viasat Fotboll, Golf mm. Ni kommer aldrig att få enda krona extra av mig för era extrakanaler. Jag får nöja mig med att följa resultat mm i tidningarna. Än så länge tar de iaf inte extra betalt för sidor med resultat från t ex Champions League, men f-n vet - girigheten har inga gränser.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.