Toppuppdrag för svenskt tv-bolag

IEC in Sports, med säte i Stockholm, har åter lyckats landa ett stort mediekontrakt. Den här gången har IEC erövrat ett avtal med det internationella friidrottsförbundet om att sälja tv-rättigheter i Europa och Afrika för de stora friidrottsmästerskapen, inklusive VM. Kontraktet är på tre år och det största i IEC:s historia.

I en process som pågått i nio månader, drog alltså IEC det längsta strået i kampen om ett av de mest åtråvärda kontrakten. IEC får nu för IAAF:s räkning paketera och förhandla fram lukrativa kontrakt för rättigheter på tv- mobil- och internetsidan.

IEC in Sports, som ägs av franska mediejätten Lagard`ere, förlorade nyligen kampen om rättigheterna till friidrottens Diamond League till IMG,. Den nya serien av friidrottsgalor ersätter Golden League och där svenska DN Galan finns med. Nu tog man revansch i det "rättighetskrig" som råder där IMG och IEC är stora aktörer.

Prestigefyllt

"Vi är förstås väldigt glada över att ha tilldelats ett så prestigefyllt uppdrag. Det är det största avtalet för oss, hittills. IEC:s långvariga engagemang inom friidrott och vår erfarenhet inom branschen spelade säkert in i förbundets beslut", kommenterar IEC in Sports vd Jonas Persson.

Han får medhåll av det internationella friidrottsförbundets president Lamine Diack:

"IEC står för en blandning av nytänkande med erfarenhet och passion. Med tanke på de senaste stora tävlingarna, OS i Peking och VM i Berlin så står friidrotten på tröskeln till en ny gyllene epok. Så det blir ett viktigt arbete att kunna få ut det fulla värdet av våra rättigheter."

Många stortävlingar

Att det är ett prestigefyllt och viktigt kontrakt är självklart. Sedan friidrotten fick sitt eget VM har tv-rättigheterna tillhört den europeiska tv-unionen EBU som nu får lämna över stafettpinnen efter många års samarbete med IAAF.

Bland de evenemang som finns med hör VM utomhus i Korea 2011 och i Moskva 2013, VM i terränglöpning, VM i halvmaraton, VM för juniorer och ungdomar. Arbetet med försäljningen börjar omedelbart, inte minst på den stora sportmässan Sportel i Monaco nu i oktober.

En viss Usain Bolts framgångar i Peking och Berlin lär väl öka på intresset från tv-bolagen.

Östersunds FK har nu presenterat en kontrollbalansräkning som kommer att väcka reaktion.  Här värderas spelarna till 60 miljoner kronor och plötsligt kan klubben visa ett plus på 23 miljoner och ett eget kapital på 19 miljoner.

Östersunds FK har uppfunnit hjulet för att undvika konkurs. Det framgår i en kallelse till den nya bolagsstämman 21 april. Den nya värderingen är ett sätt att återställa det egna kapitalet och undvika konkurs.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Glöm Facebook, Twitter och Netflix – här finns racingstjärnorna. Världens mest populära sporter har stoppats i verkligheten men i den digitala världen här har de fått nytt liv. Allt från Formel 1 och Nascar till La Liga har flyttat in i den virtuella världen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.