Toppuppdrag för svenskt tv-bolag

IEC in Sports, med säte i Stockholm, har åter lyckats landa ett stort mediekontrakt. Den här gången har IEC erövrat ett avtal med det internationella friidrottsförbundet om att sälja tv-rättigheter i Europa och Afrika för de stora friidrottsmästerskapen, inklusive VM. Kontraktet är på tre år och det största i IEC:s historia.

I en process som pågått i nio månader, drog alltså IEC det längsta strået i kampen om ett av de mest åtråvärda kontrakten. IEC får nu för IAAF:s räkning paketera och förhandla fram lukrativa kontrakt för rättigheter på tv- mobil- och internetsidan.

IEC in Sports, som ägs av franska mediejätten Lagard`ere, förlorade nyligen kampen om rättigheterna till friidrottens Diamond League till IMG,. Den nya serien av friidrottsgalor ersätter Golden League och där svenska DN Galan finns med. Nu tog man revansch i det "rättighetskrig" som råder där IMG och IEC är stora aktörer.

Prestigefyllt

"Vi är förstås väldigt glada över att ha tilldelats ett så prestigefyllt uppdrag. Det är det största avtalet för oss, hittills. IEC:s långvariga engagemang inom friidrott och vår erfarenhet inom branschen spelade säkert in i förbundets beslut", kommenterar IEC in Sports vd Jonas Persson.

Han får medhåll av det internationella friidrottsförbundets president Lamine Diack:

"IEC står för en blandning av nytänkande med erfarenhet och passion. Med tanke på de senaste stora tävlingarna, OS i Peking och VM i Berlin så står friidrotten på tröskeln till en ny gyllene epok. Så det blir ett viktigt arbete att kunna få ut det fulla värdet av våra rättigheter."

Många stortävlingar

Att det är ett prestigefyllt och viktigt kontrakt är självklart. Sedan friidrotten fick sitt eget VM har tv-rättigheterna tillhört den europeiska tv-unionen EBU som nu får lämna över stafettpinnen efter många års samarbete med IAAF.

Bland de evenemang som finns med hör VM utomhus i Korea 2011 och i Moskva 2013, VM i terränglöpning, VM i halvmaraton, VM för juniorer och ungdomar. Arbetet med försäljningen börjar omedelbart, inte minst på den stora sportmässan Sportel i Monaco nu i oktober.

En viss Usain Bolts framgångar i Peking och Berlin lär väl öka på intresset från tv-bolagen.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.