”Alla måste få följa OS i TV!”

Politikerna i Norge gör vad inte politikerna i Sverige vill göra – de upprättar en lista över viktiga sportevenemang som alla människor ska kunna se i TV. Och notera utan att det ska kosta.

Sommar- och vinter-OS, fotbollens VM och EM, handbollens VM och EM (dam) samt VM i alpint, längd och skidskytte är några av evenemangen på listan.   

Kulturministern agerade

De ska alla i Norge se, anser kulturminister Anniken Huitfeldt.

Delar av de särklassiga evenemangen riskerar vi svenskar att missa. Exempelvis har SVT förlorat sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016 till Viasat

Men vi kan inte räkna med att politikerna vill ingripa.

- Regeringen driver inte frågan, säger Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar. 

"Idrotten och TV-bolagen avgör"

- I vilka tv-kanaler sport ska visas är en fråga mellan idrotten och tv-bolagen, men jag tycker att sport-bevakningen i SR och SVT håller hög standard, säger Adelsohn Liljeroth.

I Norge ingriper däremot politikerna. Kulturminister Anniken Huitfeldt reagerade över att många riskerade att missa och hon lät upprätta en lista på större idrottsevenemang som borde gå i betalfria kanaler .

Med listan i sin hand kan Huitfeldt uppvakta EU och sin tur ESA, som ska säkerställa fri handel och som kan ge klartecken.

Klara kriterier för godkännande

- Vi går till ESA och frågar om den här listan kan godkännas.

ESA har klara kriterier. Om arrangemanget enligt traditionen gått på betalfri tv, om det har en allmän kulturell betydelse för folket, att det är ett nationellt lag som deltar och att arrangemanget är viktigt för hela nationen. Två av de kriterierna måste uppfyllas för att EU ska ge sitt godkännande.

Lena Adelsohn Liljeroth ser en svårighet med politisk inblandning:

- Allt måste betalas på något sätt. Om SVT skulle konkurrera med kommersiella kanaler skulle följden bli att andra program får träda tillbaka eller att vi måste höja radio- och tv-avgiften, säger hon till Sportbladet.

Viasat-chefen tror på kaos

Samma invändningar har förekommit i Norge. Norska Viasat-chefen Stian Aune Kleppo spår ett kaos.

- Jag har samma frågor som tidigare, säger Kleppo til VG Nett.

Så kallade avgiftsfria TV-kanaler, som mottas av en betydande del av befolkningen, ska kunna kräva att få köpa rättigheter till marknadspris. Hur parterna ska komma fram till vad som är marknadspris är en öppen fråga.

Det intressanta har också skett i Norge att fotbollsförbundet är emot en sådan här lösning, medan skidskytteförbundet är anhängare till förslaget.


Fakta

Här är den norska TV-listan

Sommar och vinter OS

Skid-VM

Alpin-VM

Världscuptävlingar, skidor, från Holmenkollen

VM i skidskytte

Fotbolls VM och EM för män, inklusive Norges kvalmatcher

Handbolls VM och EM för kvinnor, inklusive norska landslagets kvalmatcher

Cupfinalen i fotboll för män

Christer (inte verifierad)

tors, 2012-03-29 09:24

1. Sport i avgiftsfria kanaler

Hej. Om jag skall subventionera idrotten via skattsedeln i form av statsbidrag och kommunala bidrag så kräver jag att få se OS, VM osv i de fria kanalerna. Annars skall inte dessa sporter får några bidrag från stat och kommun. Då kan resp. förbund välja själva.

Magnus (inte verifierad)

fre, 2012-03-30 20:03

2. OS ses av någonstans mellan 3

OS ses av någonstans mellan 3 - 5 miljoner i Sverige, borde inte det vara tillräckligt motiv för att SVT ska köpa rättigheterna. Detta bevisar ju endast återigen att SVT går mot att bli för finkulturellt och inte folkligt. Samma sak gäller för Sveriges Radio som inte heller får sända på plats... Sveriges kanaler ska sända sådant som folket vill se!

Bengt (inte verifierad)

fre, 2012-03-30 22:01

3. Problemfritt

Självklart sjunker priset om det ska gå på betalfri kanal, däremot kan reklamintäkter öka när det blir fler tittare. På sikt är betal TV ett hot mot idrotten då kommande generationer inte får TV-Sport som något naturligt.

Johan (inte verifierad)

tis, 2012-04-03 03:44

4. Kommersiellt

Kommersiell TV är det bästa som hänt oss sportnördar. Utbudet blir bara bättre och bättre för varje år, bevakningen rigorösare. Tittarna är vinnare i denna konkurrenssituation, inte förlorare som så många verkar tycka. Är övertygad om att MTG kommer gå all-in och lite till på OS. Allt är inte gratis i världen, inte TV-avgiften man betvingas på heller(175kr/mån för den oinsatte). Så det här med att det inte ska kosta är bara skitsnack, vi betalar ju redan.

Johan (inte verifierad)

tis, 2012-04-03 03:50

5. Och det enda alternativet

Alternativet(det enda rätta som jag ser det) för SVT är givetvis att börja reklamfinansiera sig. Det är bara att snegla utanför Nordens gränser hur statlig TV ser ut. Efter ett par år har folk glömt bort vad reklam-fri TV är för något, och börjar ser fördelarna med att SVT är tillbaka på banan igen vad gäller stora sportevenemang. Gör en omröstning, OS i SVT i utbyte mot att man får börja reklamfinansiera sig, och jag tror man får opinion på det.

Christer (inte verifierad)

tis, 2012-04-03 08:49

6. OS i SVT

Jag har inget emot reklam har jobbat med detta hela mitt yrkesverksamma liv. Vad jag vänder mig emot är att idrotten kräver skattefinasiering av verksamheten och det har jag heller inget emot. Det jag vänder mig emot är att när vi skattebetalare har betalt via skattsedeln och får fram duktiga idtrottare i landslag och OS. Då tar de kommersiella krafterna över och köper dessa evenemang så att jag som inte vill sätta en parabol på mitt hus eller köpa en massa olika TV-paket inte får se denna toppidrott. Då tycker jag att staten (dvs vi medborgare) skall fråga idrottsrörelsen om man vill ha våra skattepengar i så fall skall vi ställa krav på att de sänds i det fria kanalerna. Gärna i reklamfinasierade TV 4.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.