SVT och TV4 gör jätteaffär

På fredagen kom en välkommen nyhet för alla svenska fotbollsälskare. TV4-Gruppen och SVT har i en gemensam jätteaffär lyckats köpa rättigheterna till fotbolls-VM 2018 och 2022. Kanalerna har delat på mångmiljoninvesteringen och minst 46 av 64 matcher sänds i s k fri-TV.

Sveriges Television har för sex skandinaviska bolags räkning förhandlat fram ett åttaårigt avtal med FIFA för fotbollsmästerskapen från 2015 otill 2022.

Nordisk paketlösning

De TV-bolag som ingår i  avtalet är: Sveriges Television, TV4, NRK, TV2 Norge, DR (Danmarks Radio) och TV2 Danmark.

- Det känns oerhört roligt att säkra rättigheterna för största delen av det nordiska territoriet till de stora nationella tv-bolagen på det här sättet, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

När det gäller Fotbolls-VM för herrar garanteras att 46 av 64 matcher ska visas i fri-tv. Uppdelningen av turneringar och matcher kommer att göras senare.

- I och med dagens avtal har vi tagit ytterligare ett stort steg för att uppnå FIFA:s målsättning att göra FIFA VM så tillgängligt som möjligt för så många människor som möjligt, säger Niclas Ericson, chef för FIFA:s tv-avtalet.

TV4-Gruppen har tillsammans med Sveriges Television ingått ett åttaårigt avtal med FIFA för fotbollsmästerskapen från och med 2015 till och med 2022.

Alla mästerskap för damer och herrar

Avtalet omfattar sändningsrättigheterna på alla plattformar för FIFA Fotbolls-VM för herrar 2018 i Ryssland, FIFA Fotbolls-VM för herrar 2022 i Qatar, FIFA Fotbolls-VM för damer 2015 i Kanada och FIFA Fotbolls-VM för damer 2019 samt FIFA Confederations Cup 2017 och 2021.

- Vi är stolta över att kunna erbjuda svenska folket fotboll i världsklass i TV4-Gruppens kanaler i minst tio år till, säger Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen.

När det gäller Fotbolls-VM för herrar garanteras att 46 av 64 matcher ska visas i fri-tv. Uppdelningen av turneringar och matcher kommer att göras senare.

Ett jättelikt guldpaket med fotboll

TV4-Gruppen och SVT har sedan tidigare rättigheterna till FIFA Fotbolls-VM 2014 för herrar i Brasilien.
Mästerskapen som omfattas av det nya FIFA-avtalet:

2015 Fotbolls-VM för damer i Kanada

2017 Confederations Cup i Ryssland

2018 Fotbolls-VM för herrar i Ryssland

2019 Fotbolls-VM för damer, var turneringen spelas är ännu inte bestämt

2021 Confederations Cup i Qatar

2022 Fotbolls-VM för herrar i Qatar

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.