TV4-Gruppen och SBS TV i ny storaffär

TV4-Gruppen säljer fri-tv-rättigheterna kring SM-slutspelet i ishockey 2013 till SBS TV. Samtidigt pågår även diskussioner kring en försäljning av tv-kanalen TV11 till SBS TV.
Kanal 5 köper allt mera sporträttigheter av TV4-gruppen. Foto: Scanpx

 

Från TV4-gruppen kommuniceras nu "För TV4-Gruppen innebär affären att den renodling av sporträttigheter som inletts under 2012 nu är genomförd."

Ni känner till historien – hur TV4 mycket överraskande avstod sändningarna från fotbollslandskamper. Sålunda var det Kanal 5 som sände när Sveriges vände 0-4 till 4-4 i VM-kvalet mot Tyskland.

Tidigare har TV4-gruppen kraftfullt framhållit betydelsen som Fotbollskanalen. Uppgifter har gjort gällande att det har kostat runt 1,5 miljard att komma över rättigheterna till alla landskamper (såväl A- som U-landslaget), allsvenskan, superettan och all damfotboll. Men delar av det paket släpper man nu.

Mångmiljonaffär

Efter försäljningen av Tysklandsmatchen kom tillkännagivandet att Kanal 5 också hade köpt rättigheterna till ytterligare fem fotbollslandskamper av TV4.

Nu har TV4-Gruppen och SBS TV slutit avtal om att fri-tv-rättigheterna kring Elitserieishockeyns SM-slutspel under 2013 övergår till SBS TV. Affären beskrivs som ett led i en strukturell översyn som TV4-Gruppen genomfört för att vidareutveckla och stärka verksamheten, skriver TV4 i ett pressmeddelande.

Den nya uppgörelsen handlar om köp av rättigheter för åtskilliga miljoner. Kanal 5 tar över slutspelshockeyn.

Förhandlingar pågår dessutom kring en försäljning av tv-rättigheterna till SM-slutspelet i ishockey 2014 och i förhandlingarna ingår också diskussioner runt TV11:s framtid.

"Hockeyn säljer inte"

- Under hösten har vi sett över och renodlat våra sporträttigheter och sålt några av dem, varav nu totalt tre till SBS TV, säger TV4-Gruppens vd Casten Almqvist.

- Den här affären markerar slutet på den översynen. Nu skapar vi utrymme för intensifierade satsningar på våra stora lägereldsprogram i TV4 och Sjuan, samtidigt som vi jobbar ännu hårdare med våra digitala plattformar som TV4 Play.

Utlösande för affären är att TV4 inte tjänat tillräckligt med pengar på ishockey. "Varken TV11 eller SM-slutspelet i hockey har levt upp till förväntningarna", bekräftar TV4:s kanaldirektör Peter Lindström till dagensmedia.se.

Kanal växer som idrottskanal

Desto större är optimismen hos SBS TV som växer som idrottskanal. Med först fotbollslandskamper och nu också hockeyslutspel blir Kanal 5 ett allt större alternativ för reklamköparna.

Enligt avtalet kommer SM-slutspelet att visas både av SBS TV och av C More. SBS TV har "second pick" på kvartsfinalerna och semifinal 1-3, "first pick" på semifinal 4-7 och sänder dessutom finalserien. Övriga matcher sänds av C More.

SBS TV är Sveriges tredje största kommersiella tv-företag och har 4 miljoner tittare varje vecka i kanaler som TV 5 och kanal 9.

- Hockeyslutspelet har definitivt kommit hem igen. Vi har köpt en fantastisk rättighet och vi ska naturligtvis paketera sändningarna så att vi maximerar upplevelsen och lyfter fram allt vi och svenska folket älskar med elitseriehockey, säger Calle Jansson, kanaldirektör för SBS TV.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.