SOK och MTG i gemensam satsning

Först köpet av OS-rättigheterna till Sotji 2014, sedan värvningarna av Caroline Klüft och Anja Pärson och nu ett historiskt avtal med SOK. Nog menar MTG allvar med sin satsning.
Byggarbetare utanför Bolshoy Ice Dome (Bolsjoj-hallen) där herrarnas OS turnering i ishockey kommer äga rum under vinter OS i Sotji 2014. Foto: Tobias Röstlund, Scanpix


Dessutom lovar Viasat att direktsända mer från ett vinter-OS än någonsin tidigare – cirka 1 300 timmar. Och med hjälp av onlinetjänsten Viaplay erbjuds tittaren möjlighet att följa spelen var man vill genom datorn, mobilen, surfplattan eller spelkonsollen.

Mediapartner

Avtalet med SOK innebär också att MTG blir officiell mediepartner. MTG ska dessutom stötta SOK:s framtidssatsning Dröm, ett projekt som ska få fler unga att idrotta och drömma om OS.

- MTG kommer att visa mer från OS än vad vi varit vana vid från tidigare spel och de kommer att bidra till att OS lever också mellan spelen, säger Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

- Vi vill vara med och bidra, inte bara till bättre OS-sändningar, utan även till utvecklingen av den svenska olympiska rörelsen, säger Viasats sportchef Erik Westberg.

Passar båda perfekt

I Sotji 2014 tar MTG och Viasat över sändningsrättigheten för OS.

- Vi vill komma närmare sporten och även göra OS mer levande mellan spelen, till exempel genom utveckling av nya programformat, säger Erik Westberg. 

- Det är glädjande att MTG på det här sättet vill bidra till att fler får chansen att lära mer om dramatiken i de annars mindre exponerade idrotterna. Och inte minst lära känna de spännande förebilderna i de idrotterna, säger Stefan Lindeberg.

Stöder talangsatsning

- Men vi vill inte enbart göra framsteg inom tv-produktionen, utan även bidra till att Sverige utvecklas som OS-nation, säger Erik Westberg.

SOK har en långsiktig målsättning om fler medaljer i många idrotter. Då krävs en stor och successiv utbyggnad av befintliga Topp- och talangprogram och det ska ske via nya projekt och kommersiella partners.

Så när MTG blir SOK:s officiella mediepartner i tv och radio, väljer  de att också gå in och stötta barn- och ungdomsprojektet Dröm.

Projektet ska väcka OS-drömmen hos fler barn och ungdomar genom att inspirera fler att prova sig fram till det som är ”min idrott”, locka fler att våga utmana sig själva och öka förståelsen för de värderingar som bygger den olympiska rörelsen.

- Vi och SOK har gemensamma drivkrafter, vi älskar sport och vi vill se svenska framgångar, säger Erik Westberg.

Damkronornas bojkott av landslagsspel ger effekt – nu regnar ekonomiskt stöd över hockeyns landslagstjejer. Efter torsdagens besked av Svenska Ishockeybundet, där rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst, garanterades fortsatte pengaregnet under fredagen.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Nog har intresset för damfotboll efter VM-succén blivit större. Damallsvenskans publiksiffror har ökat med 30 procent efter Sveriges bronsbragd. Nu finns det siffror på det. Före VM, då sju omgångar spelades, låg snittet på 751. I dag, efter sju nya omgångar efter VM är snittet uppe på 983. En 30 procentig ökning!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Spelinspektionen har slagit till mot spelbolagen för andra gången i år. Nu är det fyra spelbolag som tillsammans får böta drygt 20 miljoner kronor. De har erbjudit vadhållning på matcher där de flesta är under 18 år. Det är förbjudet.

De tio namnen till det populära programmet Mästarnas mästare är klara. De tio atleterna är indelade i två grupper. Inspelning startar i Grekland i september. I vår visas programmet på SVT och då får vi reda på vem som blev Mästarnas mästare 2020.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.